plasma donor
Personal

Hallo plasma donor!

Gelijk nadat ik het artikel over het eventueel worden van plasmadonor had afgeschreven, heb ik de aanmeldingskaart op de post gedaan. Ik had mezelf overtuigd: ik ging het gewoon doen. Niet veel later had ik een gemiste oproep van Sanquin Bloedvoorziening en hoorde ik op mijn voicemail dat ze een eerste afspraak voor plasmadonatie wilden maken. Ik belde ze terug en plande een afspraak voor een week later: afgelopen donderdag om tien over zes.

Die dag moest ik werken tot vijf uur. Het is normaal gezien zo’n 20 minuten rijden van mijn werk naar huis. Van mijn huis naar de afnamelocatie is ongeveer een kwartiertje rijden, dus ik had theoretisch zo’n 35 minuten speling. Dat moest helemaal goed komen leek me. Toch leek het er even op dat het me die dag niet gegund was. File op de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht, ik klapte bijna op mijn voorganger op de N3 (iedereen trapte opeens keihard op de rem. Bij de vrachtwagen naast me kwam de rook van zijn banden) en vervolgens stond het ook op de A15 nog een keer helemaal vast. Ik was pas kwart voor zes thuis, rende naar boven voor mijn afspraakkaart, kwakte een plak kipfilet op een boterham en sprong weer in de auto. Ik zou namelijk ook nog een vriendin ophalen die gezellig met me mee zou gaan. En ik nog denken: “Goed voor mijn bloeddruk dit, zal je net zien dat ik nu afgekeurd word.”

Al met al waren we toch nog op tijd bij de afnamelocatie en werd ik ook weer helemaal goed gekeurd. Ik kreeg nog even uitgelegd wat het verschil was tussen bloed- en plasmadonatie, maar het meeste wist ik natuurlijk al doordat ik mezelf al had ingelezen via de site van Sanquin. Toch altijd even fijn om het herhaald te krijgen.

De keuringsarts liep met me mee naar de stoel en vanaf daar nam de donorassistente het over. Het aanprikken is bij plasma doneren gewoon hetzelfde, dus dat zou ze eerst doen. Vervolgens vertelde ze, toen de machine in werking was, wat er precies gebeurde en wat alles betekende wat je in het scherm zag. Best fascinerend om je bloed zo’n machine in te zien gaan en dat er aan de andere kant van de ‘centrifuge’ een ander kleurig goedje (plasma) uit komt. Het zag er allemaal goed uit, dus de assistente ging verder met een volgende donor en ondertussen werden wij voorzien van iets te drinken en kreeg ik ook een heerlijke roze koek. Uiteindelijk stopte het afnemen en begon de eerste sessie van het teruggeven van bloedcellen. Daarna begon ronde twee van afnemen, scheiden en teruggeven. Aan het begin was mij verteld dat dit meestal iets meer dan drie keer zou gebeuren, maar na ronde één gokte ik dat ik het binnen die drie keer ging halen. Er was namelijk al 225 gram van de 660 gram verzameld.

plasma donor

Onder tussen kletsten ik en mijn vriendin wat en maakte zij ook foto’s voor op mijn blog. De assistente wees ons op een social media actie die in juni zou beginnen: deel je bloed met een selfie. De hele maand juni is het selfie maand met als doel andere te inspireren om ook bloeddonor te worden. Er worden twee bedden ingericht als “selfie-bed” met selfie stick en al. Als je vervolgens de hashtag #ikgeefbloed gebruikt, voegt Sanquin je ook nog eens toe aan de wall of fame op hun website. Super leuke actie!

Inmiddels was ronde drie bezig en bleek dat ik te veel bezig was met kletsen en daardoor vergat dat ik ook nog moest knijpen om bloedstroom op gang te houden. Een hilarisch moment als gevolg, omdat vriendin als ware supporter mij ging zitten aanmoedigen om te ‘nijpen!’.

Voor ik het wist en binnen drie rondes, was de 660 gram plasma verzameld. Ik kreeg voor de laatste keer mijn bloedcellen terug en vervolgens kon de naald weer uit mijn arm. Verbandje er om en ik was weer klaar om naar huis te gaan. Uiteindelijk heeft de donatie op zichzelf nog geen half uurtje geduurd. Lekker vlot! Nu hopen dat ik snel mijn werkroosters krijg, zodat ik een volgende afspraak kan maken.

plasma donor

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

16 Reacties

 • Reageer Morgaine 1 juni 2015 op 08:32

  Echt super dat je dit doet en geweldig dat je vriendin gewoon mee kon en mocht 😀

  En dat ga ik zeker promoten allemaal ook, help elkaar, en dit valt er ook onder 😀

  X
  Morgaine heeft onlangs geplaatst..Picasso & De Maan

 • Reageer Marion 1 juni 2015 op 08:41

  Super! Ik wist ook niet dat dat zo vlot zou gaan. Echt goed dat je dit doet.
  Marion heeft onlangs geplaatst..Vakantie!

 • Reageer Nina Simplynspecial 1 juni 2015 op 10:03

  Super goed dat je dit hebt gedaan! Ik weet niet of ik het zou durven hoor, ben geen naalden-fan hihi.
  Nina Simplynspecial heeft onlangs geplaatst..Personal photo diary #22 Festival time!

 • Reageer Sanne 1 juni 2015 op 10:57

  wat lief dat je dit doet, doet het niet pijn?
  Sanne heeft onlangs geplaatst..Eindelijk Juni

  • Reageer Wendy 1 juni 2015 op 13:19

   Nee hoor, doe helemaal geen pijn. Zelfs het aanprikken vind ik reuze meevallen.

 • Reageer Simone 1 juni 2015 op 16:41

  Ik vind het echt super dat je dit doet!
  Simone heeft onlangs geplaatst..Monthly Pictures #2

 • Reageer rachel 1 juni 2015 op 21:12

  wauw wat super dat je dit doet zeg! heel knap!
  rachel heeft onlangs geplaatst..ShowGirl Mascara ” Barry M review

 • Reageer Merel 1 juni 2015 op 21:34

  Wauw dat vind ik echt super goed van je dat je dat gedaan hebt!

 • Reageer Joyce 2 juni 2015 op 08:11

  Wat knap! Ik zou ook graag iets willen betekenen maar naalden zijn 1 van mijn grootste angsten en zelfs een prikje van de dokter is al drama. Wel erg leuk om te lezen hoe dit in zijn werk gaat 🙂
  Joyce heeft onlangs geplaatst..INTERIEUR |De kracht van het rolgordijn

 • Reageer Eline 2 juni 2015 op 09:42

  Wow echt goed dat je dit hebt gedaan!
  Eline heeft onlangs geplaatst..Zwangerschapskleding voor een bruiloft

 • Reageer Lyanne 2 juni 2015 op 13:13

  Zo bijzonder dat je dit doet! Ik moet er ook maar eens over nadenken, want het is wel erg mooi om te doen.

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 2 juni 2015 op 19:47

  Goed bezig meid! Ik heb er zelf ook wel eens over zitten denken om over te stappen naar plasmadonor, maar… mijn Hb is 9 van de 10 keer niet goed. Echt zo frustrerend. Ben nu zelf medicatie aan het slikken ervoor in de hoop dat ik volgende keer wel weer bloed mag geven. Voorlopig houd ik het dus maar even bij bloeddonor.
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Zo simpel is dan geluk #20

 • Reageer Esmeralda 3 juni 2015 op 22:57

  Goed van je om plasma te geven! Ik ben echt een ramp met bloed prikken dus dit is helaas niet iets wat ik ook kan doen, hoe jammer ook.

 • Reageer Simone 5 juni 2015 op 15:20

  Wat super goed dat je dit doet! Als ik geen borrelia in mijn bloed had gehad, had ik dit ook zeker gedaan! Je kunt er zoveel mensen mee helpen en met bloed prikken heb ik ook totaal geen moeite, maar het risico lopen dat mijn bloed iemand besmet, dat wil ik niemand aan doen helaas. Ga zo door Wendy!
  Simone heeft onlangs geplaatst..DIY: Een huisje van karton!

 • Reageer Ilse 1 september 2015 op 17:04

  Hé, is dit in Den Haag of ziet het er gewoon overal precies hetzelfde uit?
  Ik ben vorige week mee geweest met mijn vriend die plasma gaf om te kijken hoe het ging. Mijn eigen aanmeldingskaart zit inmiddels op de bus!
  Ilse heeft onlangs geplaatst..1000 Dot-To-Dot (+Update!)

  • Reageer Wendy 5 september 2015 op 13:08

   Nee, dit is niet in Den Haag, maar in Gorinchem. Maar als ik wel eens foto’s bij andere zie, ziet het er overal wel ongeveer hetzelfde uit.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge