Overige

Beatrix,… Bedankt!

#beatrix, #trixit, #abdicatie en #aftreden. Aan de Trending Topics op Twitter is duidelijk te zien dat er iets bijzonders aan de hand is in Nederland. ‘Goede tijden, slechte tijden’ moet wijken voor een historisch moment: Beatrix treedt af als koningin  van Nederland.

Ik zat in de auto, onderweg naar huis vanuit mijn werk, toen ik het hoorde op de radio: Koningin Beatrix had ‘s middags een toespraak opgenomen en deze zou om zeven uur uitgezonden worden op radio en tv. Niemand, behalve zij zelf, wist waar het over ging. Natuurlijk werd er gespeculeerd naar het hoe en waarom en de conclusie was snel getrokken. Het moest wel een aankondiging van haar aftreden zijn.  Inmiddels was het kwart over zes. Een kwartier later zou ik thuis zijn. Niets hield mij tegen om om zeven uur voor de buis te zitten.

Om half zes was ik thuis. De tv ging aan en alle zenders waren er nu al vol van. Een half uur lang keek ik naar journalisten en presentatoren die er eigenlijk al helemaal vanuit gingen dat dat wat zij dachten, zou gaan gebeuren. “Hoe grappig zou het zijn als ze nu haar nieuwe verloving aankondigt”, was een uitspraak die ik op social media voorbij zag komen. En zo ook: “Misschien gaat ze wel mededelen dat ze de stekker er bij prins Friso uit trekken”. Maar toen om zeven uur de toespraak begon, bleek dat wat iedereen al dacht, waarheid te zijn.


Bron: Volkskrant.nl

Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen.”

Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn.”

De hierboven staande twee citaten/zinnen uit de toespraak die de koningin gaf, zullen mij waarschijnlijk voor altijd bij blijven. Ik weet dat er mensen zijn die helemaal niks met het koningshuis hebben. Een regerende functie heeft zij namelijk niet. Zelfs niet toen zij nog gemoeid was met de vorming van de regering. Toch vind ik het heel bijzonder om dit mee te maken. Mijn ouders hebben nog meegemaakt dat koningin Juliana af trad. Voor hun is dit misschien niet zo bijzonder meer. Maar toch, we krijgen nu een koning. Dat is voor hun ook nieuw. Ik ben niet anders gewend of er stond een vrouwen hoofd op onze munten en onze postzegels. En Koninginnedag zal na dit jaar ook een normale dag worden. Nu wordt 27 april opeens een feestdag. Alleen dan pas in 2015, want in 2014 vieren we Koningsdag op de 26e van april. Op Koninginnedag droegen vele dames een leuk kroontje als accessoire. Gaan we nou voortaan een vlinderdas of stropdas dragen? Of gaan juist de mannen zich nu uitdossen?

Oké, weer even serieus. We hebben vandaag een stukje geschiedenis meegemaakt. Onze kinderen zullen zeggen: “Hey papa/mama, jij hebt dus nog een koningin meegemaakt?” En wat voor koningin? Een leuke/goede/aardig/meelevende en ga zo maar door. Heel veel succes prins Willem Alexander met het opvolgen van uw moeder. En Koningin Beatrix … Bedankt!

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

14 Reacties

 • Reageer Marjolein 29 januari 2013 op 06:52

  Ik vond het heel mooi om te zien hoe de Koningin ons toesprak! Begrijpelijk dat ze stopt, ze was een fijne Koningin. Wat ik wel balen vind is dat 30 april veranderd wordt naar de 27e.
  Marjolein heeft onlangs geplaatst..Bye winter!

  • Reageer Wendy 29 januari 2013 op 16:41

   @Marjolein: Voor mij persoonlijk maakt het niet veel uit dat die datum veranderd wordt. Zal wennen zijn, maar dat komt vanzelf.

 • Reageer Sas 29 januari 2013 op 09:21

  Zeker mooi!
  Sas heeft onlangs geplaatst..The Awesome List: Geluks momentjes #2

 • Reageer Veronica 29 januari 2013 op 10:25

  Mijn vriend was er ook helemaal vol van en wilde meteen de tv naar een andere zender. Maar toen hij om kwart voor 7 ging klussen heb ik hem weer verder gezapt en heb ik de toespraak eigenlijk gemist. Ik vind het allemaal niet zo heel bijzonder, wel leuk maar niet zo geweldig dat ik die hype er omheen nodig vind.
  Veronica heeft onlangs geplaatst..Bezoekersaantallen

  • Reageer Wendy 29 januari 2013 op 16:43

   @Veronica: Ik vind de hype wel leuk. Voor even, want rond een uur of 8/half 9 heb ik de tv ook weer uitgezet. Toen had ik wel weer genoeg gezien.

 • Reageer Eva 29 januari 2013 op 11:38

  Ik ga gewoon voor koning- en koninginnedag hoor 😉
  Vond het trouwens ook wel echt een heel bijzonder moment, dat maak je inderdaad niet vaak mee.
  Eva heeft onlangs geplaatst..Nieuws rondom Mad Men seizoen 6

 • Reageer Lydia 29 januari 2013 op 15:56

  Wij zaten ook klaar voor de toespraak, al wisten we inderdaad wel zeker dat ze af zou treden. Ik vind dat ze een fijne koningin is geweest. Ze komt altijd hartelijk over maar houdt een gepaste afstand, iets wat haar staatsbezoeken in het buitenland ten goede kwam. Ik ben benieuwd hoe WimLex en Max het koningschap gaan invullen.

  Overigens draagt zowel de koning als de koningin een kroon, dus die kun je ook de komende jaren uit de kast halen op Koninginnedag. 😉
  Lydia heeft onlangs geplaatst..Afscheid van mijn jeugdvriendinnetje

  • Reageer Wendy 29 januari 2013 op 16:44

   @Lydia: Daar heb je gelijk in. Al vind ik kroontjes stiekem wel wat meer voor koninginnen en prinsessen. Hihi. 😉 Ach, ik droeg eigenlijk nooit een kroontje. Ik hield het bij oranje details. 🙂

 • Reageer Caroline 29 januari 2013 op 17:08

  Ik had het heel lang niet door, was ook maar steeds bezig met de nieuwe namen voor Rock Werchter. Moet ook zeggen dat ik niet heel veel heb met het koningshuis, behalve Koninginnedag.

  Liefs!!
  Caroline heeft onlangs geplaatst..Smile Note 057

 • Reageer Anouk 29 januari 2013 op 18:14

  Ik ben benieuwd hoe het zal zijn met een koning, ik ken niet anders dan Beatrix haha.
  Anouk heeft onlangs geplaatst..Wreck This Journal #1

 • Reageer Tineke 29 januari 2013 op 19:00

  Ik vond (en vind!) beatrix altijd zo’n leuke vrouw! Geen idee waarom, maar ze komt altijd heel oprecht over. Heel vreemd idee dat zij straks de koningin niet meer zal zijn!

 • Reageer Lily 30 januari 2013 op 15:48

  Goh, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Dat die kinderen dan ook gaan vragen: ‘vroeger was er koninginnedag he, hoe was dat?’
  Lily heeft onlangs geplaatst..Wijf

 • Reageer Kelly 30 januari 2013 op 16:57

  Ik moet er wel aan wennen. Maar ze heeft mooi gesproken.

 • Reageer Rianne 10 februari 2013 op 17:12

  Ik heb eigenlijk niets met het koningshuis, maar dit vond ik toch wel een bijzonder moment. Al moet ik nog wel wennen aan koning, koningsdag, 27 april en baal er stiekem wel van dat we in 2014 een vrije dag door onze neus geboord krijgen 😉
  Rianne heeft onlangs geplaatst..365puppyproject: week 37

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge