plasmadonor
Personal

Van bloed- naar plasmadonor?

Weten jullie nog dat ik vorige jaar bloeddonor ben geworden? Inmiddels ben ik twee keer geweest om een halve liter bloed te doneren. Het had wellicht al drie keer kunnen zijn, maar helaas was ik tijdens de winter en herfst regelmatig verkouden (met keelpijn) en was het doneren geen optie. De eerste keer doneren was natuurlijk heel bijzonder, maar ook de tweede keer had een bijzonder tintje: geheel onverwachts werd ik door de donorarts gevraagd om plasmadonor te worden.

Door de informatiefolders en de website van Sanquin, wist ik dat je naast de gewone bloeddonor ook plasmadonor kon worden. Tijdens mijn eerste keuring vertelde de donorarts die toen tegenover me zat, dat dat wellicht voor in de toekomst ook een optie was, maar dat ik voorlopig zou beginnen als gewone bloeddonor. Je kan je voorstellen dat ik een beetje verbaast was toen me opeens, tijdens de keuring voor de tweede donatie, gezegd werd dat ik goede aderen leek te hebben voor plasmadonatie en of ik dat niet wilde gaan doen. De donorarts vertelde dat ze opzoek waren naar meer plasmadonoren en gaf mij een informatiefoldertje mee.

Wat is dat dan, plasma?

Je bloed bestaat ongeveer voor de helft uit plasma. Heel kort gezegd is bloedplasma de vloeistof waarin de rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes door je lichaam vervoerd worden. Plasma bestaat uit water waarin eiwitten, mineralen, vetten en hormonen zijn opgelost. Er zijn wel honderden verschillende eiwitten met allemaal een andere functie. Denk bijvoorbeeld aan stollingsfactoren en antistoffen. Die laatste twee zijn vooral interessant voor het maken van medicijnen. Plasma (in zijn geheel) wordt weer toegediend aan mensen met brandwonden of zeer groot bloedverlies.

Wat is het verschil met bloeddonatie?

Er zijn een aantal verschillen met een gewone bloeddonatie. Bij een bloeddonatie duurt het vrij lang voor je lichaam weer helemaal hersteld is van de donatie en alles weer op het oude niveau is. Daarom mogen vrouwen maar drie keer per jaar doneren (mannen mogen dat vijf keer per jaar). Plasma geven is veel minder belastend voor je lichaam: het vocht is binnen enkele uren weer op het oude niveau en de eiwitten binnen een paar dagen. Je kan dus veel vaker plasma geven dan bloed, namelijk om de 14 dagen (maximaal 23 keer per jaar).

Wel duurt het doneren van plasma langer. Je bloed wordt in een machine opgevangen en daar gescheiden in cellen en plasma. Het plasma wordt bewaard en de bloedcellen gaan weer terug je lichaam in. Dat afnemen en teruggeven wordt een paar keer herhaald tot er iets meer dan een halve liter plasma is opgevangen. Dit hele proces duurt ongeveer 45 minuten. Plasma doneren gebeurt daarom ook op afspraak en hierdoor hoef je in meestal niet te wachten tot je aan de beurt bent.

En, ga je plasmadonor worden?

De aanmeldingskaart ligt al helemaal ingevuld klaar op mijn bureau, maar ik heb het nog steeds niet op de post gedaan. Aan de ene kant wil ik het heel graag doen. Ik ben niet voor niks gevraagd en als ik nog meer voor een andere medemensen kan betekenen, doe ik dat graag. Aan de andere kant vraag ik me af of het haalbaar is in combinatie met mijn werk. De afnamelocatie waar ik nu zit is maar twee keer per week open en precies op dagen dat ik eigenlijk altijd werk. Je kan dan wel ook het begin van de avond terecht, maar als ik tot zes uur werk, is dat alsnog vrij krap. Maar goed, ik kan ook een andere afnamelocatie kiezen (dichter bij mijn werk) en die is vaker open. En als het niks is, dan kan ik altijd nog terug gaan naar het gewone bloed doneren.

Ik ga die aanmeldingskaart toch maar eens op de post doen.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

13 Reacties

 • Reageer Simone 20 april 2015 op 09:47

  Ik vind het echt super goed dat je dit doet. Al vind ik dat plasmadonor gebeuren wel wat naar klinken.
  Simone heeft onlangs geplaatst..6 tips om thuis te werken

 • Reageer Morgaine 20 april 2015 op 10:30

  oh wat goed van jou, ik wil nog steeds gewone donor worden, maar elke keer kan ik ze niet vinden hier, dit klinkt gek, maar ze verhuizen of zijn ineens dicht, bla… ik ga toch maar weer eens even kijken.
  Morgaine heeft onlangs geplaatst..Just a another sunday?

 • Reageer Irma 20 april 2015 op 11:26

  Gaaf dat je ‘m toch op de bus gaat doen en dat je dit doet! (:
  Irma heeft onlangs geplaatst..Ik hou van MIJ.

 • Reageer Nicky 20 april 2015 op 11:29

  Niets zegt ook dat je het echt om de twee weken moet doen. Je kan het ook doen naargelang het je uitkomt. Mijn zus heeft deze zomer een serieuze bloedziekte gehad, en mij hebben ze gevraagd of ik in de toekomst evt stamceldonor wil worden. Wel, ik heb “ja” gezegd. Maakt me niet uit hoe mijn situatie op die moment is, als ik haar daarmee kan helpen, waarom niet? Al mag ik natuurlijk wel steeds zeggen dat ik het niet meer wil doen.. Wat fijn dat je dit allemaal doet!
  Nicky heeft onlangs geplaatst..Een eigen moestuin: fruitstruiken en nieuwe bewoners?

 • Reageer Jenn 20 april 2015 op 11:58

  Goed dat je dat gaat doen! Ik wist dit niet, zal eens gaan informeren. Bloed doneren mag ik niet, maar wie weet mag dit wel. Denk het overigens niet…
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Afgelopen week #15

 • Reageer Isabel Cristina 20 april 2015 op 14:13

  Wat interessant om te lezen! Ik had nog nooit gehoord van plasma doneren. Weer iets geleerd vandaag! Wat goed van je dat je het wilt proberen!
  Isabel Cristina heeft onlangs geplaatst..Birthday Giveaway!

 • Reageer Saar 20 april 2015 op 15:35

  Ik vind het stoer dat je het doet, want ik hou totaal niet van bloed en naalden enzo.
  Saar heeft onlangs geplaatst..Vijf Foto’s Van Afgelopen Week #2

 • Reageer Eilish (artisticstateofmind) 20 april 2015 op 17:07

  Heel goed van je! Ik mag geen donor zijn, maar ik weet ook niet of ik het anders zou doen. Mijn aders rollen weg en zijn zó ontzettend moeilijk te prikken!
  Eilish (artisticstateofmind) heeft onlangs geplaatst..Media ♥ 5 Series die ik aanraad #6

 • Reageer Stephanie 20 april 2015 op 19:44

  Tof dat je bloed geeft, doe ik ook al een aantal jaren. Plasma twijfel ik nog over, wel heb ik mij geregistreerd als stamceldonor!
  Stephanie heeft onlangs geplaatst..Fotodagboek #30 | Werkendam, Den Bosch, Best, Rotterdam, Barneveld

 • Reageer Dina 20 april 2015 op 23:06

  Ik vind dit zó geweldig! Dat jij (en anderen) dit puur doen voor een ander, dat vind ik zo mooi om te zien!
  Dina heeft onlangs geplaatst..De plantjes op ons balkon

 • Reageer Vlijtig Liesje 21 april 2015 op 07:13

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Wendy. En bedankt voor de uitleg. Ik denk bij donatie altijd puur aan het bloed! Weer wat geleerd.
  Vlijtig Liesje heeft onlangs geplaatst..Gestresst? Lees een boek

 • Reageer Elisa 21 april 2015 op 09:09

  Wouw, ik had me ook opgegeven maar ze konden bij mij geen eens bloedprikken. Mijn aders zijn te moeilijk te prikken en dan willen ze het niet.
  Elisa heeft onlangs geplaatst..Na het werk

 • Reageer Lonneke 21 april 2015 op 14:38

  Wat goed van je! Ik wil eigenlijk al zolang bloed gaan geven, maar het komt er elke keer niet van..
  Lonneke heeft onlangs geplaatst..In beeld: april #1

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge