Overige

Thee, ijs en Trachitol

Elk jaar is het in de herfst of winter wel een keer zo ver en elke keer voel ik het al dagen van te voren aankomen. Dan ga ik mijn thee extra warm (heet) drinken en wissel ik dat het liefste af met ijskoude ijsjes. Het “oranje/paarse doosje” komt ook weer tevoorschijn en eventueel wat paracetamol. En meestal weet ik het op die manier te voorkomen en ben ik de bacteriën/virussen de baas. Fijn, zo’n keelontsteking.

Een keelontsteking is er bij mij niet zomaar opeens. Vaak begint het al dagen van te voren. Dan merk ik ‘s ochtends dat ik een droge/pijnlijke keel heb, die eigenlijk vrij snel verdwijnt als ik wat heb gedronken. Maar hoe meer dagen er verstrijken, hoe hardnekkiger die pijnlijke keel wordt. Uiteindelijk heb ik de hele dag het gevoel of ik nog geen slok heb gedronken en voelt mijn keel dus erg droog. Dat is meestal het moment dat ik uit voorzorg begin met de warme (hete) thee en eventueel ijskoude ijsjes (perenijsjes zijn mijn favoriet). Ik voel regelmatig aan de lymfeklieren in mijn nek, want dat zijn ook goede graadmeters voor de ernst van de situatie. Hoe dikker die worden, des te groter de kans dat ik echt ziek word. Als het nog pijnlijker wordt, dan pak ik er Trachitol bij en als laatste ‘redmiddel’ paracetamol. Meestal komt het niet verder dan dat en gaat het dan vanzelf weer over, maar soms …

Koorts krijg ik niet zo snel. Dat is een voordeel in de zin dat ik me minder snel heel erg beroerd voel, maar het is soms ook een nadeel. Bijvoorbeeld die keer dat mijn eigen huisarts op vakantie was en ik de vervangende huisarts moest bellen. Even ter info: ik bel niet snel de huisarts, dus als ik bel heb ik heel veel last ergens van. Ik belde op een vrijdagochtend met de vraag of ik ‘s middags langs kon komen. Vast voedsel eten lukte eigenlijk al meer dan een dag niet, maar ook drinken was inmiddels zo pijnlijk dat de tranen me in de ogen sprongen. Zo wilde ik het weekend niet in. De assistente hoorde me aan en vroeg toen: “Maar heb je ook koorts dan?” Nee, dat had ik niet. Dus werd ik afgescheept met Strepsils en een gorgeldrankje. Een “ja, maar…” van mijn kant werd weggewimpeld en ik moest het er maar mee doen.

De dag daarna kreeg ik koorts: met 40 graden lag ik in bed en ik kreeg geen hap of slok door mijn keel. Die Strepsils en dat drankje maakte nog geen klein beetje verschil en dus stond ik maandag boos op de stoep bij mijn vervangende huisarts. Toen hij mijn opgezette lymfeklieren voelde (en die krengen doen zeer als ze goed opgezet zijn) en in mijn keel keek, schrok hij een beetje. “Zo, dat is wel heel flink ontstoken…” Ja meneer de Huisarts, dat probeerde ik vrijdag al duidelijk te maken. Het enige wat ik toen nog niet had, was de koorts. Dit keer ging ik naar huis met een recept voor antibiotica en was ik er heel snel weer vanaf. Antibiotica die ik van mijn eigen huisarts waarschijnlijk al op vrijdag had gekregen (mits hij niet op vakantie was). Hij weet namelijk dat ik niet zomaar bij het minste geringste op de stoep sta.

Waarom deze blog? Ik ben inmiddels begonnen aan de hete thee. IJsjes heb ik helaas niet in huis (misschien morgen even halen, als de vervelende gevoel aan blijft), maar het “oranje/paarse doosje” staat wel alvast klaar. 

Krijgen jullie snel koorts of blijft dat ook lang uit bij jullie?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

20 Reacties

 • Reageer Lily 20 maart 2013 op 19:01

  Oh, dat is zo vervelend. Ik heb eindelijk nu een goede huisarts gevonden in Amsterdam. Bij mijn vorige huisarts werd er altijd vanuit gegaan dat ik me aanstelde, zonder ook maar iets te checken.
  Lily heeft onlangs geplaatst..Date

 • Reageer Inge 20 maart 2013 op 20:06

  Mijn keel is ook ieder jaar met de herfst/winter een ramp. Drie jaar terug kreeg ik keel angina toen waren mijn amandelen zo op gezet dat ik twee weken lang niet kon eten. Eerst naar de dokter geweest daar kreeg ik paracetamol met codeïne .Toen ik ook niet meer kon drinken ben ik naar de huisartsenpost gebracht en kreeg ik daar pas een antibiotica kuur. Sindsdien krijg ik sneller een kuurtje als ik wat met de keel heb. Maar mijn amandelen mogen er nog steeds niet uit 😉 Dus je verhaal is erg herkenbaar.
  Inge heeft onlangs geplaatst..Liefde voor servies…

  • Reageer Wendy 21 maart 2013 op 19:58

   @Inge: Mijn amandelen hadden er eigenlijk al uit gemoeten toen ik klein was, maar onze huisarts destijds vond me te jong/ te klein. En nu zit ik er nog steeds mee. 😉

 • Reageer Marjolein 20 maart 2013 op 21:38

  Oh jakkes! Vroeger had ik dat ook altijd, nu gelukkig niet meer. Heb je, je amandelen nog?
  Marjolein heeft onlangs geplaatst..Bananenloempia met chocoladecreme

 • Reageer Sas 20 maart 2013 op 21:57

  Vervelend zeg. Gelukkig heb ik bijna nooit koorts.
  Sas heeft onlangs geplaatst..Voor de kattenliefhebbers: Catmoji

 • Reageer Willemvk 20 maart 2013 op 22:28

  Hopelijk zet het deze keer niet door.
  Zelf ben ik bijna nooit ziek en bij een dokter ben ik al helemaal weinig te vinden.
  Willemvk heeft onlangs geplaatst..Bombermine: Zwaar Verslavend

  • Reageer Wendy 21 maart 2013 op 20:01

   @Willemvk: Eigenlijk is die keel(pijn)ontsteking ook het enige waar ik last van heb. Nooit geen griep gehad. Soms buikgriep, maar dat is dan één avond/nacht en dan is het weer weg. En ja, verkouden… maar om dat nou ziek te noemen?

 • Reageer Simone 21 maart 2013 op 00:59

  Argghhh… stomme dokters! Ik ken dat. Heb dat ook altijd.. Ze denken altijd alleen maar aan koorts en anders zal ’t wel meevallen. Goed dat je nu al preventief bezig bent en goed voor jezelf zorgt! Hopelijk zet ’t niet door en voel je je snel weer wat beter. Knuffie!
  Simone heeft onlangs geplaatst..♥ Omdenken, Denk je problemen om in kansen!

 • Reageer Kim 21 maart 2013 op 11:17

  Bah, wat vervelend! Ik had ook vaak last van keelontsteking, totdat mijn keelamandelen eruit zijn gehaald. Beterschap! Hopelijk voel je je snel weer beter.
  Kim heeft onlangs geplaatst..Vriendenboek voor volwassenen

 • Reageer Jenny 21 maart 2013 op 13:11

  Ai wat naar 🙁 beterschap!!
  Jenny heeft onlangs geplaatst..Het is lente!

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 21 maart 2013 op 13:14

  Vervelend meid. Beterschap!
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Quote | Niets wordt meer zoals het was

 • Reageer Kimberly 21 maart 2013 op 14:19

  Bah wat vervelend zeg!! Veel beterschap!
  Kimberly heeft onlangs geplaatst..How to: Zachte en mooie lippen

 • Reageer Nina 21 maart 2013 op 16:25

  Gelukkig is dit mij allemaal bespaard gebleven, helaas is het wel zo dat de kou aanblijft… In ieder geval veel beterschap!
  Nina heeft onlangs geplaatst..TRAVEL: Maladiven

 • Reageer Yolande 21 maart 2013 op 18:38

  Wat balen! En ook lullig dat de assistente je dan niet verder wilde helpen. Beterschap!

 • Reageer Eline 22 maart 2013 op 08:45

  Keelontsteking is echt drie keer niks, heb het vroeger vaak gehad. Zo erg dat ik soms niet eens meer kon eten en zelfs drinken pijnlijk was! Hopelijk zet het niet door deze keer en helpt de warme thee!
  Eline heeft onlangs geplaatst..On your watch

 • Reageer Maris 22 maart 2013 op 15:19

  Kom net via via op je blog. Leuke site heb je! Balen van je keel. Heel veel sterkte gewenst!

 • Reageer Maris 22 maart 2013 op 15:21

  Huh, waarom die eerste zin er nou bij staat? Daar snap ik niets van. Dat had ik op een andere blog getypt… whahaha, nou tijd voor een koffie denk ik 😛

 • Reageer Saar 22 maart 2013 op 17:27

  Koorts heb ik niet snel maar ben wel snel verkouden, zoals nu. Beterschap!
  Saar heeft onlangs geplaatst..Horrorlente ’13

 • Reageer Eveyi 24 maart 2013 op 10:50

  Meestal wel, maar dit jaar gelukkig (nog) niet. Vervelend is dat! X

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge