Personal

Testje doen #5: Ochtend- of avondmens?

De maand is alweer even aan de gang. Ook deze keer gooien we er even een testje tegen aan. Dit keer heb ik Quest.nl bezocht voor een leuke test. Iets serieuzer misschien dan de testjes over Disneyfilms herkennen, maar daarom niet minder leuk en interessant om te doen. Dit keer gaan we eens kijken of ik (en jullie) nachtuilen zijn of dauwtrappers. ‘s Ochtends met gemak uit je bed springen of pas ‘s avonds echt tot leven komen? Doe je de test met me mee? Klik dan even hier!

Ben jij een ochtendmens of een avondmens?

 

Je hebt een vrije dag en kunt die inplannen zoals jij wilt. Wanneer zou je opstaan?
 • Tussen 5:00 en 6:30 uur
 • Tussen 6:30 en 7:45 uur
 • Tussen 7:45 en 9:45 uur
 • Tussen 9:45 en 11:00 uur
 • Tussen 11:00 en 12:00 uur

Ik heb meestal mijn wekker om 8 uur of om half 9 staan en vaak heb ik die wekker niet eens nodig, want dan word ik vanzelf rond deze tijd wakker. Ik kan mezelf dan wel weer omdraaien en doorslapen, maar ik merk dat wanneer ik dat doe, ik de rest van de dag me juist lui en moe voel. Plus ik vind het ook wel fijn om lekker wat aan mijn dag te hebben. 

Je hebt morgen een vrije dag en kunt die inplannen zoals jij wilt. Wanneer zou je vandaag naar bed gaan?
 • Tussen 20:00 en 21:00 uur
 • Tussen 21:00 en 22:15 uur
 • Tussen 22:15 en 00:30 uur
 • Tussen 00:30 en 01:45 uur
 • Tussen 01:45 en 03:00 uur

Laat, maar niet extreem laat. En vanaf een uurtje of elf ben ik dan ook niet echt heel productief meer. Dan is het vaak een beetje tv kijken of YouTube-filmpjes bekijken. Blogjes lezen van andere, maar niet zelf nog van alles schrijven bijvoorbeeld.

Hoe makkelijk sta je ’s ochtends op?
 • Heel moeilijk
 • Een beetje moeilijk
 • Redelijk makkelijk
 • Heel makkelijk

Ik heb eigenlijk geen moeite met op staan. Als mijn wekker gaat, snooze ik niet en stap ik er gelijk uit. Wassen, aankleden en naar beneden voor het ontbijt. Wil niet zeggen dat ik soms wel eens even flink zucht als de wekker gaat. “Nu al?!”

Hoe wakker ben je in het eerste half uur nadat je ’s ochtends bent opgestaan?
 • Helemaal niet wakker
 • Een klein beetje wakker
 • Redelijk wakker
 • Zo fris als een hoentje

Dat ik makkelijk kan opstaan, betekent niet dat ik ook altijd al helemaal wakker ben. Tijdens het ontbijten wordt ik meestal pas echt wakker.

Hoe uitgeslapen voel je je in het eerste half uur nadat je ’s ochtends bent opgestaan?
 • Heel uitgeslapen
 • Redelijk uitgeslapen
 • Redelijk moe
 • Heel moe

Zelfs als ik een korte nacht heb gehad, voel ik me na het opstaan redelijk uitgeslapen. Het is pas veel later dat ik dan weer een keer een inkakkertje heb en toch ga merken dat ik best nog wel een uurtje langer had kunnen slapen.

Je hebt besloten te gaan sporten. Een vriend zegt dat je het beste twee keer per week kunt gaan, en dat zijn beste tijd om te sporten tussen 07:00 en 08:00 uur ’s ochtends is. Hoe zouden jouw fysieke prestaties op die tijd zijn?
 • Belabberd
 • Een beetje belabberd
 • Redelijk goed
 • Goed

Skaten doe ik het liefst op de vroege (zondag)morgen, maar tussen 7 en 8 uur is wel heel vroeg. Ik ga dan liever voor 9 uur, want dan voel ik me net even wat fitter en gaat het ook vast een stuk beter.

Wanneer ben je ’s avonds het meest moe en zou je normaal gezien naar bed gaan?
 • Tussen 20:00 en 21:00 uur.
 • Tussen 21:00 en 22:15 uur
 • Tussen 22:15 en 00:30 uur
 • Tussen 00:30 en 01:45 uur
 • Tussen 01:45 en 03:00 uur

Zoals ik al aangaf ben ik na 11 uur ’s avonds echt niet meer productief bezig. Mijn ogen worden dan echt moe en de rest van mijn lijf ook. Ik lig meestal ook om 10 uur of 11 uur in bed als ik de dag daarna weer moet werken.

Je moet een moeilijk examen maken van 2 uur. Je bent helemaal vrij om een tijd te kiezen wanneer je die test wil maken. Welke tijd is dat?
 • Tussen 08:00 en 10:00 uur
 • Tussen 11:00 en 13:00 uur
 • Tussen 15:00 en 17:00 uur
 • Tussen 19:00 en 21:00 uur

Toevallig had ik het er pas nog over toen wij trainingsdag hadden voor mijn werk. Dat was op zaterdag van 10 uur tot 16 uur. Ik zou dat ook prima van 8 uur tot 14 uur kunnen doen. Ik zou dat zelfs liever willen, omdat ik dan voor mijn gevoel veel meer aan mijn middag heb.

Je hoort vaak over ochtend- of avondmensen. Wat voor persoon denk jij dat je bent?
 • Een avondmens, zeker weten
 • Meer avondmens dan ochtendmens
 • Meer ochtendmens dan avondmens
 • Een ochtendmens, zeker weten

Ik heb het gevoel en idee dat ik ’s ochtends beter presteer dan in de avond. Al heb ik soms ook wel eens avondjes dat ik juist veel meer doe dan ik die hele dag heb gedaan.

Je moet 8 uur werken per dag, maar bent zelf vrij om in te plannen wanneer je dat wil doen. Hoe laat zou jij opstaan?
 • Voor 6:30 uur
 • Tussen 6:30 en 7:30 uur
 • Tussen 7:30 en 8:30 uur
 • Na 8:30 uur

Met dezelfde reden als bij een paar vragen eerder. Ik ben liever eerder klaar dan dat ik later begin.

Als je elke dag om 06:00 uur wakker moet worden, hoe zou je dat vinden?
 • Erg moeilijk en niet fijn
 • Een beetje moeilijk en niet fijn
 • Een klein beetje moeilijk, maar geen groot probleem
 • Makkelijk

Elke dag om zes uur lijkt me wel pittig, maar ik denk dat ik er op den duur ook wel heel snel aan gewend zal zijn en dat het dan geen groot probleem meer is.

Hoe lang doe je er meestal over om mentaal en fysiek compleet wakker te worden na een nachtje slaap?
 • 0 tot 10 minuten
 • 10 tot 20 minuten
 • 21 tot 40 minuten
 • meer dan 40 minuten

Ik reken op een werkdag ongeveer een half uur tussen opstaan en wegrijden naar mijn werk. De eerste paar minuten ben ik nog een beetje dufjes, maar dat is snel weg.

Geef aan wat het best bij je past:
 • Je bent ’s avonds een actief persoon en ’s ochtends moe
 • Je bent ’s avonds iets meer actief
 • Je bent een beetje actief ’s morgens
 • Je bent ’s morgens een actief persoon en ’s avonds moe

Eigenlijk had ik willen kiezen voor “Je bent ’s ochtends iets meer actief”, maar die keuze was er niet. Maar ik denk dat de keuze die ik nu heb gemaakt ongeveer op hetzelfde neer moet komen.

Uitslag

Je bent niet echt een uitgesproken avond- of ochtendmens. 

Je kunt er makkelijk vroeg uit, maar even wat langer blijven liggen vind je ook geen probleem. Ieder mens heeft een ander bioritme, dus misschien maar handig dat jij lekker bij de middenmoot zit. Of je graag vroeg opstaat of van de nachtelijke uurtjes houdt, is overigens geen keuze maar genetisch bepaald.

Stiekem had ik verwacht dat ik toch meer een ochtendmens zou zijn, maar blijkbaar hang ik toch meer in het midden. Wat ben jij? Ben jij meer een ochtend- of een avondmens?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

10 Reacties

 • Reageer Marion 6 mei 2015 op 09:57

  Leuk! Ik vind testjes altijd tof. Voor mij heen verrassing: ik ben een puur ochtendmens!
  Marion heeft onlangs geplaatst..Plogweek: Dinsdag 5 Mei

 • Reageer Manon 6 mei 2015 op 10:01

  Ik ben denk ik ook een middenmoot, want ik heb bijna allemaal dezelfde antwoorden als jou
  Manon heeft onlangs geplaatst..E.L.F BB Cream SPF 20 & Eyelid Primer

 • Reageer Morgaine 6 mei 2015 op 10:06

  ik ben net als jij, ik hang in dat midden, als ik wakker word, ben ik ook direct wel wakker meestal, even bijkomen in mijn hoofd en ik kan gaan, het is in de middag dat ik meestal een dipje krijg, als ik dan ook mijzelf toe sta om even te gaan liggen of hangen op de bank, dan is die powernap daar. Kom ik weer bij? Dan race ik in de avond net zo hard weer door als in de ochtend, hahahaha

  Je bent niet echt een uitgesproken avond- of ochtendmens.

  Je kunt er makkelijk vroeg uit, maar even wat langer blijven liggen vind je ook geen probleem. Ieder mens heeft een ander bioritme, dus misschien maar handig dat jij lekker bij de middenmoot zit. Of je graag vroeg opstaat of van de nachtelijke uurtjes houdt, is overigens geen keuze maar genetisch bepaald.
  Morgaine heeft onlangs geplaatst..23 jaar moeder zijn

 • Reageer annouska 6 mei 2015 op 11:57

  Hmm in de ochtend heb ik een hekel aan snoozen, dus als mijn wekker gaat sta ik meteen op. Ik heb dan eerst wel een kop thee nodig om echt wakker te zijn. In de avond verschilt het echt, soms ga ik vroeg naar bed ondanks dat ik de dag erna vrij ben, de andere dag laat. De ene keer voel ik mij in de avond productiever dan de andere keer hèhè. Maar een ochtend mens ben ik sowieso wel.
  annouska heeft onlangs geplaatst..Life Lately #67

 • Reageer Irma 6 mei 2015 op 12:31

  Hé wat grappig, ik ben een beetje een ochtendmens haha. Klopt wel!
  Irma heeft onlangs geplaatst..Over jezelf liefhebben en de tienjarige jij

 • Reageer Eline 6 mei 2015 op 17:36

  Wat een leuke test. Volgens mij zit ik zelf ook bij de middenmoot.
  Eline heeft onlangs geplaatst..Webshop En Las Nubes

 • Reageer Stephanie 6 mei 2015 op 18:30

  Hihi dit is leuk ^^. Mijn uitslag: Je bent een beetje een avondmens.
  True! 😛 slaap al vanaf mijn 12e (ongeveer) na 0:00.. oeps..
  Stephanie heeft onlangs geplaatst..“Mam vertel eens” en “Oma vertel eens” + winactie

 • Reageer Sas 6 mei 2015 op 21:35

  Je bent een beetje een ochtendmens.

  Vroeg opstaan is voor jou gelukkig niet de hel op aarde. Je vindt het redelijk makkelijk en bent vaak goed uitgerust. Prijs je gelukkig: ochtendmensen zijn minder vaak depressief, slapen beter en roken en drinken minder. Of je graag vroeg opstaat of van de nachtelijke uurtjes houdt, is overigens geen keuze maar genetisch bepaald.

  Klopt zeker wel mijn uitslag. Ik ben echt een ochtend mens maar vind het soms wel lekker wat langer te blijven snoozen.
  Sas heeft onlangs geplaatst..Een kijkje in mijn (werk)dagje als pedagogisch medewerkster

 • Reageer Vlijtig Liesje 7 mei 2015 op 18:26

  Ik ben een ochtendmens! ’s Avonds ben ik moe, en wil ik helemaal niets meer!
  Vlijtig Liesje heeft onlangs geplaatst..Fulltime zorgen: hoe maak je het financieel haalbaar?

 • Reageer me 8 mei 2015 op 03:53

  Uitgesproken avondmens maar dat wist ik al, ik typ dit om 3.53 uur, dus midden in de nacht hahaha.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge