Personal

Op zoek naar een nieuwe baan | Mijn ervaring

Ongeveer vier procent van de mensen tussen de 25 en 35 jaar stond, volgens  het CBS, vorig jaar geregistreerd als werkloos. Dat lijkt weinig, totdat je het percentage verandert in een aantal: ongeveer 69500 mensen. In 2012 hoorde ik bijna ook bij deze groep mensen, want door de crisis kon ik niet langer blijven werken voor de kinderopvang instelling waarvoor ik toen werkte. Ik had geluk en vond, nog voordat ik werkloos thuis kwam te zitten, een nieuwe baan. Maar velen hebben dat geluk niet en moeten alles uit de kast trekken op zoek naar een nieuwe baan.

Hoe ging ik te werk toen ik te horen kreeg dat mijn contract dat jaar niet verlengd kon worden? Waar vond ik vacatures en wat deed ik daar vervolgens mee? Ik ga het jullie vandaag vertellen en misschien dat er mensen zijn die er nog wat aan zullen hebben.

Wees op je hoede

Dat het slecht ging in de kinderopvang was geen geheim: het kwam regelmatig voorbij in de media en dus was ik al snel op mijn hoede wat betreft mijn eigen contract. Gelukkig was mijn werkgever heel open en eerlijk over de situatie en wist ik al redelijk ver voor het verlopen van mijn contract dat ik eigenlijk niet op een vernieuwing van mijn contract hoefde te rekenen. Zeker niet aangezien ik op dat moment een vast contract zou moeten krijgen. Ik kon mijn zoektocht naar een nieuwe baan beginnen, zonder de extra druk van rekeningen die betaald moesten worden en geld dat er niet is.

Dus heb je het vermoeden dat je baan wel eens op het spel kan staan, blijf dan niet zitten wachten tot het laatste moment. Houd je ogen en oren open en praat er waar mogelijk over. Alvast rondkijken naar wat de banenwereld nog meer te bieden heeft kan sowieso geen kwaad.

Zoeken, zoeken & zoeken

Vacatures kan je op verschillende manieren vinden en ikzelf heb ook verschillende manieren gebruikt. Zo maakte ik een lijstje van alle verschillende kinderopvang instellingen in de omgeving en controleerde ik hun site op vacatures. Ik hield de kranten in de gaten en deed op Facebook en Twitter een oproepje richting familie, vrienden en kennissen of ze ook voor mij wilden rondkijken. Daarnaast zijn er ook diverse sites die vacatures verzamelen, maar het kan ook slim zijn om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Ikzelf heb ook een tijd via een uitzendbureau gewerkt en dat beviel me prima. Ondertussen bouwde ik meer werkervaring op en dat zorgde weer voor een sterker CV.

Visitekaartje

Een goede CV (en de daarbij behorende brief) zijn het eerste wat je eventuele toekomstige nieuwe werkgever van je ziet en dus is het belangrijk om je op dat gebied goed te presenteren. Is je CV nog wel helemaal up-to-date en komen jouw kwaliteiten goed naar voren? En let op dat je CV niet vol staat met informatie die er niet toe doet. Je baantje als huis-aan-huis kranten bezorgster is waarschijnlijk niet echt relevant voor je toekomstige werkgever. Ow ja, waar ik een vorige werkgever van mezelf wel eens over hoorde was e-mailadressen zoals kusjekusje123@blabla.com. Dat komt ook echt niet professioneel over.

Geef niet op!

Tientallen vacatures al de deur uit en je krijgt steeds niet het nieuws waarop je zit te wachten? Geef dan de moed niet op. Natuurlijk is het balen: ik weet daar alles van. Het was bij mij ook niet gelijk raak en ondertussen waren we een huurhuis rijker en stroomde het geld sneller dan dat we gewend waren, weg. De spreekwoordelijke donkere wolken dreven steeds meer boven mijn hoofd, maar ik deed er alles aan om ze geen vat op me te laten krijgen. Ook als dat af en toe betekende dat ik me een dagje niet druk ging maken over vacatures zoeken en brieven schrijven, maar gewoon een gezellig dagje met vrienden ging houden. Uiteindelijk stond het geluk toch aan mijn zijde!

Bewaren

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

10 Reacties

 • Reageer Jess 23 maart 2015 op 08:26

  Interessant artikel! Fijn dat je inmiddels een nieuwe baan hebt gevonden. Het is tegenwoordig niet makkelijk op de arbeidsmarkt. Ik ben dan ook heel blij dat ik voor mezelf werk al geeft dat soms stress op andere vlakken.
  Jess heeft onlangs geplaatst..Petit & Jolie – baby massage oil en handzeep

 • Reageer Tamarah 23 maart 2015 op 08:37

  Fijn dat je zo snel alweer werk had!
  Tamarah heeft onlangs geplaatst..Hoe te verdwalen (zonder de weg kwijt te raken)

 • Reageer Maaike 23 maart 2015 op 09:12

  Zacht uitgedrukt lijkt het me heel rot om werkeloos te zijn. Gelukkig heb je al snel weer werk gevonden! En bedankt voor de tips die er tussen staan <3
  Maaike heeft onlangs geplaatst..Weekly Journal #36: Heerlijk terrasweer, zonnebrillen passen & fleurige nagellak

 • Reageer Jenn 23 maart 2015 op 10:00

  Goeie tips!
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Afgelopen week #11

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 23 maart 2015 op 11:52

  En dan zijn nog niet eens alle werklozen ook daadwerkelijk geregistreerd.
  Gelukkig vond jij snel iets nieuws! Bij mij heeft het echt heel erg lang geduurd en dat is soms behoorlijk frustrerend. Maar je moet hoe dan ook niet opgeven!
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Gedachten en gevoelens

 • Reageer Rianne 23 maart 2015 op 19:02

  Pff, ik zie nu al op tegen het moment als ik straks klaar ben met studeren ik moet gaan zoeken naar werk… De banen voor psychologiestudenten liggen niet voor het oprapen 🙁
  Rianne heeft onlangs geplaatst..Ik deed een dagje cultureel in Leiden

 • Reageer Wanda 23 maart 2015 op 20:29

  Interessant om te lezen! Toevallig spookt het sinds kort door mijn hoofd om misschien wat anders te gaan zoeken, geen idee wat, maar door de eventuele veranderingen op mijn werk, is het ergens begonnen te borrelen dat ik misschien ook wel iets geheel anders wil…
  Wanda heeft onlangs geplaatst..Maandaggebabbel… # 10

 • Reageer Morgaine 23 maart 2015 op 20:48

  Ik ben al 23+ jaren thuis en uit het werkproces, probeer het dan nog maar eens, dat kan ik wel vergeten terwijl het voor mij nu pas zou moeten beginnen na het verzorgen en opvoeden van mijn dochter in mijn eentje…

  Ah ja, jouw tips werken voor mij niet, mijn CV vertelt, laatste job, jan. 1992….
  Morgaine heeft onlangs geplaatst..Blog nummer 40 | Zons OP komst

 • Reageer Joyce 24 maart 2015 op 12:33

  Helaas behoor ik voor een gedeelte ook weer tot deze groep. Ik werk nu drie middagen vast op de BSO en daarnaast op oproepbasis. Mijn baan bij de espressobar stopt deze week (morgen mijn laatste dag!) en dat ga je dan financieel wel merken. Ik blijf optimistisch voor nog een baantje er naast! Gelukkig heb ik altijd wel iets kunnen vinden, waardoor ik niet totaal werkloos ben. Kieskeurig kun je niet meer zijn deze tijd, het is pakken wat je pakken kunt. Leuk dat je hier een artikel aan wijd, je tips vind ik ook erg goed 😀
  Joyce heeft onlangs geplaatst..RECEPT | Spicy cajun tagliatelle met kip en paprika

 • Reageer Sas 27 maart 2015 op 20:03

  Goed artikel dit en wel herkenbaar bij mijn vorige banen die ik verloor… Gelukkig heb ik het nu niet meer nodig met mijn vaste contract in aantocht. Ik hoop het voor jou ook en duim zeker voor je<3
  Sas heeft onlangs geplaatst..TGIF: Week13/2015 {vernieuwde editie!}

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge