Overige

Sjouwen met een vuilniszak

Op woensdag ploffen bij ons de huis-aan-huis krantjes op de mat. De ene wordt wat grondiger doorgelezen dan de ander, maar ik kijk ze altijd even door. Op de voorpagina stond een stuk met de titel ‘Afvalscheiding’ wat eigenlijk meteen mijn aandacht trok. Ik begon met lezen en na de eerste drie zinnen zat ik al vol verbazing. Hieronder een citaat uit dit artikel:

Hardinxveld-Giessendam heeft (..) ingestemd met een verandering van het inzamelmodel van reinigingsdienst Waardlanden. Het is de bedoeling dat huishoudens in de toekomst beschikken over drie minicontainers die bestemd zijn voor GFT, papier en plastic. Het restafval moet naar een ondergrondse container gebracht worden.

Een container voor plastic is iets wat ik toejuich. Toen ik nog thuis woonde, in het dorp verderop,  hadden wij de luxe dat plastic eens in de zoveel tijd, huis-aan-huis werd opgehaald. Net zoals dat vroeger ging met oud papier: we verzamelde alles in een grote kartonnen doos (in overvloed te vinden bij de lokale supermarkt) en die doos werd dan één keer per maand (?), ‘s avonds, dichtgevouwen langs de straat gezet. De afvalwagen reedt stapvoets door de straat en ondertussen werden de dozen door de vuilnismannen opgepakt en in de wagen gegooid. Vervang al het papier door plastic en de grote, kartonnen doos voor een speciale, plastic afvalzak (ook weer af te halen bij de supermarkt) en je hebt een beeld van hoe dat gaat.

vuilniszak
Bron: Wikipedia

Maar Kevin en ik gingen niet in dat dorp samenwonen. Het dorp waar wij nu wonen, daar halen ze het plastic niet op. Daar moet je het zelf naar een ondergrondse container brengen. En wat bleek: dat werkte niet bij mij. Waar ik plastic eerst netjes apart bewaarde, werd het nu voor het gemak maar in de grijze restafval container gegooid. Zonde. Dat weet ik zelf ook. Verwend door luxe zal ik maar eerlijk zeggen.

Dus een container voor plastic afval: TOP! Waar de schoen dan wringt? Bij die laatste zin: “Het restafval moet naar een ondergrondse container gebracht worden.” Oké, oké… als we goed gaan sorteren hebben we (waarschijnlijk) veel minder restafval, maar hoe je het went of keert: volgens mij blijf je altijd restafval houden. Neem bijvoorbeeld de kartonnen (drank)verpakkingen van de Ice Tea die Kevin zo graag drinkt en de yoghurt die ik neem als ontbijt. Ze mogen niet in de papierbak omdat er plastic in zit en ze mogen niet in de plasticbak, omdat ze ook van karton zijn. De groente die wij eten, zit in blik. Qua prijs en verspilling van groente is dat onze beste keus. Maar het is dus ook restafval. Elke dag een blikje. Bakpapier, taart- en pizzadozen: het mag niet in de papiercontainer, omdat er voedselresten opzitten. Dus weer restafval.

Kleinere containers en minder vaak ophalen, omdat het restafval in principe veel minder wordt: daar heb ik helemaal geen bezwaar tegen. Maar de container helemaal laten vervalen en het helemaal niet meer op komen halen, vind ik wel heel drastisch in één keer. In het vervolg zie je dus elke vrijdag en zaterdag (hier in het dorp de dagen van de ‘grote boodschappen’) mensen rondsjouwen met een vuilniszak. Of twee. Of drie misschien, als je een gezin hebt met zes kinderen of meer (niet geheel ongebruikelijk hier).

En misschien kom ik nu hartstikke verwend over hoor. Misschien valt het allemaal wel mee als het punt daar is. Laten we afspreken dat, als het daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden, ik er nog een keer op terug kom. Wie weet schrijf ik dan wel dat ik helemaal niet snap waarom het toen zo’n weerstand bij me opriep.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

13 Reacties

  • Reageer Jess 7 maart 2014 op 09:06

    Ik lees het ook met verbazing. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken
    Jess heeft onlangs geplaatst..Schatje, liggen de kleertjes al klaar?

  • Reageer Maris 7 maart 2014 op 09:08

    O meid, afvalscheiding. Begin er niet over. Ik heb hier in Almere een hele petitie ervoor gemaakt en ben zelfs op de politieke markt geweest om te klagen over dit beleid. (moet je op mijn blog maar eens zoeken op container, vind je alle artikelen er wel over). Helaas. Er gebeurt geen zak. De overheid heeft besloten dat dit is hoe het moet gaan, dus de gemeenten moeten wel mee. Dat wordt goed sorteren. En inderdaad, restafval, net zoals je nu potten enzo bewaard, bewaren en wegbrengen. Sucks he?
    Maris heeft onlangs geplaatst..Het gaat gebeuren

  • Reageer Jana 7 maart 2014 op 09:28

    Hier in België sorteren we al minstens 10 jaar volgens mij (toch bij ons in/rond Gent, weet niet hoe het globaal gezien in zijn werk gaat). Ik vind dat heel goed en ik vind het maar normaal om te doen. Hier wordt het restafval met de vuilniswagen (in de stad in gele zakken, hier in het dorp in gewone zwarte vuilnisbakken). Plastic, metaal, drankkartons = PMD worden in een aparte blauwe zak opgehaald, papier in een kartonnen doos die je zelf voorziet, zodat ze alles ineens in de vuilniswagen kunnen gooien. Glas wordt ook opgehaald, in een herbruikbare bak die je ook zelf moet voorzien, die laten ze dan leeg op je stoep staan. GFT wordt ook opgehaald in een groene container, maar wij hebben een compostbak en kippen, dus verwerken we dat afval zelf.
    Als de vuilnismannen zien dat er iets in de zakken zit dat niet goed gesorteerd is, laten ze hem staan en kleven er een sticker op, zodat je aangezet wordt beter je best te doen 🙂

    Drankkartons en alles van plastic of blik waar drank in heeft gezeten, moeten in de blauwe zak. Lege yoghurtpotjes dan weer niet (ik denk dat alles waar voedsel in blijft plakken, verboden is). Ik hoop dat jullie dat ook in diezelfde zak mogen steken, anders is het speciale van de ‘plastic-vuilzak’ er wat af, nee?
    Soms moeten we eens op de afvalwijzer kijken (zo’n folder van de vuilnisophaaldienst) want het kan verwarrend zijn. Maar ik heb het er graag voor over.
    60% van al ons afval is nog restafval, en ik vind het jammer dat jullie dat nog alleen moeten wegbrengen. Ok, wij moeten wel betalen voor de ophaaldienst of de aparte vuilniszakken, maar zo ben je er tenminste zeker van dat alles proper wegraakt. Want anders gaan de mensen (zoals jij dus soms, hihi) uit gemak alles bij elkaar gooien.

    Zelfs in de (grotere) treinstations in België staan sorteerbakken op de perrons en in de gebouwen.
    Ik zal niet zeggen dat iedereen er zich aan houdt.. In de stad zijn er vaak sluikstorters. Veel armere mensen die geen geld of zin hebben om aparte zakken te kopen en te sorteren.. Gooien hun vuil gewoon ergens in een hoekje op straat en wachten tot iemand het aan de vuildienst meldt om (gratis) te laten ophalen. De volgende dag ligt het er weer vol… Ik krijg het ervan 🙂

    Anyway, veel succes met het sorteren, it makes the world a better place!

  • Reageer joyce 7 maart 2014 op 10:16

    Volgens mij he, heb ik dat hier ook begrepen dat ze dat willen gaan doen. Alleen zouden er dan over dus van die ondergrondsecontainers komen. Maar goed, dan nog moet je gaan sjouwen. Lekker als je zak kapot is en er vanalles uitdruipt! Bah! Ik snap de logica er niet achter! Maar goed ze zullen er wel weer een hele goede reden voor hebben…

  • Reageer Jennn 7 maart 2014 op 11:26

    Bij ons betaal je sinds vorig jaar voor het aan de straat zetten van de container. Het vaste bedrag per jaar is afgeschaft, en in plaats daarvan betaal je nu een x bedrag voor iedere keer dat je de container aan de straat zet. Het plastic en oud papier worden hier wel gewoon gratis opgehaald, net als de groene container. Het afval scheiden werkt wel om minder in de grijze container te gooien. Maar ik moet er niet aan denken om met mijn vuilniszakje in de auto naar een ondergrondse container te rijden…
    Jennn heeft onlangs geplaatst..De Happychallenge, dankbaarheidslijstjes!

  • Reageer ineke 7 maart 2014 op 16:15

    Hier in het dorp waar je vandaan komt, gaat het ook gebeuren hoor met dat rest afval. Er schijnt al proef gedraaid te worden in een wijk. Onze grijze container wordt de plastic container en de blauwe en groene blijft papier en groente en tuinafval. Een grote grijze container alleen voor plastic. Lijkt mij een beetje veel van het goede. Wat de restafval containers betreft. Daar worden er zo als het schijnt verschillende vlak in de buurt geplaatst.Ben benieuwd bij ons in de wijk waar ze dat dan van plan zjn ,want op het plek waar de cointainers stonden kan natuurlijk niet omdat dat ook normaal parkeer plaats is, En ver sjouwen met zo’n grijze zak zie ik ook niet zitten. Weet je wel hoe zwaar zo’n zak soms weegt met kattenbak afval, want ja dat mag volgens mij niet bij het gtf afval en dus verdwijnt het bij mij in een zak in de grijze container. Ik heb wel eens gehad dat hij eigenlijk te zwaar was en vlak voor mn grijze container,want die staat natuurlijk verder de tuin in scheurde. Zal je maar gebeuren als je net met zo’n zak over straat loopt. Weet je het zal wel weer door een of andere ambtenaar bedacht zijn, die weinig tot niets met afval te maken heeft, omdat hij thuis er waarschijnlijk ook niet naar om hoeft te kijken ,want dat wordt voor hem gedaan.
    Afval sorteren zou goed kunnen zijnn voor het mileu, maar waarom wordt het niet overal gedaan en als het gedaan wordt waarom moet het dan verschillend zijn. In de ene plaats gaat het zo en in een andere weer zus en er zijn plaatsen die dus niet mee doen, Wat schiet je er dan mee op. De prijs voor de afvalstoffenheffing gaat er niet door naar beneden. Nee die kosten stijgen alleen maar, nou zolang dat blijft zie ik het scheiden van alles ook met een natte vinger. 🙂

  • Reageer Lydia 7 maart 2014 op 16:34

    Sinds januari moet ik ook betalen voor elke zak restafval die ik in de ondergrondse container gooi. Vorig jaar vond ik dat nog heel vervelend nieuws . . . en nu is het gewoon de realiteit en ben ik compleet aangepast. 🙂 Ik scheid glas, plastic en papier heel strikt en de rest (gft, kartonnen verpakkingen, folieverpakkingen, blik enzo) gaat bij het restafval. Je leert ervan minder afval te maken en je melkpakken extra goed plat te drukken voor het in de prullenbak gaat. 😉 We creëren nu één zak van 60L restafval per twee weken.

    Het scheelt wel dat onze ondergrondse container voor de deur staat. Om telkens een stuk met die zakken te lopen zeulen, lijkt me echt geen pretje. Maar daar denken de heren beleidsmakers nooit aan.

  • Reageer Sylvia van Iperen 7 maart 2014 op 18:48

    Toevallig had ik het hier nog met mijn vader over vanavond. Wat mag nou precies wel of niet bij het papier? Een melkpak bijvoorbeeld al niet en in principe alle andere pakken drinken ook niet. Er zit tenslotte altijd wel een plastic dop in en de binnenkant is vaak ook bekleed met een of ander laagje? Dat het er ook niet mag wanneer er ‘etensresten’ aan zitten wist ik niet. Dat zou betekenen dat bijna alles wat bij ons normaal gesproken in de grijze bak terecht komt, we nu weg moeten brengen. Want het plastic proberen we sowieso altijd al te scheiden en bij de supermarkt in te leveren. Wat een gedoe he? Ik moet het eerst nog maar is zien gebeuren, daarna zien we inderdaad wel weer verder.
    Sylvia van Iperen heeft onlangs geplaatst..31 Inspiring questions challenge (deel 2)

  • Reageer Tamarah 7 maart 2014 op 22:54

    Wij hebben een groene, grijze en blauwe container. De blauwe container is voor papier dat scheiden we nu super goed. Maar plastic, glas, blik en drinkenkartons ook. Elke keer als wij boodschappen gaan doen nemen we al het afval mee en gooien het in de ondergrondse container. Dus die drinkpakken en yoghurt pakken gaan bij ons ook in de recycling mee. Ik hoop dat je toch probeert afval te scheiden ondanks dat het wat moeite kost.
    Tamarah heeft onlangs geplaatst..Eva kalender: 40 dagen tot Pasen

  • Reageer annouska 8 maart 2014 op 19:30

    Ow god de bekende discussie die ik hier heb. Mijn vriend kan zich echt niet druk maken om afval scheiden: sterker nog hij vind het bullshit en ik irriteer mij er dood aan. Maar ja wij wonen op 8 hoog en om nou 4 prullenbakken in de keuken te zetten vind ik ook weer een dingetje. Ik snap mijn vriend dus ergens wel; zeker omdat wij 2 ondergrondse containers hebben die niks scheidden dus dan moet ik ineens nog 5 straten verderop al mijn gescheiden afval wegbrengen. Sja mijn vriend heeft wel een punt eigenlijk.

    Maar ik ben in grote mate wel voor hoor, zo lang het mij niet te veel moeite kost.
    annouska heeft onlangs geplaatst..What I do when I live in Italy

  • Reageer Willemvk 9 maart 2014 op 09:16

    Ik ben blij dat we in mijn gemeente het simpel houden. Ik heb achter op de tuin een tweetal containers staan. Een grijze voor het restafval en een groene voor het GFT afval. Daar kan in principe alles in.
    Ik heb dan natuurlijk nog wel een sinaasappelkist in de bijkeuken staan voor het glas en nog een doos voor het oud papier.
    Maar gelukkig doen wij hier niet aan die plastic apart inzamelen hype.

  • Reageer LNNK 11 maart 2014 op 14:29

    Hier hebben we 3 containers, eentje voor groenafval, eentje voor papier en eentje voor rest. Groenafval en rest worden om de week geleegd en papier wat minder vaak. Voor het plastic kunnen we speciale zaken kopen waarmee we het eens in de zoveel tijd aan straat kunnen zetten of we kunnen het zelf inleveren bij bepaalde punten. Op zich werkt het allemaal prima, we hebben idd veel minder restafval dan voorheen.
    Hier in de gemeente mogen we overigens melkpakken e.d. wel bij het papier doen. Het is een proef, maar het scheelt idd ook weer restafval.
    Hoe dan ook een bijzondere keuze dat je restafval zelf moet wegbrengen..

  • Reageer Veronica 15 maart 2014 op 15:28

    Ik vind het wel maf eigenlijk, bij ons wordt nog steeds alles opgehaald en wij scheiden ook veel. Maar bij ons is het bijvoorbeeld heel duur om restafval en groen te scheiden, dat doen wij daarom dus ook niet. Ik snap nooit zo goed waarom dat soort maatregelen genomen worden, als je de prijs nou gewoon fatsoenlijk houd en zorgt dat alles opgehaald wordt dan motiveer je mensen tenminste om afval te scheiden.
    Veronica heeft onlangs geplaatst..Het eerste verblijf is een feit.

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge