Overige

0102: Spitsstrookleed

“Waar heeft zij het nou weer over?”, zullen jullie wel denken. Nou, dat zal ik jullie eens haarfijn uitleggen. (bijna) Elke dag rijd ik heen en weer van Hardinxveld-Giessendam naar Dordrecht en weer terug. Stukje binnendoor, stukje A15, stukje N3 en weer een stukje binnendoor. Op de terugweg natuurlijk het tegenover gestelde. En elke keer als ik weer onderweg ben naar huis, erger ik me aan dat stukje A15. Tussen Papendrecht en Sliedrecht-West hebben we al een aantal jaar een spitsstrook liggen en na al die jaren weten mensen schijnbaar nog steeds niet hoe ze hem moeten gebruiken.

LET OP! Misschien snap ik gewoon niet helemaal hoe dat stukje spitsstrook werkt. Ik heb er echter een idee van en al meerdere mensen om mij heen geven aan dat zij het ook zo zien. Ik heb dus het idee dat mijn “gebruikshandleiding” van dit stukje spitsstrook correct is, maar corrigeer mij als ik dat verkeerd zie…

Over het algemeen wordt een spitsstrook beschouwd als een extra rijbaan. Om de drukte tijdens de spits wat beter te verdelen, kan er gebruik worden gemaakt van deze extra rijbaan. De spitsstrook tussen Papendrecht en Sliedrecht-West echter, is een verlengde voorsorteer strook. Als je dus bij afrit Sliedrecht-West de rijksweg wilt verlaten, kan je gebruik maken van deze spitsstrook. Dit wordt aan het begin al (naar mijn mening duidelijk) aangegeven door middel van het bord boven deze spitsstrook. Boven deze rijstrook hangt namelijk zo’n welbekend blauw bord, met een pijl naar rechts en (o.a.) de tekst Sliedrecht-West. Op deze rijstrook moet je je dus voorsorteren als je richting Sliedrecht-West gaat. Wil je verder rijden dan Sliedrecht-West, dan blijf je op de andere twee ‘normale’ rijstroken rijden.

Heel veel mensen doen het echter anders en vooral als het daar langzaam rijdt of stilstaat door file. Zodra de spitsstrook begint, schieten ze hier op, om vervolgens met hoge snelheid (120 km/h terwijl de rest bijvoorbeeld 50km/h rijdt door de file) iedereen rechts in te halen. Als ze er dan ook vervolgens bij Sliedrecht-West af gaan, is er niets aan de hand. Wat echter heel vaak gebeurt is dat ze er helemaal niet af willen bij Sliedrecht-West en zo hun auto weer tussen de filerijders proppen. Hierdoor moeten mensen weer harder remmen, kettingreactie en voilà… nog meer file!

Als je nou onbekend bent op dat stukje A15, snap ik best dat je die fout maakt. Dat je denkt: “Hé, wat lekker! Een spitsstrook!”, verder niet naar de borden boven de weg kijkt en opeens denkt: “Chips, nu kom ik bij de afrit uit, maar ik moet rechtdoor!” Dat kan gebeuren. Maar mij maak je niet wijs dat dat bij al die tientalen automobilisten die ik per keer zie gaan, het geval is.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

6 Reacties

 • Reageer Rianne 31 augustus 2011 op 17:57

  Oh.. dit is inderdaad best Stom.. Ik heb nog nooit op een snelweg met spitsstrook gereden ^^ maar ik rij dan ook niet zo hee l vaak buiten de stad; alleen als ik naar mijn vader rijd (en daar hebben ze sindskort 130km puur!!) haha

 • Reageer Aline 31 augustus 2011 op 18:00

  Ik ben het helemaal met je eens, daar is de strook niet voor, die strook is er voor verkeer dat gaat afslaan… 😉

 • Reageer Esmeralda 31 augustus 2011 op 18:16

  Ik vraag mij soms uberhaüpt af hoe sommige mensen hun rijbewijs hebben gehaald…. maar goed….. ’t zullen vast goede redenen zijn geweest =)

 • Reageer Susanne 31 augustus 2011 op 19:25

  dat problemen noemen we hier de ovatonde boven de A325/N325. Het is bedoeld voor mensen die daar gaan pakeren of afslaan naar Oosterhout, maar de meeste mensen gaan omhoog en aan de andere kant omlaag om de ffile te omzeilen, erg irritant dus!

 • Reageer Saskia 1 september 2011 op 09:20

  Ik zag je twitter berichtje al. Lijkt me erg vervelend..

 • Reageer Willemvk 1 september 2011 op 22:41

  Autorijden is ook moeilijk voor veel mensen

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge