Overige

Herdenken en vieren

Op 4 mei is het Nationale Herdenking. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. De tv gaat op ‘zwart’ en er is radiostilte. Bij ons in het dorp gaan gedurende die twee minuten de straatlantaarns aan. Geen idee of dit overal is, maar vroeger was dat voor mij – als buitenspelend kind – het teken om twee minuten stil te zijn.

Het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Ik herdenk liever alle slachtoffers. De oorlog in zo’n ver van mijn bed show en er zijn zoveel andere landen waar oorlog is waar ook niet-Nederlandse slachtoffers vallen. Oorlog sowieso een heel triest gebeuren. Het is zo jammer dat er oorlog ‘moet’ zijn.

Meestal breng ik de avond door op de bank. Kijkend naar de televisiebeelden bij het Nationaal Monument op de Dam. Dan ben ik twee minuten stil. Dan kan ik me soms ergeren aan de mensen die dat niet zijn en met veel lawaai in hun auto de straat door komen racen. Ook al heb je er zelf niets mee, heb een beetje respect. Dit jaar valt het op zaterdag en dat zou kunnen betekenen dat ik misschien wel niet thuis ben om 20:00 uur. Maar toch zal ik er even bij stil staan.

Vandaag is het 5 mei en vandaag vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Op 5 mei zijn er vaak allerlei bevrijdingsfestivals en -feesten. In het dorp waar ik nu woon, doen ze (naar mijn weten) niks aan bevrijdingsdag. Sowieso nooit volgens mij, maar anders dit jaar niet omdat het op zondag valt. In het dorp waar ik geboren en getogen bent, vieren ze het ook niet op 5 mei, maar zijn er wel een aantal activiteiten op maandag 6 mei. Zo is er een lampionnenoptocht met begeleiding van muziekkorpsen en deze wordt afgesloten met vuurwerk. En er is een bevrijdingsbal waar ik nooit ben geweest, omdat ik meestal de dag daarna wel weer moest werken of iets dergelijks.

Vandaag zal dus een gewone zondag voor mij zijn. Morgen ga ik in ieder geval vuurwerk kijken. Misschien ga ik wel eerder weg om foto’s te maken van de lampionnenoptocht (dat wil ik al jaren, maar tot nu toe komt het er nooit van).

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

2 Reacties

 • Reageer LNNK 5 mei 2013 op 15:05

  Het is goed dat we er eens per jaar even bij stil staan.
  LNNK heeft onlangs geplaatst..In beeld: april

 • Reageer Sas 5 mei 2013 op 18:14

  Zeker goed dat er jaarlijks bij stil gestaan wordt.
  Sas heeft onlangs geplaatst..The Awesome List: Because Life Is Goooooood

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge