Tech

Fiets? eReader? Notebook? (2)

Het is weer zover. Eigenlijk koop ik bijna nooit duren spullen voor mezelf en als ik dat wel eens doe, dan is het voorafgegaan door heel veel (en soms ook lang) twijfelen. Op dit moment heb ik er weer last van. Wel of geen eReader, wel of geen notebook of doe ik het allebei niet en houd ik het geld voor een nieuwe fiets? Of moet ik het misschien gewoon alle drie maar doen? De vorige keer logde ik over de fiets en dit keer wil ik het hebben over de eReader.

Ik vind lezen heerlijk. In de zomer in de zon en in de winter op de bank, met een warme plaid en de kaarsjes aan. De ene keer doe ik het meer dan de andere keer, maar ik blijf het tot nu toe doen. Maar boeken zijn niet goedkoop (vind ik) als ze net nieuw zijn. En als ik ze een keer gelezen heb, lees ik ze meestal niet nog een keer en staan ze dus maar een beetje in de kast te staan. Sommige boeken zijn best groot en dik, wat het weer ‘lastig’ maakt om ze bijvoorbeeld mee te nemen naar mijn werk om in de pauze te lezen. Datzelfde zorgt voor problemen bij het inpakken van de koffers voor de zomervakantie. En als ik een boek wil lezen in bed, voor het slapen gaan, ben ik continu van zij aan het wisselen, omdat het boek dan makkelijker vast houd. Dus dacht ik dat een eReader misschien wat is.

Ik was altijd één van die mensen die het hardste riep dat ik nooit boeken zou gaan lezen op een schermpje. Nu steeds meer mensen dat toch gaan doen, begin ook ik te twijfelen. Ik vind het heerlijk om in een boekenwinkel te snuffelen, door boeken te bladeren en ik heb ook een tik wat betreft de geur van boeken. Maar toch zie ik steeds meer voordelen in een eReader. Licht, compact en wie kan er nou zeggen dat hij meer dan duizend boeken bij zich heeft. Niet dat ik er gelijk zoveel op zal hebben staan, maar het kan. Daarbij komt ook nog eens dat digitale boeken gewoon goedkoper zijn.

Dus dan denk je: "Nou, doen dus!” Maar ik zou Wendy niet zijn als ik weer twijfels heb. Het is toch een investering. Je bent al snel 100 euro kwijt. Op zo’n moment gaan er een klein rekensommetje door mijn hoofd. De meeste nieuwe boeken zijn zo rond de 18 euro. De digitale versie een tientje. Dan bespaar je 8 euro. Honderd delen door acht… Ik moet dus minstens 13 nieuwe boeken kopen om dat geld er uit te halen. Dat is best een hoop. Zoveel lees ik nou ook weer niet. Maar ja, misschien wel meer als in een eReader heb. En ja, dan heb ik ook nog niet gekeken naar de niet zo hele legale manier om aan boeken te komen. Twijfels, twijfels, twijfels!

En dan staan we in de Mediamarkt. Welke eReader zou je dan moeten nemen? De consumentenbond heeft in februari en in september een test gedaan. In februari was de beste de Kobo Touch en in september stond die op twee en won de Sony Reader (PRS-T2). Een prijs verschil van 30 tot 40 euro. Dan is die Kobo denk ik goed genoeg voor mij. Of toch niet? – Ondertussen sta ik een beetje te proberen hoe die eReaders werken. – "Kevin, moet je kijken hoe beroerd dat scherm van de ene naar de andere pagina gaat. Hij flikkert helemaal. Waarom gaat het niet gewoon soepel over?” Ja, ik weet dat het geen tablet is, maar ik vraag me af of ik me er niet ongelooflijk aan ga ergeren. Ik maak mezelf helemaal gek met al die vragen en twijfels en alsof dat nog niet genoeg is: "En stel nou dat ik er één neem… Welke kleur moet ik dan kiezen…?!”

Tips en adviezen zijn weer meer dan welkom. Hebben jullie een eReader? Hadden jullie moeite met de overstap? Welke bevelen jullie me aan? Waar moet ik op letten? En als we dan toch bezig zijn: Welke kleur zouden jullie dan nemen?"

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

12 Reacties

 • Reageer Esmeralda 8 oktober 2012 op 19:54

  Ik heb al een tijdje een e-reader en ik vind het geweldig. Ik heb een roze sony, zoals op de laatste foto en ik vind het een aanrader!
  Esmeralda heeft onlangs geplaatst..Foto’s

 • Reageer Lisa 8 oktober 2012 op 20:15

  Ik kan je helaas niet echt helpen – ben zelf net zo aan het twijfelen over de E-Reader. Het is makkelijk ja, maar ik vind het ergens ook zo ‘zonde’… ik hou van tastbare boeken 🙁 Maar ja, dat verstoffen in de kast is ook niets… Succes met je keuze!
  Lisa heeft onlangs geplaatst..een maand en een week in parijs

 • Reageer Saskia 8 oktober 2012 op 20:42

  Ik kan je niet helpen. Ik heb geen E-reader en hou het toch heerlijk bij gewone boeken. We hebben wel wat boeken op de Ipad staan, maar die lees ik eigenlijk niet.
  Saskia heeft onlangs geplaatst..Week 40 in foto’s

 • Reageer Debbie 8 oktober 2012 op 22:45

  Ik vond het eerst ook helemaal niks digitale boeken lezen, maar aangezien ik toch een tablet heb ben ik me eraan gaan wennen. En zal vast nog weleens een gewoon boek kopen, maar vind het wel prettig zo. Helaas kan ik je niet adviseren over een e-reader want die heb ik dus niet.

  • Reageer Wendy 14 oktober 2012 op 16:20

   @Debbie: Ze zeggen dat een boek lezen op een tablet best vermoeiend is voor de ogen en daarom word een eReader geadviseerd. Wat is jou mening daarover?

 • Reageer Lauradenkt 10 oktober 2012 op 09:57

  Ik heb er een hekel aan, dus nee 😛 Ik vind gewone boeken fijner lezen.
  Lauradenkt heeft onlangs geplaatst..Eindelijk! De langverwachte OOTD

 • Reageer Liann. 10 oktober 2012 op 16:41

  Ik heb er één en ben er toch wel erg blij mee. Handig voor op vakantie ook! Alhoewel gewone boeken wel het fijnst blijven 😉
  Liann. heeft onlangs geplaatst..Ik heb het geprobeerd

 • Reageer Kelly 11 oktober 2012 op 07:06

  Aaaah een ereader is niets voor mij, ik heb onlangs een tablet gekregen en die ligt gewoon in mijn kamer en raak hem amper aan. :p maar als ik kleur mocht kiezen, zou ik roze of wit nemen. Succes met het kiezen.
  Kelly heeft onlangs geplaatst..Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole

 • Reageer Lyanne 11 oktober 2012 op 15:02

  Ik snap dat je twijfelt! Ik heb zelf geen ereader, maar heb een Ipad waar ik veel op lees. Ik kan het eigenlijk niet meer missen en vind het heerlijk voor op reis. Ik zou het dus zeker aanraden! Succes met je keuze!

  • Reageer Wendy 14 oktober 2012 op 16:23

   @Lyanne: Voor jouw dezelfde vraag als voor Debbie: is het niet vermoeiend voor je ogen, lezen op een tablet? Dat wordt namelijk gezegd. Anders kan ik dat altijd nog eerst proberen. Een iPad hebben we namelijk al in huis.
   Wendy heeft onlangs geplaatst..Fiets? eReader? Notebook? (3)

 • Reageer Leoni 12 oktober 2012 op 19:14

  Aargh, die twijfels. Ik ken het. Ik ben zelf ook op zoek naar een e-reader. Mijn voorkeur gaat uit naar de witte Sony Reader. Ik denk dat ik met roze en zwart snel ben afgeleid dan met de witte. Maar ik wil ze eerst nog in het echt zien. Dus morgen maar even langs de media markt.

  • Reageer Wendy 14 oktober 2012 op 16:24

   @Leoni: Waarom heb je voorkeur voor de Sony?

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge