Overige

Lekker eten tijdens Pasen

Soms heb ik het gevoel dat wij in Nederland elke feestdag aangrijpen als excuus voor lekker eten en snoepen. Oud & Nieuw: oliebollen. Sinterklaas: kruidnoten, chocola en ander snoepgoed. Kerstmis: het kerstdiner. En begrijp me niet verkeerd hoor, want ik doe daar zelf net zo hard aan mee. Zo ook nu, met Pasen.

eten tijdens pasen

De paaseitjes

De paaseitjes staan nu ongeveer drie weken prominent op het tafeltje in de woonkamer. De eerste week deden we netjes een hele week met één schaaltje paaseitjes. De tweede week waren halverwege de week alle paaseitjes weer op. Nou snoepen wij anders bijna nooit, maar dit was natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling. De derde week zouden we dus rustiger aan doen met de paaseitjes. Helaas blijkt zo’n nieuw aangeleerde gewoonte helemaal niet makkelijk af te leren te zijn. Zeker niet als dat schaaltje daar zo open en bloot in het zicht staat. Het is alsof ze je roepen: “Eet ons! Eet ons!” Laat ik dan ook nog het ‘feestje’ van die ene week in de maand hebben en er is gewoon geen houden aan.

Het Paasontbijt

Thuis hebben wij dit jaren lang gedaan: op de zondagochtend van eerste paasdag uitgebreid met z’n alle ontbijten. Mijn moeder haalde dan allerlei soorten broodjes en lekker beleg in huis en we gingen gezellig met z’n alle aan de eettafel zitten. Gekookt eitje er bij (en mijn moeder kookte er altijd extra veel zodat we later op die dag ook nog eitjes konden schilderen), boterhammenworst met de afbeelding van een paashaas er in en smullen maar. Ik vond dit altijd hartstikke gezellig, want normaal was het ontbijt iets wat we even snel tussendoor, tijdens het tv kijken op de bank, opaten. En laten we vooral niet vergeten dat er altijd een grote chocolade paashaas op ons ontbijtbordje stond. Jammie!

Helaas verwaterde die gewoonte naarmate wij ouder werden. Vooral mijn moeder en mijn zusje waren enorme uitslapers en die hadden er gewoon geen zin in om vroeg hun bed uit te komen voor een paasontbijt. Sowieso waren die niet echt meer van het uitgebreid ontbijten: liever een schaaltje yoghurt met muesli. Toen ik ging samenwonen met Kevin, probeerde ik die gewoonte weer op te pakken. En het is enigszins gelukt. Ik moet veel moeite doen om Kevin zijn bed uit te trommelen, maar uiteindelijk eten we dan wel lekker samen ons heerlijke paasontbijtje.

Gourmetten

Valt het jullie ook op dat tegenwoordig steeds vaker gegourmet wordt? Of misschien ligt het wel gewoon aan wat ik gewend ben. Bij ons kwam het gourmetstel alleen met Kerstmis uit de kast. En ook niet elk jaar, want we wisselden het ook nog wel eens af met fonduen. Maar tegenwoordig hoor ik steeds vaker dat mensen ook gourmetten met Sinterklaas en met Pasen. Vorig jaar hebben we ook maar meegedaan aan het gourmetten met Pasen.

En dit jaar?

De paaseitjes zitten er al in, maar of er ook nog een paasontbijt en/of gourmetten bij komt is nog even de vraag. Het paasontbijt zal in ieder geval op tweede paasdag moeten, omdat Kevin op vrijdag en zaterdag in de kroeg moet draaien. Die ga ik dus echt niet ‘s ochtends vroeg uit bed krijgen op eerste paasdag. En dat gourmetten, dat zien we nog wel.

Eten jullie ook anders dan anders tijdens de Paasdagen?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

13 Reacties

 • Reageer Monique 20 april 2014 op 09:04

  Ik ben benieuwd of je uiteindelijk nog gaat gourmetten. 🙂
  Ik heb een paasbrunch, maar zal voornamelijk gaan genieten van paaseitjes denk ik, haha.
  Monique heeft onlangs geplaatst..Paasmandjes.

 • Reageer Manon 20 april 2014 op 09:27

  Ik wilde ook gaan gourmetten, maar niemand stemde daarmee in, zielige ik! Omdat wij al zo vaak gourmetten haha. Maar het is gewoon lekker. Wij gaan lamsvlees eten 😛

 • Reageer Anne 20 april 2014 op 10:10

  Er is echt veel te veel te snoepen deze dagen 😮 haha! Ik vind het zo moeilijk om er dan vanaf te blijven, als het overal is! Nu ben ik een weekendje weg met vriendinnen en overal ligt eten, aaaah! En inderdaad.. Vanavond gaan we gourmetten 😉 Fijne Pasen!
  Anne heeft onlangs geplaatst..De kleuren van Kopenhagen

 • Reageer Marah 20 april 2014 op 10:36

  Dat van het gourmetten viel mij ook al op! Ik zie het ineens overal in de supermarkten staan, bij elke feestdag. Wij deden het het ook altijd alleen met kerst en dan ook niet elk jaar. Nu is dat al wel inmiddels elk jaar geworden, dat gourmetten, maar op andere feestdagen gourmetten zie ik nog niet zo zitten haha. Het blijft voor mij toch een beetje kersttraditie.
  Marah heeft onlangs geplaatst..QOTW #7: Winnie the Pooh

 • Reageer Sylvia 20 april 2014 op 11:22

  We hebben altijd wel een paasontbijt en vanavond gaan we gourmetten omdat mijn broertje jarig is 🙂
  Sylvia heeft onlangs geplaatst..De leukste blogs over Pasen + spam jouw blog!

 • Reageer Dina 20 april 2014 op 11:34

  Wij hebben helaas niet echt tijd voor leuke paas-dingetjes. Ik ben benieuwd of je nog gaat gourmetten. Ik wens je in ieder geval fijne en gezellige paasdagen!
  Dina heeft onlangs geplaatst..Ze groeien niet gewoon in het wild

 • Reageer Petra 20 april 2014 op 13:20

  Hier wordt er vanavond gegourmet. Maar ik heb geen feestdag nodig om te gourmetten. We doen het heel vaak ook zonder reden.

  Vrolijk Pasen!
  Petra heeft onlangs geplaatst..Nieuw: korte verhalen

 • Reageer Wanda 20 april 2014 op 17:35

  Wij hebben dit jaar zelfs geen paaseitjes gehad! Gewoon omdat we liever een normaal stuk chocola hebben dan zo’n paaseitje… dus dit jaar heb ik ze bewust niet gekocht en dat bevalt goed, we missen het totaal niet. Maar dat komt ook omdat we helemaal niks met Pasen hebben, gewoon een lekker lang weekend maar verder geen bijzondere dingen. Ontbijt net zoals als anders op zondag, wel uitgebreid maar dat is vrij standaard bij ons op zondag. En vanavond voor de eerste keer asperges, gewoon omdat ze er nu zijn!
  Wanda heeft onlangs geplaatst..Zwolle, de winkelstad to be!

 • Reageer Sas 20 april 2014 op 19:01

  Meestal doen we niets aan Pasen maar was vandaag uitgenodigd om te lunchen bij mijn ouders. Erg gezellig!
  Sas heeft onlangs geplaatst..Week #16/2014

 • Reageer Tamarah 20 april 2014 op 19:14

  Wat grappig om te lezen, eigenlijk doe ik nooit echt mee aan die commerciële dingen. Pepernoten haal ik bewust niet in huis want daar blijf ik van eten net als paaseitjes. Een uitgebreid paasontbijt daar vind ik niets mis mee, ik drink wel vaker verse jus d’Orange en een gekookte eitje bij het ontbijt. Ik haal geen spijsbrood of dat soort dingen. Maar ik heb net wel lekker buiten een grillplaat aangezet en hebben we paprika, frikadelletjes en slavinken gegrild :).
  Tamarah heeft onlangs geplaatst..Picture Diary – April 2014 #1

 • Reageer Eline 21 april 2014 op 18:08

  wij zijn weggeweest dit weekend en hebben lekker genoten van het eten in het restaurant van ons hotel!
  Eline heeft onlangs geplaatst..Ons meisje zit perfect op schema!

 • Reageer annouska 23 april 2014 op 12:02

  Ik probeer altijd het chocolade te ontwijken met feestdagen, maar op de één of andere manier komt er dan altijd wel weer wat anders ongezonds voor terug. 😛
  annouska heeft onlangs geplaatst..Lifestyle: books

 • Reageer Svenja 24 april 2014 op 20:22

  Hmm klinkt erg lekker allemaal <3

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge