Overige

Laag of hoog, Dag of nacht

Iets meer dan een maand geleden, op Hemelvaartsdag deed ik een ontdekking over onze energiemeter. Je kent ze wel, die tellers in de meterkast die bijhouden hoeveel energie je verbruikt. Sommige mensen hebben een enkele teller, maar volgens mij hebben de meeste mensen er twee: één voor het hoogtarief en één voor het laagtarief.  Zo ook wij, in digitale vorm.

Ik had wel eens gehoord dat je op de officiële feestdagen, zoals Hemelvaart, ook energie op het laagtarief verbruikt. Dit omdat deze dag als een zondag wordt gezien. Als ik op de energiemeter keek, was teller 1 aan het draaien. Maar is dat dan de teller van laagtarief? Ik was benieuwd wat er op de site van onze netbeheerder over te vinden was en ja, inderdaad: op Hemelvaart maak je gebruik van het laagtarief. Conclusie: teller 1 is laagtarief.

Toevallig was ik de laatste tijd bezig geweest met het regelmatig bij houden van de meterstanden en dus pakte ik mijn overzichtje er bij. Mijn vriend werkt fulltime en ik de laatste tijd drie á vier dagen. Overdag zijn we dus amper thuis en de grote stroomverbruiker (vaatwasser, wasmachine en droger) staan altijd pas ná 11 uur aan of in het weekend. Logischerwijs zou dan de teller van laagtarief harder moeten gaan dan de teller van hoogtarief. Teller 1 gaat sneller dan teller 2, dus… Conclusie: teller 1 is laagtarief.


Bron: BN DeStem

Als laatste check pakte we de jaarafrekening er bij en de meterstanden die we daarbij hadden doorgegeven. Wat schetst onze verbazing: de stand bij teller 1 werd op de jaarafrekening genoemd als hoogtarief?! Hoe kan dat nou? Een telefoontje naar onze energieleverancier werd gepleegd en die bevestigde wat we op de jaarafrekening zagen: teller 1 is hoogtarief.

“Maar dat klopt niet mevrouw, want teller 2 is op dit moment (doordeweekse dag, rond 6 uur) aan het draaien.” Na uitleg van onze verbruik situatie (overdag weinig thuis, grootverbruikers ‘s nachts of in het weekend), zei ook de dame aan de telefoon dat er iets niet klopte. Ze zou het gaan voorleggen bij een commissie die over zulke dingen gaat en we zouden nog bericht terug krijgen.  Ondertussen deed ik wat onderzoek en vond op de site van onze netbeheerder het volgende:

Standaard is, binnen het hele Stedin gebied, het eerste (of linker-) telwerk het (N) nacht- of weekendtarief en het tweede- of rechter telwerk het (D) dagtarief. Bij een digitale meter geldt hetzelfde namelijk het eerste telwerk (T1) het nacht- of weekendtarief en het tweede telwerk (T2) het dagtarief.

Uitzonderingen zijn:

 • IJssel en Lekstreek (voornamelijk Krimpen a/d IJssel)
 • Regio Dordrecht (Sliedrecht, Papendrecht, etc)
 • Regio Den Haag
 • Heemstede (een deel)
 • Barendrecht
 • Ridderkerk

Na ongeveer twee weken kregen we het definitieve besluit/antwoord: onze meter telt precies andersom en wij horen dus ook bij het uitzonderingsgebied. Dit had bij het afsluiten van het contract ongeveer een jaar eerder al geconstateerd/gecontroleerd moeten zijn, maar blijkbaar is daar iets niet goed gegaan. Maar ze gingen het veranderen in hun systeem en dat wat we teveel hebben betaald, krijgen we met terugwerkende kracht terug. Goed geregeld dus.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

12 Reacties

 • Reageer Lydia 25 juni 2013 op 08:50

  Gelukkig was jij zo oplettend om het op te merken! Over een jaar gezien heb je zeker heel veel extra betaald op je energierekening. Mooi dat het nu wordt rechtgezet. 🙂
  Lydia heeft onlangs geplaatst..Salade met zelfgeplukte pluksla

  • Reageer Wendy 25 juni 2013 op 19:10

   @Lydia: Hoeveel we te veel hebben betaald weten we nog niet, dat moest nog helemaal nagerekend worden en dan zouden we het met de jaarafrekening wel zien. Ben benieuwd.

 • Reageer Saar 25 juni 2013 op 10:23

  Dat scheelt nogal wat! Maar goed dat ze de fout erkennen!
  Saar heeft onlangs geplaatst..Tip: De Ikea Webwinkel

 • Reageer Kelly 25 juni 2013 op 11:48

  Wel fijn dat jij even goed opgelet heb zeg! Een jaar is best lang pffff is toch niet normaal??!!

  P.S. Wij hebben ook een hoog en laag. In de avond om 21:00 uur is het laagtarief. Ik vind dit nooit zo fijn. Heb liever in de middag. Ik kan dan ook wasje doen en zo en nu is het overdag toch wat duurder om dat te doen, in de avond heb ik daar geen fut meer voor. Wij moesten laatst wel flink bijbetalen (waren niet de enige) je hebt meer gestookt omdat de winter zo lang duurde dit keer.
  Kelly heeft onlangs geplaatst..★ Aan de ctg in het ziekenhuis

  • Reageer Wendy 25 juni 2013 op 19:08

   @Kelly: Bij ons begint het laagtarief dus pas om 11 uur. Dan maak je er helemaal geen gebruik meer van qua was doen. De vaatwasser ’s nachts laten draaien is dus het enige wat we doordeweeks doen.

 • Reageer The Beauty Suitcase 25 juni 2013 op 11:48

  Wel handig om zoiets te weten inderdaad!

  The Beauty Suitcase
  The Beauty Suitcase heeft onlangs geplaatst..Review – The Face Shop Face It Styling Auto Gel Liner

 • Reageer Maxime 25 juni 2013 op 12:28

  Wat goed dat je daar zelf naar hebt gekeken! Dat zou ik eigenlijk ook eens moeten doen. Wel fijn dat je het geld weer terug krijgt.
  Maxime heeft onlangs geplaatst..Mijn bestelling bij JohnBeerens.com

 • Reageer Jess 25 juni 2013 op 19:56

  Wat fijn dat je dat zelf in de gaten hebt gehad! Hopelijk scheelt het je geld. Ik kijk er eerlijk gezegd nooit naar, misschien moet ik dat eens gaan doen. Zie dat mijn ouders in een uitzonderingsgebied wonen, zal het eens tegen ze zeggen 😉

 • Reageer Leoni 25 juni 2013 op 21:34

  Wat een geluk dat je er achter bent gekomen. Zulke dingen vertrouw ik nou nooit. Want wie zegt dat die cijfertjes allemaal wel kloppen en waaruit blijkt dat dan? Heb je weer extra zakcentje erbij!

 • Reageer Eline 25 juni 2013 op 21:41

  Goed dat je het op tijd hebt opgemerkt zeg!
  Eline heeft onlangs geplaatst..Bohemian interieur

 • Reageer Marije 26 juni 2013 op 09:27

  Wat goed! dat kan best een hoop zijn met terugwerkende kracht 😉
  Goed dat je erop let hoor!
  Ik schrijf het altijd maar klakkeloos over op dat meterstanden papier.. niet meer doen dus 😉
  Marije heeft onlangs geplaatst..E.O.T.D “Extreme Green”

 • Reageer annouska 4 juli 2013 op 12:52

  Wat een gedoe zeg poeh. Gelukkig kwam je er redelijk snel achter.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge