Overige

Dichter bij het bloeddonorschap

Eerder liet ik jullie in een artikel al weten dat ik bloeddonor wilde worden en dat ik de eerste stappen hier naar toe al had gezet. Op dat moment had ik een afspraak staan voor de keuring en inmiddels ben ik voor deze keuring langs geweest bij de bloedbank.

bloeddonorschap

Toen ik aankwam bij de bloedbank moest ik als eerste mezelf legitimeren en een vragenlijst invullen. Deze vragen gingen over mijn gezondheid, risicofactoren en eventuele ziekten. Ik tekende voor het naar waarheid invullen van deze lijst en mocht daarna naar de donorarts. Deze vriendelijke meneer vertelde me nog een keer hoe alles precies in zijn werk gaat en wees mij nog een keer op het belang van het goed en eerlijk invullen van de vragenlijst. Je wilt het als donor natuurlijk niet hebben dat een patiënt nog zieker wordt van jouw bloed. Samen namen we de vragenlijst door. Ik had bijvoorbeeld bij de vraag of ik de afgelopen 6 maanden gezondheidsklachten heb gehad, ja ingevuld. Ik had namelijk keelontsteking gehad. Dit was gelukkig op dit moment geen risico meer. Vervolgens werd er ook gekeken of het voor mij veilig was om op dit moment donor te worden. Mijn bloeddruk en ijzergehalte werden gemeten. Toen deze ook allebei in orde bleken te zijn, mocht ik plaats nemen in één van de stoelen.

De donorarts vertelde me het één en ander over de mensen die op dat moment bezig waren met een donatie. Naast mij zaten twee dames die bloed kwamen doneren en tegenover mij zaten twee plasmadonoren (de vloeistof die de bloedcellen door het lichaam vervoert). De dames naast mij spraken vol lof tegen mij. Hoe goed ze het vonden dat ik me had aangemeld als bloeddonor en “dat op zo’n jonge leeftijd”. Hihi, ik zou er bijna van zijn gaan blozen. Daarna kwam er een donorassistente bij me om een paar buisjes bloed af te nemen. Terwijl ze vier buisjes met bloed vulde, praatte ze met me over waarom ik bloeddonor wilde zijn en dat er eigenlijk best veel mensen zijn die eigenlijk niet weten dat je je kan aanmelden als bloeddonor. Daarna mocht ik nog even plaats nemen in de wachtruimte om wat te drinken en te eten. Koffie, thee, appelsap, sinas, cola, gevulde koeken, stroopwafels, roze koeken. Genoeg keuze dus. Ondertussen las ik nog even het papier door met tips voor voor en na de donatie en daarna ging ik weer richting huis.

En nu is het wachten. Mijn bloed zal getest worden op hepatitis B en C, HIV (aidsvirus), syfilis (geslachtsziekte) en HTLV (Human T-cell Lymphotropic Virus; leukemievirus). Geen nieuws is goed nieuws en als dat het geval is zal ik ongeveer na vier weken mijn eerste oproepkaart op de mat krijgen. Het bloeddonorschap komt steeds dichterbij.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

14 Reacties

 • Reageer Monique 19 mei 2014 op 08:38

  Wat knap van je, dat je meteen hebt doorgezet! Ik hoop dat je geen nieuws krijgt (dat klinkt raar), en ik ben benieuwd wanneer je officieel mag beginnen 🙂
  Monique heeft onlangs geplaatst..Tatoeages.

  • Reageer Wendy 19 mei 2014 op 11:52

   Ik ben ook heel benieuwd wanneer ik ‘voor het echie’ mag. Afwachten maar!

 • Reageer Dina 19 mei 2014 op 09:22

  Spannend hoor, wachten op de uitslag. Ik vind het heel erg leuk dat je dit doet en ik hoop dat je er meer over gaat schrijven! Vroeger wilde ik het ook heel graag, maar ik ben nu veranderd in een bangepoeperd die niet durft.
  Dina heeft onlangs geplaatst..Een soort updeet update

  • Reageer Wendy 19 mei 2014 op 11:50

   Ik ga sowieso nog schrijven over de eerste keer doneren. 🙂

 • Reageer Kim 19 mei 2014 op 10:17

  Die goedkeuring om te doneren krijg je vast wel. En alles daarna valt ook heel erg mee. 🙂 Ik ben sinds vorig jaar weer donor geworden (was daarvoor 10 jaar niet geweest) en ze zijn elke keer weer blij met mijn O-negatief. Zijn ze ook blij met jouw bloedgroep?

  • Reageer Wendy 19 mei 2014 op 11:49

   Ik weet mijn eigen bloedgroep niet. Het zal vast wel ergens staan opgeschreven en mijn huisarts weet het vast ook, maar nu kom ik er ook vanzelf achter. Stiekem hoop ik ergens dat ik ook O-negatief heb, maar als het wat anders is, maakt dat me ook niet uit. Dan hebben ze mijn bloed misschien wat minder vaak nodig, maar nodig blijft het. 🙂

 • Reageer Simone 19 mei 2014 op 12:46

  Ik vind het echt super goed dat je dit doet! Wel spannend of je ook echt door mag als donor!
  Simone heeft onlangs geplaatst..Mijn balkon

 • Reageer Eline 19 mei 2014 op 17:17

  echt super van jou!

 • Reageer Veronica 19 mei 2014 op 19:04

  Wat goed van je zeg! Ik zou het niet kunnen, ik trek al wit weg als ze een paar buisjes bloed afnemen dus ik denk niet dat ik er heel geschikt voor zou zijn.
  Veronica heeft onlangs geplaatst..10km – de Marikenloop – I did it!

 • Reageer Jennn 20 mei 2014 op 16:51

  Spannend hoor!
  Jennn heeft onlangs geplaatst..#100happydaysofjennn, 33-48

 • Reageer Diy's for you and me 20 mei 2014 op 22:12

  Echt knap en stoer van je dat je dat doet!! Goed voor de mensheid 🙂

 • Reageer annouska 22 mei 2014 op 10:52

  Oeh wat fijn dat je door de eerste ronde bent gekomen, ik hoop dat alles goed blijkt te zijn uit eindelijk.

  Ik vind het erg jammer dat ik zelf niet kan doneren want ik heb zwakke nieren; wat een bedreiging vormt voor andere helaas.
  annouska heeft onlangs geplaatst..Mindstyle: Try again.

 • Reageer Lieke 23 mei 2014 op 11:07

  Wat goed dat je dit gaat doen! En nu maar hopen op geen nieuws, maar dat zal wel goed komen toch 😀 Ik zou het zelf ook wel willen doen maar helaas gaat dat niet lukken voor mij met m’n bloedarmoede :c
  Lieke heeft onlangs geplaatst..Lay-Out Dilemma

 • Reageer Maurits 25 mei 2014 op 08:45

  Ik moet ook hoognodig weer gaan. Ben al bijna een jaar niet meer geweest *schaam*
  Maurits heeft onlangs geplaatst..Reis Krakau/Auschwitz – The day before

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge