Overige

Molentocht? Nee dank U!

De Alblasserwaardse Schaatsmolentocht is een toertocht die gehouden wordt op de bevroren wateren van de Alblasserwaard. De afstanden variëren en er kan worden gekozen tussen 25, 50 en 75 kilometer. Lang niet alle winters wordt de tocht gehouden, dit is afhankelijk van de toestand van het ijs. Er is officieel 13 centimeter ijs over het hele parcours nodig voor de tocht. In totaal werd de tocht twaalfmaal verreden.

Dit jaar is er geen 13 centimeter ijs op het parcours van de molentocht en toch gaat deze voor de dertiende keer gereden worden. Vandaag om precies te zijn. Duizenden mensen (politie verwacht 75.000) hebben de schaatsen aangetrokken om 25, 50 of 75 kilometer te gaan schaatsen over de diverse wateren van de Alblasserwaard. En ik had graag ook een poging gewaagd.

Toen ik afgelopen zaterdag weer voor het eerst sinds jaren ging schaatsen (en die prachtige blauwe knie viel) was ik er al een beetje over na aan het denken: als er een molentocht kwam, wilde ik misschien wel een poging gaan wagen. Op maandag liet ik het ook vallen op mijn werk en werd een collega van mij ook gelijk enthousiast: als ik zou meedoen, ging ze met me mee.

  
Zoals jullie kunnen zien is mijn knie er wel een stukje heftiger gaan uitzien in de tussen tijd. Maar de pijn is bijna weg!

Maar het duurde maar en het duurde maar voordat er eindelijk een beslissing werd genomen. Woensdag een vergadering: geen beslissing. Donderdag een vergadering: nog steeds geen beslissing. Onder tussen zag ik het ijs toch echt slechter worden. Op sommige plekken verschenen al plassen water op het ijs. De Elfstedentocht ging ook niet door en dus leek het me sterk dat de molentocht wel door zou gaan. Ook hier in de Alblasserwaard had het ijs nog lang niet de vereiste dikte.

Op vrijdag werd er dan toch besloten dat de molentocht gereden zou worden.  Een risicovolle beslissing als je het mij vraagt. Het ijs wordt op sommige plekken toch echt slecht. En met (op sommige plekken) maar 7 cm ijs, zijn we maar net op de helft van de benodigde 13 cm. Oftewel: ik doe niet mee. Ik ga het risico gewoon niet lopen. Nee, dan wacht ik wel tot een eventuele volgende keer!

En hoe staat het er tot nu toe voor (14.00 uur)? Verkeersdrama. Alle parkeerterrein in Alblasserdam zijn vol. Tot nu toe 23 botbreuken, waarvan twee ernstig. Men moet bij letsel met eigen vervoer naar het ziekenhuis wegens drukte. Door drukte staat er op sommige plekken inmiddels water op het ijs.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

8 Reacties

 • Reageer Saskia 11 februari 2012 op 19:06

  Och en ik vind mijn blauwe plek al erg. De jouwe is nog een stukje erger. Hoewel ik de mijne op een andere manier heb gekregen…. (vallen van fiets)

  Leuke foto trouwens de laatste! Mooi.

  • Reageer Wendy 11 februari 2012 op 19:10

   Gelukkig doet mijn blauwe plek niet zo’n pijn als dat het er uit ziet, maar dat had ik al gezegd. 😉 En die foto is niet van mij hoor, maar ik kon de ‘bron’/fotograaf ook niet zo snel vinden. Iemand anders had hem ook al via via gebruikt, dus ja.. kon wel teruglinken naar daar, maar dat schiet ook niet op. :S

   • Reageer Saskia 11 februari 2012 op 21:35

    Gelukkig dat het geen zeer doet en er pijnlijker uit ziet dan het is, wat je al zei in het stukje. Toch een erg mooie foto! Soms vervelend als je een bron niet kan achterhalen. Maar toch een mooie afsluiting van je blogje 🙂

 • Reageer Bodine 11 februari 2012 op 20:41

  Ik snap echt niet dat ze pas zo laat beginnen met het beslissen of van die tochten geschaatst kunnen worden. Het ijs wordt er echt niet beter op en ja, dan ben je te laat.

 • Reageer Esra 11 februari 2012 op 21:24

  Hoi Wendy! Tijdje geleden, maar nu kom ik je toevallig weer op het spoor!
  Grappig die verkeersdrama’s dankzij de schaatskoorts. Maar ik moet zeggen dat bij mij de temperatuur ook oploopt als het kwik naar beneden gaat (lekker paradoxaal), morgen voor het laatst, ik ga ervoor! Hopelijk geen blauwe knieën voor mij dit keer, ik weet hoe het voelt 😉 Beterschap!

 • Reageer Willemvk 11 februari 2012 op 22:05

  Aardige drukte daar

 • Reageer Liann. 12 februari 2012 op 16:01

  Wat een mooie laatste foto 🙂

 • Reageer Caroline 12 februari 2012 op 22:56

  Ziet er inderdaad niet zo mooi uit!
  Maar denk dat het verstandig was om niet te gaan.

  Liefs!!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge