Travel + Trips

Geocaching puzzeltocht

Al een tijdje doe ik aan geocaching en hoe vaker ik het doe, des te leuker ik het vind. Het blijft verassend en ik kom steeds weer iets nieuws of iets anders tegen. Tijdens ons weekendje in Limburg wilde ik ook graag gaan geocachen. Ik had via de app op mijn telefoon al gezien dat er een multi cache lag in een groot natuurgebied. Een multi cache bestaat uit verschillende punten waar je informatie moet verzamelen. In dit geval moest je opzoek naar de antwoorden op diverse vragen. Het antwoord op die vragen was een getal en met die getallen bij elkaar, kreeg je de coördinaten van waar de daadwerkelijke cache verstopt lag. Een soort geocaching puzzeltocht dus eigenlijk.

Maar om al die getallen te vinden, moesten we dus een wandeling van 5,5km maken door dit natuurgebied. En het was de moeite waard: wat een prachtig natuurgebied is dit. Even wat informatie uit de Geocache Description over dit natuurgebied.

“Het Quin” of “De Kwen” zoals deze mooie plek in de volksmond in Afferden wordt genoemd, was oorspronkelijk een zandduin met een aantal vennen in het 800 hectare grote Bergerbos.  Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van een 110 hectare groot heidegebied waarin runderen en geiten meehelpen dit gebied open te houden.

Het Bergerbos is een onderdeel van het 5323 hectare grote Nationaal Park “De Maasduinen”. Dit park dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze paraboolduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Grote delen van Noord- en Midden-Limburg waren toen bedekt met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen. De “Kwenseberg” is met z’n 30 meter boven NAP een van de vele rivierduinen in dit gebied.

Staatsbosbeheer heeft in het Bergerbos, de Afferdense bossen en de Duvelskuul, zo’n 30 hectare bos gekapt om de 3 heide-eilandjes met elkaar te verbinden: “Het Quin” in het noorden, “De Cokse heide” in het midden en “De Duvelskuul” in het zuiden van de Afferdense bossen. Aan hei en open zand zijn diverse plant- en diersoorten gebonden. Vogels als nachtzwaluw en boomleeuwerik, amfibieën als hagedis, knoflookpad, heikikker en rugstreeppad, insecten als blauwvleugelsprinkhaan, diverse heidevlinders en -libellen doen er hun voordeel mee. De deelpopulaties ervan kunnen zich dan door het hele gebied verspreiden. Uiteindelijk zal een nieuwe ecologische verbindingsstrook ontstaan, bestaande uit een bosheidelandschap. Er is nog 10 à 25 procent bos over.

We hebben echt heerlijk gewandeld en genoten van het mooie weer en de prachtige natuur. We hebben er zo’n twee uur rondgelopen. Af en toe kwamen we andere wandelaars tegen, maar meestal leek het alsof we alles voor onszelf hadden. En uiteindelijk vonden we de cache. Of eigenlijk: Kevin vond de cache. De grootste cache die ik tot nu toe tegen ben gekomen, inclusief goodies en een travel bug. De travel bug, genaamd Tim, ging met ons mee op reis en is inmiddels in een andere cache gedropt om verder te reizen.

Kevin vond deze manier van geocachen erg leuk, dus we willen vaker zo’n multi cache gaan doen.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

14 Reacties

 • Reageer Sophie 10 januari 2014 op 08:10

  Wat tof! Mooie foto’s ook:) Geocachen lijkt me echt leuk om te doen.
  Sophie heeft onlangs geplaatst..Nailart met Maaike: Rough Rose

 • Reageer Anne 10 januari 2014 op 08:24

  Grappig, daar zijn wij ook geweest! Hebben toen alleen een andere cache gedaan. Mooi gebied daar, hè? Tof dat jij geocachen ook leuk vindt 🙂
  Anne heeft onlangs geplaatst..Schrijven om te herinneren

 • Reageer Jennn 10 januari 2014 op 09:51

  Mooie foto’s! Geocachen lijkt me ook erg leuk om een keer te doen… Probleem is alleen, ik heb al zoveel hobby’s en zo weinig tijd 😛

 • Reageer Jess 10 januari 2014 op 10:05

  Wij zijn een jaar of drie geleden eens begonnen met geocachen. We zijn vier keer op pad geweest en hebben nooit iets gevonden. En toen vond ik het niet zo leuk meer. Misschien tijd om eens een nieuwe poging te wagen.
  Jess heeft onlangs geplaatst..Goede voornemens, zucht…

 • Reageer LSE 10 januari 2014 op 11:59

  Geocachen is super leuk! Maar eigenlijk ‘mag’ je geen foto’s van vindplaatsen online plaatsen..

  • Reageer Wendy 10 januari 2014 op 13:46

   Waarom staan er dan wel honderden filmpjes online van caches? En ik heb bewust de foto zo gemaakt dat je eigenlijk nog niet weet waar je precies zoeken moet. Als ik deze foto had gehad, dan had ik hem waarschijnlijk niet sneller gevonden. Snap best dat je geen overzichtsfoto moet plaatsen met daarbij een omschrijving waar die exact ligt, maar dit kan in mijn ogen weinig kwaad.

 • Reageer Dina 10 januari 2014 op 22:49

  Dat lijkt mij ook leuk om te doen zeg! Een super leuk idee. Mooie foto’s heb je trouwens gemaakt!
  Dina heeft onlangs geplaatst..Later heb ik een geit

 • Reageer Amy 10 januari 2014 op 23:17

  erg mooie foto’s xx
  Amy heeft onlangs geplaatst..my life as Amy

 • Reageer Sylvia van Iperen 11 januari 2014 op 12:02

  Wat een mooie omgeving zeg om te geocachen! Je foto’s geven een mooie indruk van het gebied.
  Sylvia van Iperen heeft onlangs geplaatst..Vogelen met mijn lay-out

 • Reageer Esmeralda 11 januari 2014 op 14:25

  Ik hoor steeds vaker info over geocaching voorbij komen maar wat het nou precies is… Ik ga maar eens meer info zoeken op internet want het klinkt heel leuk!

 • Reageer Eline 11 januari 2014 op 16:21

  Ik kende het helemaal niet, maar klinkt echt superleuk!
  Eline heeft onlangs geplaatst..Street style – mode inspiratie

 • Reageer Marlous 11 januari 2014 op 19:32

  Mooie foto’s! De nerd/avonturier in mij zou dit geocachen ook wel eens willen proberen, alleen ik snap het nog niet helemaal. Je gaat op zoek naar het pakketje, en vervolgens zet je je naam erbij als je het gevonden hebt? Of jullie hadden in dit geval een goodie? Het leukste zou zijn als je er een soort souvenir aan overhoudt, zodat je een verzameling kan beginnen haha.. Misschien moet ik me er toch nog maar eens beter in verdiepen.

  • Reageer Wendy 11 januari 2014 op 20:00

   Je hebt die pakketjes (caches) in verschillende groottes. In de hele kleintjes zit alleen een logboekje waarin je je (nick)naam kan achter laten. In de grotere caches kunnen ook andere dingen zitten, bijvoorbeeld goodies. Maar je mag alleen een goodie meenemen als je er iets van de zelfde of grotere ‘waarde’ in terug legt. Je naam noteer je dus altijd en die goodies vind je in de grotere caches.
   Wendy heeft onlangs geplaatst..Geocaching puzzeltocht

 • Reageer Maurits 15 januari 2014 op 11:21

  Leuk!! Ooit ga ik dat ook doen. Moet eerst meer tijd hebben 😉
  Maurits heeft onlangs geplaatst..Costa Rica – San José

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge