Overige

Sliedrechtse pijl-eend

Mijn dorp. Het dorp waar ik geboren ben en tot 2 jaar geleden gewoond heb. Het kwam deze maand op verschillende nieuwsmedia voorbij. Lokale media, maar ook bij (op de sites van) Hart van Nederland, de Telegraaf, het AD en de NOS was dit nieuws. In Sliedrecht zwemt namelijk een vrouwtjes eend rond met twee pijlen (!!) in haar nek.

Sinds eerste paasdag zwemt ze al rond met twee kleine kruisboogpijltjes door haar nek. Het arme beestje. De dinsdag daarna deed Jordi de Jonge een oproep op diverse social media:

Opgelet! Dierenbeul actief in Sliedrecht

Naast mijn huis in Sliedrecht zwemt er eend met 2 grote pijltjes in zijn nek.Helaas wil de doodsbange eend niet reageren op brood en zijn de vangpogingen dan ook mislukt. Afschuwelijk!

Wil de dader zich aub bij mij melden ?

Het was deze oproep die mijn aandacht trok en datzelfde gold voor de aandacht van vele andere. Door de grote aandacht op social media, werd ook de aandacht van de regionale en landelijke media getrokken. Diverse camera ploegen zijn naar het dorp gekomen om het arme beestje vast te leggen.

Met man en macht is er geprobeerd de eend te vangen, maar tot nu toe zonder resultaat. Zelfs een speciaal team uit Drenthe krijgt het beest niet gevangen. Wat moet het beestje wel denken? Eerst worden er twee pijlen door haar nek geschoten en nu wordt ze ook nog eens continu achterna gezeten! De dierenambulance heeft dan een oproep gedaan om de eend met rust te laten. Ook de dierenambulance zelf stopt een paar dagen met de reddingsoperatie:

Over een paar dagen gaan we een nieuwe poging ondernemen. Maar de eend is nu te gestresst om haar te kunnen vangen.

Volgens omwonenden proberen veel mensen de eend te vangen, maar daardoor wordt de eend de hele tijd opgejaagd. Als je dichtbij probeert te komen, vliegt de eend direct weg. We roepen iedereen op om het beest alsjeblieft met rust te laten. Want zo kunnen we ons werk niet doen.

Een 18-jarige Sliedrechter heeft zich woensdag 3 april gemeld bij de politie voor het beschieten van de eend met een kruisboog. De jongen is op het politiebureau verhoord door de dierenpolitie. Hij was eerder deze week in een park in Sliedrecht met de kruisboog aan het schieten en raakte daarbij de eend. De kruisboog is in beslag genomen. Hij wordt verdacht van het overtreden van de wet wapens en munitie, de Flora- en faunawet en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

De reacties op dit nieuws zijn verdeelt en ook heb een dubbele mening. Uiteraard vind ik het natuurlijk mega zielig en als dierenvriend ben ik van mening dat er alles aan gedaan moet worden om het beestje te redden. Maar aan de andere kant: is het beestje nog wel te redden? Is er waarschijnlijk niet zoveel overhoop geschoten in haar nek/hals dat ze nu alleen maar een hele langzame (en pijnlijke?) dood sterft? Kunnen ze haar niet gewoon in één keer uit haar lijden verlossen? Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

Wat vinden jullie hier van?


Foto’s: Jordi de Jonge

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

17 Reacties

 • Reageer SanneWierda 9 april 2013 op 11:38

  Och, wat ontzettend zielig! Ik begrijp niet hoe mensen dit kunnen doen. 🙁
  SanneWierda heeft onlangs geplaatst..HOME: NIET MOOI, MAAR LEUK

 • Reageer Kim 9 april 2013 op 12:07

  Ik had het inderdaad al in het nieuws gezien. Ik vind het echt heel zielig. Ik denk eerlijk gezegd niet dat er nog iets te redden valt. Ik denk dat het beter was geweest als ze het beestje dood hadden gemaakt, nu moet het beestje alleen maar onnodig lijden. Het lijkt me niet dat je die pijlen gewoon uit het hoofd kunt halen zonder nog meer schade aan te richten. Arm beestje 🙁 En wat een eikel ben je trouwens, dat je zoiets doet. Als je al wil schieten met zo’n ding, schiet dan op een boom ofzo.
  Kim heeft onlangs geplaatst..365 Days – Week 14

 • Reageer tineke 9 april 2013 op 12:29

  Aww, dat arme beestje! 🙁 De mensen van de dierenambulance kunnen waarschijnlijk het beste beoordelen wat er met het beestje gedaan moet worden, hoop dat ze hem binnenkort wel kunnen vangen! Vind het overigens al heel wat dat die jongen zichzelf heeft aangegeven, maar vind het er niet minder erg door. Als er iets is waar ik niet tegen kan dan is het wel dierenmishandeling!

 • Reageer imfashionstoned 9 april 2013 op 12:54

  aah zo zielig!!

 • Reageer Joyce 9 april 2013 op 14:21

  wat een zielig beestje.. snap niet dat je zoiets kan doen!
  Joyce heeft onlangs geplaatst..LOVE: newbies

 • Reageer Tessa 9 april 2013 op 14:42

  Echt bizar dat je zoiets doet, raar dat de eend ook nog steeds leeft.
  Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat het nog erg goed gaat met die eend.
  Tessa heeft onlangs geplaatst..Scent stories illustrations by Spiros Halaris

 • Reageer Sylvia 9 april 2013 op 14:50

  Ik werd er een beetje misselijk van toen ik de foto op Facebook voorbij zag komen, echt ongelofelijk wreed.
  Sylvia heeft onlangs geplaatst..Pyjamaparty, babynamen en sushi

 • Reageer Olga 9 april 2013 op 14:51

  Ik las dat ze die eend wel op kunnen lappen als ze gevangen is. Ik denk dat je je meer zorgen moet maken om wat mensen met die schutter gaan doen..
  Olga heeft onlangs geplaatst..Week 14

 • Reageer Saar 9 april 2013 op 15:16

  Arm beestje. Een paar pijlen door het hoofd van die jongen.
  Saar heeft onlangs geplaatst..Wishlist ’13

 • Reageer Priscilla 9 april 2013 op 15:44

  Interessant artikel! Aan de ene kant zou ik zeggen, laat die eend voor wat het is. Probeer hem desnoods uit z’n lijden te verlossen. Het vangen van zo’n beest kost enorm veel stress voor de eend zelf, maar ook heel veel tijd en daarmee geld. Om nog maar te zwijgen over de ingreep die zo’n beestje moet ondergaan. Wie gaat die kosten betalen en is het voor de eend zelf wel prettig om eventuele operaties en/of behandelingen te ondergaan.

  Aan de andere kant denk ik… laat die knul die op die eend heeft geschoten maar opdraaien voor de kosten van het genezen van de eend. Hij is tenslotte onverantwoordelijk omgegaan met z’n ‘speeltje’ wat een heel gevaarlijk wapen kan zijn. Deze jongen heeft blijkbaar niet goed nagedacht over de consequenties van zijn daden. Toch heb ik er wel een soort respect voor dat deze jongen wel zich heeft gemeld bij het politiebureau.

  Ik denk dat specialisten het beste kunnen oordelen over hoe of wat te doen met deze eend. Ik denk dat het bij velen een gevoelskwestie is. De eens is zielig dus die moet geholpen worden. Maar de vraag is inderdaad of dit realistisch en ethisch verantwoord is voor de eend. Lastiglastig.
  Priscilla heeft onlangs geplaatst..NOTD – Bourjois Amande Défilé

 • Reageer Tamara 9 april 2013 op 18:28

  Dat is echt niet normaal!

 • Reageer Veronica 9 april 2013 op 18:36

  Ik heb het ook gezien en ik word echt misselijk van dit soort nieuws. Dat iemand zo’n grote steek in z’n kop los heeft dat ie maar op beesten gaat schieten. Dan behoor je wel in een gesticht of ergens anders goed ver weg opgesloten te zitten. Ik geloof niet dat het beestje het gaat overleven, ik denk dat als de pijlen verwijderd wordt het over is… en dat alleen maar door zo’n zieke geest….
  Veronica heeft onlangs geplaatst..Persoonlijke effectiviteit

 • Reageer Bee 9 april 2013 op 19:15

  Verschrikkelijk!
  Bee heeft onlangs geplaatst..Nivea Lip Butter – Vanilla & Macadamia – Review + Foto’s

 • Reageer Mariska 9 april 2013 op 19:33

  Ik vind het super ziek en debiel (sorry voor mijn woorden) dat je zoiets kunt doen bij een arm dier. Dan heb je echt geen hersens!
  Mariska heeft onlangs geplaatst..Nieuwe collecties Models Own en Color Club

 • Reageer Kimberly 10 april 2013 op 08:17

  Awhh dit vind ik echt zielig 🙁

 • Reageer Marije_Blogt 10 april 2013 op 09:29

  Wat een vreselijke foto’s! helaas komt het nog veel te vaak voor dit soort gruwelijkheden.
  Weet idd niet of dit beestje nog te redden is.. aan de andere kant is ze natuurlijk wel sterk genoeg om al een aantal dagen te voorkomen dat ze gevangen wordt.. Misschien zegt dit wel iets over haar wilskracht een doorzettingsvermogen 🙂

 • Reageer Sas 11 april 2013 op 20:30

  Awwwww :S
  Sas heeft onlangs geplaatst..Op dit moment ben ik aan het…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge