Overige

| Wat vuurwerk teweeg kan brengen.

Elk jaar op 5 mei (Bevrijdingsdag) wordt de dag in Sliedrecht met vuurwerk afgesloten. Zover ik me kan herinneren ben ik daar zo’n beetje elk jaar van mijn leven bij geweest. Eerst, als klein meisje, als afsluiting van de lampionnenoptocht en de laatste jaren ga ik alleen naar het vuurwerk kijken. En de laatste jaren komt tijdens het wachten op het vuurwerk steeds weer dezelfde vraag naar boven: Zijn alle mensen die hier staan er soms voor de allereerste keer?

Het vuurwerk wordt ieder jaar rond 22:00 uur afgestoken. Mijn ervaring leert mij dat het meestal ongeveer een kwartier tot half uur later begint. Er moet gewacht worden tot Rijkswaterstaat de rivier vrij geeft en dat duurt meestal gewoon even. Ze moeten het juiste gat vinden tussen de passerende boten en ja, dat heeft tijd nodig. Zoals ik al zei: omdat ik al jaren naar het vuurwerk ga, weet ik dat het vaak pas later begint. Hoe komt het dan dat ik, als ik sta te wachten, altijd mensen om me heen heb die die ervaring niet hebben? Het is nog geen vijf minuten over tien en dan begint het: “Is het afgelast? Waarom duurt het zo lang? Als ze nog langer wachten, komt er nog een boot voorbij. Kunnen ze niet even opschieten?” Ik snap best dat er sommige mensen zijn die er voor het eerst staan, maar toch niet iedereen? En toch hoor ik, voor mijn gevoel, iedereen er over klagen. Snappen mensen dan niet dat er gewacht moet worden op een gat tussen twee boten, die minstens net zo lang is als de duur van het vuurwerk?

Dit jaar was er nog iets waar ik me aan kan ergeren. Twee dagen geleden publiceerde de lokale krant het volgende in een stuk over 4 & 5 mei:

Het Comité 4 en 5 mei heeft voor vrijdag en zaterdag, de dagen dat de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd, een uitgebreid programma op poten gezet. Traditioneel worden deze dagen afgesloten met een groot vuurwerk dat aan de Biesboschzijde van de Merwede wordt afgestoken. Echter, in verband met de broedende blauwborsten en rietzangers, zal Sliedrecht dit jaar een minder zwaar vuurwerk te zien krijgen.
,,In het kader van de Natuurbeschermingswet heeft het Comité 4 en 5 mei moeten laten onderzoeken of er bepaalde vogels aan het broeden zijn. Dit blijkt het geval en daardoor heeft het Comité geen toestemming gekregen om het vuurwerk vanaf de Merwelanden te ontsteken”, vertelt Nicole Boer van Comité 4 en 5 mei. Het comité heeft een alternatieve locatie overwogen, maar uiteindelijk toch gekozen voor aangepast vuurwerk. ,,Er wordt nu geen zwaar kaliber vuurwerk, maar consumentenvuurwerk afgestoken. Desalniettemin zal het een prachtig vuurwerk worden, zo is ons beloofd.”

Oké, ik heb er wel mijn vraagtekens bij, later zal ik hier nog even op terugkomen. Ik vind dit een vrij logische verklaring. Waarom moeten mensen dan gelijk zo negatief doen? Op Twitter kwam ik allerlei tweets tegen over het gebruik van consumenten vuurwerk. Mensen begonnen te roepen dat de gemeente gierig is. Dat ze last hebben van de crisis. Dat er geen geld was voor evenementen vuurwerk. Waarom kunnen mensen nou niet gewoon deze verklaring aannemen in plaats van allerlei andere dingen erachter zoeken? Stel dat het zo was dat het de gemeente om het geld gaat. Waarom duurde deze vuurwerkshow dan zeker 5 minuten langer dan normaal? Misschien omdat consumenten vuurwerk goedkoper is en ze dus er meer van aan konden schaffen? Maar dat merken de mensen dan weer niet.

Maar zoals ik al zei: ook ik heb vraagtekens over dit vuurwerk VS broedende vogels stuk. Ondanks dat dit vuurwerk geen zwaar kaliber vuurwerk is, zijn de knallen soms nog steeds goed hard? Hebben die vogels hier dan geen last van? Waarom wordt er nu opeens, na al die jaren, een onderzoek gedaan? Merkte ze dat de populatie blauwborsten en rietzangers achteruit ging? En stel dat zo’n vogel echt schrik van dat vuurwerk (wat ik me best voor kan stellen), heeft deze langere show er dan misschien niet juist voor gezorgd dat meer vogels bij zichzelf gedacht hebben: “Jammer van mijn eieren, maar ik ben er vandoor!”

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

2 Reacties

  • Reageer Liann. 6 mei 2012 op 19:59

    Mensen en zeuren, dat hoort gewoon bij elkaar hier in Nederland, haha! Wel erg leuk elk jaar zo’n vuurwerkshow.

  • Reageer Caithlin 7 mei 2012 op 10:38

    Ik zou er ook mijn vraagtekens bij zetten, het klinkt als een slechte smoes om de echte reden te verbergen.

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge