Overige

Pokeren: Mannen versus Vrouwen

Ik kan niet pokeren. Tenminste, ik heb het nooit geprobeerd. Wel heel vaal meegekeken, maar er zijn te veel termen die ik niet snap. Een paar jaar geleden was het een hele hype: iedereen ging opeens pokeren. Niet alleen in de kroeg waar ik kwam, maar ook thuis gingen steeds meer mensen het doen. Ik kan me nog herinneren dat Kevins broertjes vol trots hun automatische kaarten-schud-apparaat aan ons lieten zien. Eén ding was wel duidelijk: pokeren was voor mannen. Tenminste, dat leek zo. Want als ik nu wel eens langs de pokertoernooien zap en even blijf hangen, zie ik steeds meer vrouwen rond de pokertafel zitten. Hoe zit dat toch? Toen ik de vraag kreeg een gastartikel te plaatsen over vrouwen in de pokerwereld, zei ik gelijk ja. Ik wilde wel eens weten hoe dat nou zit met die vrouwen in dat mannenwereldje.

Vrouwen nemen de pokerwereld over

Poker heeft heel erg lang te boek gestaan als een schimmige barsport waar alleen dronken macho’s met een verhoogde testosteronspiegel aan deden. Misschien was dat heel erg vroeger ook wel het geval, maar tegenwoordig is daar verandering in gekomen. Als je kijkt naar de ranglijsten van de toonaangevende pokertoernooien, dan zie je dat er erg veel vrouwen aan de top staan. Vanessa Rousso en Annette Obrestadt hebben op de grote toernooien al vele miljoenen bijeen gespeeld. Terwijl het percentage vrouwelijke deelnemers misschien ergens rond de tien schommelt. Ergo: vrouwen zijn betere pokerspelers dan mannen!

Denksport met kanselement

Dat is natuurlijk goed nieuws voor vrouwen, maar de vraag blijft: hoe komt dat? Om die vraag te beantwoorden moeten we even goed kijken naar wat je nodig moet hebben om een goede pokerspeler te zijn. Pokeren is een denksport (zoals schaken) met een kanselement. Dat betekent dat een beginneling misschien één hand kan winnen van een topspeler, maar nooit een heel toernooi. Ga voor de grap maar eens online spelen tegen gevorderden, bijvoorbeeld op Win2Day, dan begrijp je wat hiermee wordt bedoeld. Voor poker heb je een goede kennis van statistiek nodig, psycholgische kennis (je moet je tegenstander kunnen “lezen”), en de zogenaamde pokerface: niet laten zien of je goede of slechte kaarten hebt. Nu denk ik dat er op dit vlak weinig verschil is tussen mannen en vrouwen.

Airconditioning

Maar er is nog meer. Mannen worden snel overmoedig. Vrouwen spelen doordachter. Mannen gokken te snel terwijl iedereen weet dat je op die manier (op de lange termijn) niet kunt winnen. En dat macho-gokgedrag neemt alleen maar toe op het moment dat ze aan de speeltafel tegenover een sexy vrouw zitten. Daarom spelen veel vrouwelijke spelers in een sexy jurkje: om het hoofd van de tegenstander op hol te brengen. Je moet echter wel precies weten waar je gaat spelen, want in menig casino wil men wel eens wat enthousiast de airconditioning instellen.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

8 Reacties

 • Reageer Olga 29 januari 2013 op 21:11

  Nou ik heb helemaal geen spelgevoel, dus ik zou waarschijnlijk alleen maar verliezen 😉
  Olga heeft onlangs geplaatst..Week 4

 • Reageer Simone 29 januari 2013 op 21:46

  Mijn vriend pokert ook af en toe en dan schuif ik gezellig aan 🙂 Leuk om te doen 🙂
  Simone heeft onlangs geplaatst..♥ Review: The impossible

 • Reageer marlyssa 29 januari 2013 op 21:48

  Wat een leuk stuk is dit zeg! Ik heb nog nooit gepokerd, snap het ook niet, maar wil het wel een keertje gedaan hebben.
  marlyssa heeft onlangs geplaatst..Londen

 • Reageer Sas 30 januari 2013 op 09:32

  Ik vind roulette altijd erg leuk 🙂
  Sas heeft onlangs geplaatst..Badkamers: inspiratie

 • Reageer Femke Blogt 30 januari 2013 op 10:16

  Leuk artikel! Pokeren is zo’n spelletje waar ik redelijk aardigheid in krijg als ik het een keer speel, maar drie dagen erna ben ik de regels alweer vergeten haha. Maar goed ook, want het is uiterst verslavend haha.

 • Reageer Eva 30 januari 2013 op 12:25

  Ik vind pokeren echt erg leuk om te doen, jammere is alleen dat mn vriend het verschrikkelijk vindt en het dus niet zo waardeert als we thuis pokeravonden hebben 😉
  Eva heeft onlangs geplaatst..De verfdruppels van Mark Mawson

 • Reageer Femke 30 januari 2013 op 13:10

  Hahaha het is me echt al 1000 x uitgelegd en ik snap er echt nog steeds geen hol van. :’) Maar misschien als ik het echt eens ga spelen, ik het beter begrijp.
  Femke heeft onlangs geplaatst..Nieuwe koni… telefoon.

 • Reageer Elana 30 januari 2013 op 18:59

  Haha, wat een leuk artikel! Ik kan het eigenlijk niet zo goed,haha.
  Leuke blog heb je 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge