Challenges + Tags

Wanneer/hoe heb je geleerd dat de Kerstman niet echt was?

Bij deze vraag moest ik toch even te raden gaan bij mijn ouders. Ik vroeg mijn moeder of zij me hier wat over kon vertellen. Helaas wist ook zij niet precies meer hoe dat vroeger is gegaan. Vierden wij eigenlijk wel Kerstmis in de tijd dat Sinterklaas nog bij ons langs kwam op pakjesavond? Een kerstboom, spuit sneeuw op de ramen en andere kerstversiering in huis. Ja, dat deden we wel. Maar of er toen ook cadeautjes onder die kerstboom lagen, dat kan ik me niet meer herinneren.

Ik denk dat ik de Kerstman gewoon altijd als een sprookjesfiguur heb gezien, want zeg nou zelf: vliegende rendieren en elfen die het speelgoed maken? Een paard die op het dak loopt, oké. Maar die Kerstman dingen gingen me gewoon te ver en moesten dus wel fantasie zijn. Gewoon een mooi sprookje, net zoals de tandenfee en de paashaas.

kerstman

Toen Sinterklaas ons op den duur te oud vond voor cadeautjes op pakjesavond en alleen nog maar af en toe iets bij ons in de schoen deed, vanaf dat moment zijn de cadeaus naar mijn idee onder de kerstboom verschenen. Ik wist dat mijn ouders deze kochten en ik kan me ook niet anders herinneren dan dat ik hen bedankte als ik iets uitgepakt had. Toen mijn zusje en ik ouder werden, gingen ook wij onze bijdrage leveren en kochten we cadeaus voor elkaar en voor onze ouders.

En zo gaat het nu nog steeds. In de dagen voor Kerstmis worden er cadeaus gekocht, ingepakt en onder de boom gelegd. Hoe dichterbij we komen bij Kerstmis, des te meer cadeaus er onder komen te liggen. Soms hangen er ook kleine cadeautjes in de kerstboom. Het staat zo ontzettend gezellig! Al dat mooie cadeaupapier met kerstfiguren, glimmend, in allerlei vormen en maten. Ik word er altijd weer ontzettend blij van.

Geschreven als onderdeel van de 25 Days of Blogging Christmas Challenge.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

13 Reacties

 • Reageer Marah 3 december 2013 op 08:36

  Zo ging het bij ons ook ongeveer! Toen mijn broertje en ik te oud waren voor sinterklaas, gingen we al gauw over op kerst. Ik kan er zo blij van worden als er in de dagen voor kerst steeds meer cadeaus onder de kerstboom verschijnen :D! Elke ochtend even kijken of er nog wat nieuws ligt haha… Zelfs nu ik samenwoon vind ik het nog leuk, als de visite dan langs komt op eerste of tweede kerstdag en hun cadeaus bij de rest legt en de stapel zichtbaar groeit, kan ik echt blij van worden haha!
  Marah heeft onlangs geplaatst..Holy… Yoga!

 • Reageer Dina 3 december 2013 op 08:58

  Een vent uit Spanje met een lange witte baard op een witte schimmel (op het dak, OP HET DAK, come on), met zwarte pieten die je naam niet weten ook al staat die toch echt in het boek van Sinterklaas, en alleen cadeaus in je schoenen doen als je ook echt een liedje zingt, komt ook niet echt geloofwaardig over, als je daar over nadenkt.

  Het heeft er echt mee te maken waarmee je bent opgegroeid. Ik heb bijvoorbeeld een Duitse moeder en in Duitsland is kerst wel echt kerst en vieren ze geen Sinterklaas. Voor mij was kerst dan ook net zo spannend als Sinterklaas. (niet dat ik geloofde in dat rendierverhaal met elfen, want dat hebben mijn ouders ook nooit verteld). Met Pasen, kwam “der Osterhase” ook chocola verstoppen. En hoewel ik de paashaas nooit heb gezien, geloofde ik toch echt dat hij paaseieren in de tuin verstopte.
  Dina heeft onlangs geplaatst..Maar Paul Walker is ook dood

 • Reageer Joyce 3 december 2013 op 09:50

  Bestaat de kerstman niet? 🙁 haha! Nee gekheid, ik ben opgegroeid met de kerstman, doordat mijn vader uit Australië komt. Bij ons lagen er op 1ste kerstdag opeens allemaal cadeaus onder de boom. Ik vind dit persoonlijk ook veel leuker dan sinterklaas.
  Joyce heeft onlangs geplaatst..Blogmas: DIY kerstkaarten houder

 • Reageer Veronica 3 december 2013 op 10:30

  Zo ging dat bij ons ook ja! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit in zoiets als de Kerstman geloofd heb en wij zijn ook van Sint naar Kerst verplaatst qua cadeautjes. Bij J. doen ze het nog steeds met Sinterklaas dus dat is nu wel mooi verdeeld. Met Sint gaan we daar naartoe voor cadeautjes en met Kerst bij mij.
  Veronica heeft onlangs geplaatst..Mijn week in foto´s – Week 48

 • Reageer Sylvia van Iperen 3 december 2013 op 10:37

  Haha, mijn ouders wisten het ook niet meer. Ze hebben nooit de moeite genomen om me wijs te maken dat de kerstman bestond!
  Sylvia van Iperen heeft onlangs geplaatst..Christmas Challenge – Favoriete kerstfilm

 • Reageer Tamara 3 december 2013 op 10:54

  Mijn moeder lag opeens cadeautjes onder de boom terwijl ik nog wakker was.. toen wist ik natuurlijk genoeg 😉
  Tamara heeft onlangs geplaatst..Hello december!

 • Reageer Iris 3 december 2013 op 13:01

  Same here! Toch grappig dat je wel in Sinterklaas kan geloven maar de Kerstman van kinds af aan onzin vind he? Haha!
  Iris heeft onlangs geplaatst..Filmtips XV

 • Reageer Yolande 3 december 2013 op 14:49

  Bij ons is het eigenlijk precies hetzelfde gegaan. In de kerstman heb ik nooit geloofd, terwijl Sinterklaas eigenlijk precies hetzelfde sprookje is haha. Maar ja, dan geloven ook al je vriendjes en vriendinnetjes erin. Tegenwoordig vieren wij ook alleen maar kerst, met cadeautjes onder boom.
  Yolande heeft onlangs geplaatst..Catching Fire

 • Reageer annouska 3 december 2013 op 15:15

  Poeh ik geloof ook niet dat ik zelf ooit geloofd heb in de kerstman. De sinterklaas was wel echt, maar die vliegende man en rendieren? Nee dat kon echt niet in mijn ogen.
  annouska heeft onlangs geplaatst..Happy Things #52

 • Reageer Esmée 3 december 2013 op 16:26

  Leuk artikel! Ik heb wel een tijdje in de Kerstman geloofd haha, mijn fantasie is blijkbaar groot. Ik vind Kerstmis eigenlijk ook een leuker feest dan Sinterklaas. Ik verheug me nu al op de kerst! x
  Esmée heeft onlangs geplaatst..Surprise!

 • Reageer Saar 3 december 2013 op 18:31

  Het is mij meteen verteld: de kerstman is onzin haha. Wij hebben nooit aan cadeaus gedaan met kerst, hoogstens kreeg ik een boek ofzo.
  Saar heeft onlangs geplaatst..December Photo-A-Day: Silver

 • Reageer Miranda 3 december 2013 op 19:51

  Wij vierden vroeger kerst niet met cadeaus onder de boom, want ik ben jarig op tweede kerstdag. Eigenlijk pas sinds een jaar doen we een kleinigheidje onder de boom voor mijn kinderen. Heb er nog niet zo over nagedacht omdat de kerstman voor hun minder spannend is en minder leeft dat Sinterklaas.
  Miranda heeft onlangs geplaatst..Hello December!

 • Reageer Jennn 5 december 2013 op 23:41

  Kerst hebben we nooit met cadeautjes gevierd.
  Jennn heeft onlangs geplaatst..Hoor de Sint waait door de bomen

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge