Overige

Een kleur update

Een paar blogs terug schreef ik over de verkeerde kleurweergave van mijn laptopbeeldscherm. Ik zocht op Google naar oplossingen en vond er twee: op het oog kalibreren of kalibreren met een apparaatje en de bijbehorende software. De eerste optie is gratis, de tweede optie niet (je zult dat apparaatje en de software toch moeten aanschaffen).

Eigenlijk had ik in eerste instantie drie opties, namelijk:

 • Schermkleurkalibratie binnen Windows zelf
 • Handmatig en op het oog kalibreren
 • Kalibreren door middel van een apparaatje incl. software

De eerste optie viel al heel snel af, want nergens op mijn laptop is die optie te vinden. Op de site van Microsoft/Windows staat netjes uitgelegd waar en hoe je het kan vinden, maar op één of andere manier is mijn laptop niet van deze optie voorzien.

Toen waagde ik een poging aan de tweede optie. Een optie die ook niet altijd het beste resultaat levert, omdat niet elk paar ogen exact hetzelfde zien. Zelfs van één paar ogen kunnen beide ogen net anders zien. Ik zie bijvoorbeeld met één oog net iets warmere tinten dan met het andere oog. Ik merk daar verder niets van hoor. Alleen als ik eerst door de ene en dan door het andere oog kijk. Maar goed, de derde optie had ik eigenlijk al snel weggestreept, omdat je dan aan bedragen tegen de honderd euro moest gaan denken. Dat vond ik het dan gewoon niet waard. Na wat geknoei met instellingen, gaf ik het op. Ik kreeg het niet voor elkaar.

Kevin had nog een los beeldscherm op zolder staan en dus werd deze er aan gehangen. Deze gaf in ieder geval een veel beter beeld van de kleuren dan mijn laptop. “Dan maar zo. Dan maar foto’s bewerken op een tweede scherm.”, dacht ik.

Maar ik kon die derde optie toch niet helemaal los laten. Ik bekeek/las review(s)(filmpjes) en keek op verschillende sites om prijzen te vergelijken. Maar allemaal was het me veel te duur. Tot ik bedacht eens op marktplaats te kijken. En daar vond ik een Spyder 3 Express. Niet te ver weg en met een hele vriendelijk prijs. Zeker de helft goedkoper. Dat is fijn! Misschien nog steeds wel een hoop geld voor een hobby waar ik verder niets professioneels mee doe, maar toch besloot ik het te doen. Ook in mijn achterhoofd wetende dat ik in de zomer misschien wel het feestje ‘s avonds bij een bruiloft ga fotograferen. Ik wil dan geen foto’s afleveren die qua kleur allemaal niet zijn zoals ze in mijn ogen had voorgesteld.

Na kort heen-en-weer mailen, kwamen we tot een koop en inmiddels is de Spyder opgehaald en is mijn scherm qua kleur gekalibreerd. Wat een verschil! Ik moet nog wel een beetje wennen, maar daar was ik op het Internet al voor gewaarschuwd. De kleuren komen nu in ieder geval veel beter overeen met andere beeldschermen en zullen ook bij het laten afdrukken meer overeenkomen. Ik ben er blij mee!

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

11 Reacties

 • Reageer Eline 27 maart 2013 op 08:48

  Wat handig!! Wist helemaal niet dat zoiets bestond!
  Eline heeft onlangs geplaatst..Neon

 • Reageer Mariska 27 maart 2013 op 08:58

  Klinkt erg handig 🙂 wist niet dat het bestond.
  Mariska heeft onlangs geplaatst..Nieuwe layout!

 • Reageer Anouk 27 maart 2013 op 11:27

  Hoi! Ik heb je genomineerd voor de Liebster award, kijk op mijn blog voor informatie 🙂

 • Reageer Veronica 27 maart 2013 op 13:01

  Handig, ik zou dat ook nog eens moeten aanschaffen want mijn beeldscherm klopt ook niet altijd volgens mij…
  Veronica heeft onlangs geplaatst..Zondag

 • Reageer Willemvk 27 maart 2013 op 16:57

  Mooi dat het opgelost is voor je.
  Willemvk heeft onlangs geplaatst..Tucker & Dale vs Evil

 • Reageer Evey 27 maart 2013 op 20:50

  Ik wist daar niks van >_< Wel fijn dat het is opgelost!
  Evey heeft onlangs geplaatst..3 redenen om in april op wintersport te gaan

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 27 maart 2013 op 22:17

  Fijn dat de kleuren nu goed zijn!
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Zo simpel is dan geluk #2

 • Reageer Eline 28 maart 2013 op 08:02

  veel plezier ermee!
  Eline heeft onlangs geplaatst..Een familieblog…

 • Reageer Sas 29 maart 2013 op 10:04

  Handig zeg!

 • Reageer Debbie 29 maart 2013 op 13:26

  Ik had hier al eens van gehoord, veel plezier ermee.
  Debbie heeft onlangs geplaatst..Gelukmomentjes {Maart}

 • Reageer Caroline 31 maart 2013 op 22:33

  Nooit geweten dat daar programma’s voor zijn..

  Liefs!!
  Caroline heeft onlangs geplaatst..Shoppen in Haarlem

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge