Overige

Voorbeeldfunctie?

Politiewagens en ambulances. Ik kom ze altijd wel tegen als ik onderweg ben. Vaak zonder sirenes en zwaailichten aan, soms met. Als ik een sirene hoor en in mijn achteruitkijkspiegel de zwaailichten al zie knipperen, bedenk ik rustig wat voor mij de beste manier is om ruimte te maken. Maar wat nou als een ambulance als een idioot aan komt rijden, maar geen geluid- of lichtsignalen aan heeft staan?

Toen ik een tijdje terug onderweg naar huis was vanuit mijn werk, belandde ik al op de oprit naar de rijksweg in de file. Er werd “netjes” geritst (je hebt altijd van die sukkels die tot het uiterste doorduwen) en vervolgens sta je in een lange rij te wachten tot je in kan voegen op de rijksweg. Op dat moment zie ik opeens een ambulance opduiken in mijn achteruitkijkspiegel. Zonder sirenes en zonder zwaailichten, dus geen haast. Waarom racet hij dan met zo’n rot gang naar het einde van de oprit? Het einde van de oprit waar ik momenteel sta en hem de doorgang belemmer. Heeft hij dan toch? Nee, echt niet. Geen sirene en geen blauwe lichten. En toch staat hij nu schuin achter me en krijg ik de indruk dat hij mij liever opzij drukt. Gelukkig komen we bij het invoeggedeelte en Meneer de Ambulance knalt hem de rijksweg op. Gelijk helemaal naar links, kleven bij zijn voorganger, rechts inhalen en nog steeds geen sirene of lichtsignalen. Op het moment dat de file vanzelf oplost, is Meneer de Ambulance met zijn idiote rijgedrag misschien tien auto’s meer opgeschoten dan ik. We rijden met z’n alle gewoon weer netjes (ongeveer) 120km per uur en opeens rijdt hij ook weer netjes. Oké, waar was dat goed voor? Je zou toch als bestuurder in de stress schieten van zulke capriolen, omdat je niet weet of je hem nou wel of niet voorrang moet verlenen?

En laat ik het dan maar niet hebben over de politiewagens die ik wekelijks tegenkom op een weg waar maar tachtig gereden mag worden. Ze knallen je met minstens negentig of honderd voorbij om vervolgens bij de flitspalen keihard op de rem te trappen, zeventig te gaan rijden en daarna het gas weer onderin te drukken. Wat nou met je voorbeeldfunctie?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

11 Reacties

 • Reageer Femke Blogt 14 december 2012 op 13:48

  Pfff autorijden..ik was er al nooit zo dol op..hier in Londen waag ik me al helemaal niet achter het stuur..En gekkenhuis dat het is! Heb mezelf toch het doel gesteld binnen nu en een paar maanden een keer mijn vriend te vragen of ik ook eens aan de rechterkant zitten mag..kijk er nu al naar uit *not*

  • Reageer Wendy 14 december 2012 op 16:59

   @Femke Blogt: Wat mij in jouw geval helemaal vreemd lijkt, is om aan de andere kant te rijden. Maar ja, dat zal misschien wel het makkelijkste zijn om je overheen te zetten. Succes alvast voor als je het gaat proberen!

 • Reageer tnieke 14 december 2012 op 14:18

  Wat ontzettend irritant zeg? Ik heb zelf geen rijbewijs dus het is me ook nog nooit echt opgevallen, maar vind het wel belachelijk dat ze zich zo gedragen!

  • Reageer Wendy 14 december 2012 op 16:58

   @tnieke: Ja, ik zit ook altijd weer met verbazing in de auto. Het klopt toch niet dat, wanneer ik netjes tachtig rijd, er een politieauto achter je zit te duwen? En stel je voor dat het andersom is! Dan mag je natuurlijk een bekeuring betalen.

 • Reageer Caroline 14 december 2012 op 22:43

  Met een ambulance heb ik het gelukkig nog nooit mee gemaakt, maar des te vaker met een politie wagen.. Echt belachelijk..

  Liefs!!
  Caroline heeft onlangs geplaatst..Sollicitatie vorderingen

 • Reageer Sas 15 december 2012 op 13:56

  Belachelijk…
  Sas heeft onlangs geplaatst..All I want for Christmassssssssss…..

 • Reageer Ilse 15 december 2012 op 20:12

  Politie en brandweer mogen altijd harder rijden. Zelfs zonder lichten en sirene. Denk dat het in dit geval wel handiger was geweest om lichten en/of sirene aan te moeten doen.

  • Reageer Wendy 16 december 2012 op 12:38

   @Ilse: Maar dat geldt dan dus niet voor die ambulance. En als ze dan toch harder mogen rijden, die politiewagens, waarom remmen ze dan wel zo idioot bij een flitspaal? Rijd daar dan ook gewoon hard door.

 • Reageer Willemvk 18 december 2012 op 22:50

  Gelukkig heb ik daar nooit last van. En je hebt gelijk zonder toeters en bellen moeten ze zich maar gedragen.
  Willemvk heeft onlangs geplaatst..Het Gulden Vlies van Thule – Thea Beckman

 • Reageer Leoni 28 december 2012 op 17:46

  Ik ken het gevoel! Wil zelf ook op de ambulance of acute hulp werken maar ik heb ook wel eens een ambulance gehad die eerst met zwaailichten aan komt zetten je al richting de berm gaat en net achter je nog even de sirenes aan zet. Een hartaanval krijg je daarvan. Maar wat zou jij doen als je in functie uitoefend? Daar zou ik zelf ook van profiteren.
  Leoni heeft onlangs geplaatst..SNAPSHOTS | December

  • Reageer Wendy 28 december 2012 op 20:40

   @Leoni: Tja, oké.. Maar profiteer dan wel MET sirene en lichten aan. En niet zonder, want dan weet ik niet meer wat je nou wilt… (;

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge