Overige

Alles over hardlopen

Zoals jullie weten ben ik sinds begin dit jaar begonnen met hardlopen. Een poging tot, want ik ben nog in de opbouwende fase. Helaas staat het even op een laag pitje door een pijnlijke enkel, maar volgende week ga ik er weer tegen aan. Daarom even een leuk gastartikel over hardlopen als een steuntje in de rug voor mij en wellicht ook voor jullie.

Hardlopen is gezond, leuk en verslavend. Maar de eerste meters vallen nog niet mee. En volhouden is al helemaal lastig. Maar als je eenmaal in die running flow zit, is er geen stoppen aan. Daarom een heel artikel gewijd aan hardlopen. Van de redenen om te hardlopen (kan ik je overtuigen?), tips om het lopen ook vol te houden en ook niet geheel onbelangrijk: de leukste kleding en schoenen voor tijdens het sporten.

Redenen om te starten met hardlopen

Hardlopen is gezond, goed voor je lichaam en bovendien nog leuk ook. Waarom vandaag nog beginnen:

 • Tijdens het hardlopen maak je endorfine vrij wat zorgt voor een happy gevoel.
 • Hardlopen heeft een positief effect op de spijsvertering.
 • Je immuunsysteem wordt versterkt en ook je weerstand gaat omhoog.
 • Hardlopen kan altijd en overal. Schoenen aan en gaan!

Beginnen en volhouden

Hardlopen vraagt een grote inspanning van je lichaam, hart- en bloedvaten. Het is dus belangrijk dat je op een verantwoorde manier begint met hardlopen. Een trainingsschema kan je hier prima bij helpen. Op internet vind je verschillende schema’s, maar tegenwoordig zijn er ook veel app’s die je – letterlijk – stap voor stap op weg helpen.

Eenmaal begonnen met hardlopen is het een kwestie van volhouden. Houd een of twee avonden of ochtenden per week vrij om te gaan. Ook lopen met een vriendin of een hardloopgroep kan net dat extra steuntje in de rug geven om toch te gaan sporten.

Fashionable hardlopen

Ook tijdens het hardlopen wil je er natuurlijk trendy bijlopen. Je weet immers nooit wie je tegenkomt, toch? Op internet, bijvoorbeeld op Zalando.nl, vind je de leukste hardloopoutfits. Van jacks speciaal voor het hardlopen tot handige accessoires zoals een hartslagmeter en handschoenen (voor als het koud is buiten). Ook niet heel onbelangrijk: goede schoenen. Met de juiste paar schoenen wordt hardlopen een stuk makkelijker en krijg je geen last van je knieën of rug.

Facts & Figures

Een aantal leuke feitjes en weetjes over vrouwen en hardlopen:

 • De meeste vrouwen hardlopen drie keer in de week en gemiddeld 5 kilometer per keer.
 • Eén op de drie vrouwen hoopt ooit een halve marathon te kunnen lopen.
 • Tijdens het hardlopen nemen vrouwen hun mobiel, MP3-speler en hardslagmeter mee.
 • Helaas, love handles verdwijnen niet door het hardlopen. Hiervoor zal je echt krachttraining moeten doen.
 • Gelukkig zorgt hardlopen wel voor een betere conditie, een happy gevoel en voorkomt het botontkalking.

En ben jij al overtuigd of ben je al een fervent hardloopster?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

18 Reacties

 • Reageer Iris 6 februari 2013 op 13:09

  Leuk en motiverend om te lezen! Ik heb 1 februari besloten om te gaan hardlopen. Ik ben ontzettend lui (ik krijg serieus nauwelijks beweging, heel slecht!) en heb daarom ook een conditie van nul en ben vaak moe. Dus toen heb ik 1 februari best impulsief een paar hardloopschoenen gekocht. Ik twijfelde al best lang om te gaan hardlopen maar telkens dacht ik ‘ah nee dat is niets voor mij, ik kan dat toch niet’. Maar op een gegeven moment dacht ik ‘Okay let’s do this!!’. Ik bouw het heeeel rustig op (met zo’n hardloopschema voor beginners) en ben nu nog maar twee keer wezen hardlopen maar ik ben al intens trots op mijzelf dat ik er überhaupt mee begonnen. Ik en sporten is namelijk als water en vuur, hihi.
  Iris heeft onlangs geplaatst..Filmtips VI

  • Reageer Wendy 8 februari 2013 op 09:42

   @Iris: Ik ken het ‘probleem’. Ook ik heb heel langzaam opgebouwd. Langer dan 3 minuten achter elkaar hardlopen is er nog niet bij geweest. Maar goed dat je toch bent begonnen hoor! Ik ben ook trots op jou! 😉

 • Reageer Niki 6 februari 2013 op 14:04

  Ik zit momenteel in een hardloop-dip. Om mijn motivatie weer op te krikken heb ik deze week nieuwe sportkleding besteld en gisteren nieuwe schoenen. Ik hoop er deze week weer tegenaan te gaan, haha.
  Niki heeft onlangs geplaatst..De pest aan pesten

  • Reageer Wendy 8 februari 2013 op 09:44

   @Niki: En? Heeft het geholpen? Ben je alweer begonnen?

 • Reageer Eline 6 februari 2013 op 14:53

  Leuk artikel! Zo’n hardloopschema is echt ideaal. Ook een goeie tip: muziek opzetten, scheelt de helft en werkt extra motiverend!
  Eline heeft onlangs geplaatst..De mooiste fashion video campaigns van januari

 • Reageer Eva 6 februari 2013 op 15:26

  Ik wil ook erg graag gaan hardlopen maar om een of andere reden krijg ik mezelf nog steeds niet zover om de eerste stap te nemen. Erg jammer. Moet ook nog een broek zien te vinden, en daar heb ik ook weinig zin in :p
  Eva heeft onlangs geplaatst..Bird ballet

  • Reageer Wendy 8 februari 2013 op 09:45

   @Eva: Om er voor te zorgen dat ik die eerste stap zou zetten, heb ik aan een aantal mensen verteld dat ik het wilde. Die vroegen dan aan mij hoe het ging en ja, ik wil dan niet steeds hoeven zeggen: “Euh… ben nog niet begonnen…” Misschien een idee? 😉

 • Reageer Kim 6 februari 2013 op 15:38

  Misschien is het een extra stimulans om je in te schrijven voor een hardloopevenement. Ik zit er aan te denken om me in te schrijven voor de meidenloop in Utrecht, maar ik twijfel nog of ik het ga halen, haha. Maar het zou me wel een extra schop onder mijn kont geven!
  Kim heeft onlangs geplaatst..Day #20 – a song that you listen to when you’re angry

 • Reageer SanneWierda 6 februari 2013 op 16:54

  Hihi, ‘hard- en bloedvaten’? Het is hart met een ’t’, tenzij je ‘hard’ lopen bedoelt. 😉
  Ik wil binnenkort ook weer gaan hardlopen, nu maar hopen dat ik deze keer niet weer een enkelblessure krijg.

  • Reageer Wendy 8 februari 2013 op 09:46

   @SanneWierda: En ik had het artikel nog wel zo gecontroleerd toen ik het doorgestuurd kreeg. Stom. Gelijk even aangepast! Dankje!

 • Reageer marlyssa 6 februari 2013 op 17:45

  Die halve marathon of meer hoopte ik ook altijd, maar hardlopen is toch niet mijn ding (helaas!)
  marlyssa heeft onlangs geplaatst..Brothers and Sister the end

 • Reageer Sas 7 februari 2013 op 09:55

  Leuk artikel. Ik loop zelf (jammer genoeg) niet hard. Ik krijg hier erge last van mijn voeten van.
  Sas heeft onlangs geplaatst..Favorieten: to shop

 • Reageer rachel 7 februari 2013 op 11:07

  ik heb 4 jaar fanatiek en intensief hard gelopen 😀 heerlijk kon niet wachten tot ik weer mocht hihih, nu niet meer maar dat begrijp je wel 😉

 • Reageer LaraLaurentia 7 februari 2013 op 11:19

  Hardlopen is totaal niet mijn ding, laat mij maar lekker los in de fitness zaal dat vind ik 100000x beter 😀
  LaraLaurentia heeft onlangs geplaatst..Video: Regret Buying + winactie

  • Reageer Wendy 8 februari 2013 op 09:47

   @LaraLaurentia: Zo heeft ieder weer zijn eigen ding. Ik ben juist weer niet van de fitnesszaal. Ja, misschien samen met een vriendin ofzo, maar bij gebrek aan dat is het voor mij helemaal niks. 😉

 • Reageer Rianne 10 februari 2013 op 17:16

  Ik heb eind 2011 mijn hart verloren aan hartlopen. Eindelijk een sport die ik leuk vind! Ik ben echter moeten stoppen omdat ik vanwege mijn overgewicht last kreeg van mijn scheenbenen. Ondanks dat ik een goede loop heb. Ik zal dus eerst wat kilootjes kwijt moeten voordat ik weer kan beginnen. Dan wil ik ook meteen met mijn hond gaan hardlopen want die vind rennen hartstikke leuk.
  Rianne heeft onlangs geplaatst..365puppyproject: week 37

 • Reageer Ren mama, ren 3 april 2014 op 07:38

  Ik ben al overtuigd. Inmiddels 12 jaar geleden ontdekte ik hardlopen. Het is een ideale manier om voldoende te bewegen omdat je het altijd en overal even kunt doen. Het is een kwestie van 30 minuten en je hebt de voldoening al.
  Ren mama, ren heeft onlangs geplaatst..Zwarte tights versus felgekleurd

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge