Overige

“Ik had je moeder kunnen zijn.”

Al heel mijn leven heb ik er last van. Nou ja, last… Dat is het nou ook weer niet. In de toekomst ga ik er waarschijnlijk heel blij mee zijn (er vanuit gaande dat ik er dan nog steeds ‘last’ van heb). En voor nu zorg ik er gewoon altijd voor dat ik mijn legitimatiebewijs bij me heb. Waar ik dan ‘last’ van heb? Dat ik standaard minstens 3 jaar jonger wordt geschat. Minstens inderdaad, want pas geleden overkwam het me nog dat ik zelfs 6 (!!) jaar jonger werd ingeschat.

De eerste keer dat ik me er echt bewust van was dat mensen denken dat ik veel jonger ben, was tijdens de feestweek hier in het dorp. Tijdens de feestavonden in de feesttent worden van die papieren polsbandjes omgedaan. Eén soort voor de jeugd van onder de zestien (oftewel: geen alcohol) en één soort voor al het volk dat ouder is dan zestien. Ik stond met mijn goede gedrag netjes in de rij voor een polsbandje voor 16+. Ik was namelijk al 19 en zou zelfs twee maanden later al 20 zijn. Maar Meneer Polsbandje verzocht mij vriendelijk om naar de andere rij te gaan. Op mijn verbaasde vraag over hoe jong hij dan dacht dat ik was, kreeg ik als antwoord: “14.” Mijn kin viel werkelijk waar op de grond van verbazing en mijn vriend begon hard te lachen. Mijn identiteitsbewijs had ik niet bij me, maar gelukkig lag die 150 meter verderop bij mijn vriend thuis en was dus heel snel gehaald.

Mijn zusje is drie jaar jonger dan mij en de laatste tijd zijn we vaak samen in de kroeg te vinden. Mensen die ons niet kennen (of ons in ieder geval niet kennen als zusjes van elkaar), denken vaak dat wij dan vriendinnen van dezelfde leeftijd zijn. Als ze er dan achter komen dat we zussen zijn, denkt men vaak dat ik de jongste van het stel ben. Het is voor ons een sport geworden om men te laten raden hoe oud we dan zijn en vaak wordt er dan ingezet op een leeftijd variërend tussen de 20 en 23 jaar. Pas geleden nog een gozer, die eigenlijk vond dat we op een saai plek stonden en maar bij hem en zijn vrienden moesten komen staan. “Hoe oud denk je eigenlijk dat ik ben?” zei ik: “Volgens mij kan ik nog net niet zeggen dat ik je moeder had kunnen zijn.” Door die laatste reactie zette hij expres hoger in (zoals hij later aan mij toegaf) en zei met volle overtuiging: “Jij bent 20 ofzo, misschien 21.” Je had de blik in zijn ogen moeten zien, toen ik hem vertelde dat ik 26 jaar was.

Soms geloven ze me nog niet ook en dan moet mijn legitimatiebewijs er gewoon aan te pas komen. En als ze dat kaartje hebben gezien en een officiële bevestiging hebben, komt er vaak iets uit als: “Nou, dan zie je er erg jong uit.” Mijn reactie is dan vaak: “En hopelijk is dat als ik 40 ben nog steeds zo!”

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

14 Reacties

 • Reageer Yolande 2 augustus 2013 op 11:46

  Heel herkenbaar! Op dit moment ben ik twintig, maar ik word nog wel vaak als 16 of 17 ingeschat. Heel erg irritant! Tegen mij zeggen ze ook altijd: Ach joh daar heb je later alleen maar profijt van. Laten we hopen dat het waar is en we beiden ons jonge gezicht nog lang houden!
  Yolande heeft onlangs geplaatst..Inwijding – Veronica Roth

 • Reageer Anne 2 augustus 2013 op 12:35

  Ik word juist altijd ouder geschat! Het lijkt me best onhandig als je nu altijd jong wordt geschat. Maargoed, waarschijnlijk, over een paar jaar, vind je het alleen maar heel fijn 😉
  Anne heeft onlangs geplaatst..Augustus 2013

 • Reageer Joyce 2 augustus 2013 op 12:45

  ik word ook altijd jonger geschat, redelijk irritant altijd – maar inderdaad, later zijn we er vast heel blij mee!
  Joyce heeft onlangs geplaatst..RUNNING: ups and downs

 • Reageer jenny 2 augustus 2013 op 17:33

  Haha ik ben 29 maar word ook vaak jonger geschat en ik zeg dan altijd als dat op mn vijftigste nog zo is ben ik blij hahah beetje t zelfde verhaal dus.
  jenny heeft onlangs geplaatst..Mijn week in foto’s

 • Reageer Aimee 3 augustus 2013 op 08:22

  Haha heel herkenbaar! Ik ben 25 en werd laatst nog 17 (!) geschat. Als het inderdaad over 20/30 jaar nog steeds gebeurt, dan vind ik het prima =)
  Aimee heeft onlangs geplaatst..July favourites

 • Reageer Leoni 3 augustus 2013 op 13:12

  Whahaha dat heb ik nou ook. Mensen denken ook dat mijn zusje ouder is dan mij. En ook ik mag als 25 jarige gewoon mijn ID laten zien bij het halen van drank etc. Maar natuurlijk mogen ze die dan zien. Moet altijd wel lachen als ik de gezichten zie wanneer ze mijn geboortedatum zien.

 • Reageer Veronica 3 augustus 2013 op 15:55

  Herkenbaar wel, ik ben ook 26 en moet ook regelmatig mijn paspoort laten zien. Ik heb geen id-kaart dus met een avondje stappen neem ik mijn rijbewijs maar mee. Gek genoeg verbazen mensen zich er al over als ik dat roze papiertje er nog uithaal in plaats van het pasje. Ook bij de slijterij krijg ik de jenever voor mijn pa niet mee, vaak loopt de caissière dan rood aan omdat ze om mijn ID gevraagd heeft.
  Veronica heeft onlangs geplaatst..Stom!

 • Reageer Leila in Wonderland 3 augustus 2013 op 17:48

  Haha leuk geschreven. Maar inderdaad: over een paar jaar zal je er blij mee zijn

 • Reageer Femke Blogt 4 augustus 2013 op 11:05

  Ik had dat ook altijd…maar begin gevoelsmatig nu aan het andere eind te trekken..Ben 26 en ben ontzettend bang dat ik binnenkort ouder geschat ga worden dan mijn vriend, die bijna 32 wordt maar er nogal jeugdig uitziet. Zo oud zie ik er niet oud hoor, maar ben al bijn 27 en erg bewust van een rimpeltje hier en daar! Bleuhhhhhh.
  Femke Blogt heeft onlangs geplaatst..Royal Goodness (mooie mannen post)

 • Reageer Ilse 4 augustus 2013 op 23:34

  Haha, heb ik ook! Ik ben net 27 geworden, maar veel mensen denken dat ik maar 18 ofzo ben.
  Vroeger vond ik het nog wel leuk om jonger geschat te worden, maar ondertussen begin ik het toch steeds meer en meer als een belediging te zien. 😉

 • Reageer annouska 5 augustus 2013 op 18:44

  Whaaaah ik wilde toevallig dit weekend ook een blogje typen hierover. Zelf ben ik 27 en ik word echt altijd 22 of 23 geschat. Ik word er gek van; het maakt niet uit hoeveel make up ik draag, wat voor kleding of hoe ik mijn haar doe. Ik ben en blijf jonger geschat worden, iets wat niet leuk is op jou en mijn leeftijd.

  Maar stiekem hoop ik dat het over 10 jaar ook nog zo is haha. 😛

 • Reageer Sas 6 augustus 2013 op 10:29

  Ik word ook ALTIJD jonger geschat…
  Sas heeft onlangs geplaatst..My Guy Crushes

 • Reageer Maris 6 augustus 2013 op 19:23

  O man zo herkenbaar. Ze denken bij mij ook nog steeds dat ik 17 ben. Krijg soms niet eens sigaretten mee. Bizar. Heb je dan twee kinderen 😛

 • Reageer Caroline 13 augustus 2013 op 18:15

  Toen ik jonger was werd ik vaker oude geschat, maar dat komt meer door dat ik heel jong al de lengte had die ik nog steeds heb en ook heel jong al borsten had..

  Nu is het heel wisselend.
  Caroline heeft onlangs geplaatst..Complimenten

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge