Overige

Zuipen op de paasmarkt

In diverse plaatsen is er op tweede Paasdag een paasmarkt. Zo ook in Gorinchem, een stad zo’n 12 kilometer bij ons dorp vandaan. Officieel staat deze markt opschreven als een uitgebreide warenmarkt in het centrum van Gorinchem (op de ‘Grote Markt’ en ‘Groenmarkt’). Of, zoals het staat omschreven op de site van gemeente Gorinchem: Een evenement rondom de kerk en Grote Markt in binnenstad van Gorinchem vol koopjes en gezelligheid. Maar voor de meeste mensen (en dan vooral de “jeugd”) is de paasmarkt iets héél anders.

“Tweede paasdag gezellig naar de paasmarkt in Gorinchem.”, zie je, op Facebook en andere social media, regelmatig voorbij komen. Maar denk maar niet dat dit dan gaat om gezellig met een groepje vrienden langs de marktkraampjes lopen en lekker neuzen tussen de koopjes. Nee, deze zin staat eigenlijk voor “Tweede paasdag lekker zuipen in de kroeg”. Het gaat de meeste niet meer om de markt/braderie, maar om de kroegen die op deze dag ook gewoon open zijn.

Ikzelf ben ik mijn leven één keer naar de paasmarkt in Gorinchem geweest en ik doe dat nooit meer. Ik wilde gewoon gezellig over de markt lopen, maar dit werd me bijna onmogelijk gemaakt. Mensen die stonden te kotsen boven een prullenbak, kots op de grond, schreeuwende en lallende half dronken mensen en hier en daar een flinke knokpartij. En dat midden op de dag! In plaats van kijken naar wat er werd aangeboden op de marktkraampjes, was ik meer bezig met het ontwijken van dronken mensen.

Dit jaar zag ik op Facebook de vraag voorbij komen “tot hoe laat die paasmarkt was” met daarop de reactie dat het was “tot hoe laat je wilt”… Mijn (misschien ietwat bijdehante) opmerking was dat ik dacht dat die marktmensen ook wel een keer naar huis wilden. Vervolgens krijg ik gelijk te horen dat het daar ‘gelukkig’ niet om gaat en dat kroegen voor de jonge mensen altijd veel gezelliger is. Mijn conclusie:  ik behoor tot de oude mensen, want ik kan rondlopen op een markt soms leuker en gezelliger vinden dan mijn dag spenderen tussen een stel mensen die voor het tijdstip van de dag, veel te dronken zijn.

Natuurlijk weet ik heus wel dat niet voor iedereen de paasmarkt gaat om het zuipen in de kroeg. Gelukkig zijn er nog zat mensen die wel gewoon komen voor de paasmarkt zelf. Ook het nuttigen van een alcoholisch drankje is niet gelijk slecht, maar er zijn wel een heleboel extremen op dat gebied…

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

3 Reacties

 • Reageer Saskia 9 april 2012 op 19:50

  Helemaal met je eens! Markten zijn gewoon leuk en niet om te zuipen.. Ik ben dus blijkbaar ook van de oude stempel 😉

 • Reageer rachel 10 april 2012 op 11:29

  het ziet er zo van boven af al gezellie uit 😀 en ja een drankje kan je altijd even doen toch, zuipen is weer wat anders hahah

 • Reageer Danielle 10 april 2012 op 12:11

  Nou, ik ben dan ook verschrikkelijk oud 😛 Weet je hoe leuk struinen over een markt is? Doe mij dat maar in plaats van dronken lallend over straat kruipen, blegh!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge