Travel + Trips

Kos, Griekenland | Kaiki & Eilandtour

De eerste volledige dag op het Griekse eiland Kos. Als ik ‘s ochtends wakker word, schuif ik gelijk de gordijnen opzij om een blik naar buiten te werpen. Het was al hartstikke donker toen wij de avond daarvoor aankwamen in Griekenland en dus hadden we eigenlijk nog niks gezien van het eiland of het resort. Het uitzicht was niet geweldig, maar ook zeker niet slecht. Ik vond het prima. Een klein stukje van het zwembad konden we zien, het stukje tuin achter ons gebouw en dan een blinde muur van het hoofdgebouw. Lekker rustig.

Met het inchecken hadden we een papiertje gekregen met allerlei informatie, netjes in het Nederlands. Wanneer de restaurants open waren, hoe het te werk ging met reserveren voor de restaurants, de zwembad handdoeken service, enzovoorts. Heel handig! We ontbeten die ochtend in het hoofd restaurant “Nisos” en om half twaalf werden we door onze host Danny opgevangen bij de receptie voor een welkomstmeeting.

Tijdens die welkomstmeeting vertelde Danny ons het één en ander over het resort, het eiland en hoe we hem konden bereiken wanneer er problemen waren. Daarna vertelde hij ons het één en ander over de excursies die TUI aanbod voor vakantiegangers op Kos. We besloten vier excursies te doen: een eilandtour, een dagtrip naar het vulkaaneiland Nissyros, een dagje naar Bodrum, Turkije en een drie eilanden Kaiki tour. We gaven onze voorkeuren qua dagen door en dan zou Danny het allemaal voor ons gaan plannen en reserveren. Begin van de avond was het dan allemaal geregeld en hoefden we alleen nog maar te betalen en de visum aanvraag voor Turkije in orde te maken.

De rest van de dag hebben we het resort een beetje verkend. Het was erg groot en veel keuze qua eet- en drinkgelegenheden en ook diverse zwembaden waar je kon gaan zwemmen. Het weer was deze dag niet heel erg lekker: er kwam al vrij snel een hele donkere wolk het eiland over drijven en deze nam een onweersbuitje met zich mee. ‘s Middags werd het wel wat beter en hebben we ook nog lekker even een duik genomen in het zwembad, terwijl er af en toe nog een klein wolkje voorbij dreef waar een enkel spettertje uit viel. We sloten de dag onder andere af met een bezoekje aan het strand om te kijken naar de zonsondergang.

blue lagoon resort

blue lagoon resort

kos

Drie eilanden Kaiki tour

Vrijdag was het tijd voor onze eerste excursie. Om 9:20 uur werden we door de bus opgehaald om naar de haven van Kos-stad te rijden. Na wat verwarring en gedoe rondom de boot waar we eigenlijk mee op pad zouden gaan, zijn we uiteindelijk aan boord gegaan bij de Captain Hook (van het sprookje Peter Pan). Met deze ‘piratenboot’ (Kaiki) bezochten we drie eilanden.

Als eerste gingen we naar het geiteneiland Pserimos. Een eilandje met maar dertig inwoners. Hier konden we even wandelen door het dorpje, wat eigenlijk bestond uit één straatje, en relaxen op het zandstrand. Daarna werden we terug op het schip verwacht voor een lunch. Lekkere Griekse salade (salata choriatiki: tomaat, ui, komkommer, paprika en feta) met tzatziki, brood en souvlaki (geroosterde stukjes vlees aan een spies).

Daarna ging het schip naar het volgende eiland. Dit eiland was het sponzeneiland Kalymnos. We stopten niet in de grote haven, maar voeren en kleine inham in en eindigden bij een klein haventje. Bij een klein sponzenwinkeltje werd ons verteld hoe deze natuurlijke sponzen ontstaan, hoe ze bewerkt worden enzovoorts. Ook kregen we wat te horen over de geschiedenis van het sponzenduiken. Daarna nog even een korte blik in het sponzenwinkeltje en daarna wandelden we weer terug door de haven naar het schip.

Het derde eiland waar we naar toe gingen was het onbewoonde eiland Plati. We stopten net voor de kust en daar ging het schip voor anker. Je kon dan vanaf de boot een duik in het prachtige heldere water nemen. Het was zo helder dat je zonder probleem de bodem kon zien en de vissen zag zwemmen. Ze noemden het ook wel de ‘Blue Lagoon’. We hebben heerlijk gezwommen daar en toen we uitgezwommen waren, klommen we weer aan boord.

De sfeer aan boord van het schip was erg gezellig. Er stond een muziekje aan en iedereen genoot van het prachtige weer en het uitzicht. Het personeel aan boord was leuk en toen we terug de haven van Kos-stad in voeren, werd er samen met de bemanning gedanst. Er waren zitplekken, maar ook plekken waar je lekker kon liggen. Onderweg kwamen we ook nog dolfijnen tegen en daar werd ook uitgebreid aandacht en tijd aan besteed. Er werd ingehouden, de motor werd uitgezet en we deden een extra rondje om de plek waar we ze zagen.

kaiki

kaiki

kaiki

kaiki

kaiki

Eilandtour: Typisch Kos

Donderdagochtend mochten we weer vroeg opstaan, want om 8:40 uur werden we bij het resort opgehaald voor de volgende excursie. Dit keer één op het eiland waar we verbleven: Kos. We hebben die dag heel wat kilometers afgelegd in de bus.

Als eerste brachten we een bezoek aan het Asklepion. Vroeger één van de drukst bezochte kuuroorden in het oostelijke Middellandse Zeegebied en tegelijkertijd ook een beroemde medische universiteit. Hier ligt namelijk het begin van de geneeskunde zoals wij hem tegenwoordig kennen. De arts Hippocrates is namelijk op Kos geboren en hier kregen studenten les volgens zijn geneeskundige principes. We kregen een stukje geschiedenis over de Griekse goden, Kos en het Asklepion zelf. Heel interessant en onze vrouwelijke gids bracht het verhaal ook erg mooi. Daarna mochten we even vrij rondlopen en konden we foto’s maken.

Vervolgens reden we met de bus naar een wijnmakerij voor een wijnproeverij. Deze wijnen zijn al meermaals bekroond en men hoopt dat deze wijnen van Kos meer internationaal bekend zullen worden. Aangezien Kevin en ik allebei niet van de wijn zijn, hebben de proeverij gelaten voor wat het was. Wij hapten lekker mee met de broodjes die ook klaar lagen en schonken ons wijnglas vol met lekker fris water.

De volgende stop was het dorpje Zia, het hoogste bergdorp van het eiland. Daar kon je meedoen met een kookdemonstratie van Moussaka, een traditionele Griekse ovenschotel met gekruid gehakt, aubergines, tomaten, aardappels overgoten met een dikke laag bechamelsaus. Wij hebben dit niet gedaan en hebben lekker even gewandeld door het dorpje en genoten van het uitzicht vanaf de 846 meter hoge Díkeos berg. Tijdens de lunch die was inbegrepen bij deze excursie hebben we de Moussaka wel gegeten. Normaal ben ik absoluut geen fan van aubergines, maar om eerlijk te zijn proefde ik ze amper in dit gerecht en heb ik mijn bordje helemaal leeg gegeten.

De volgende stop was een honing/tijm boerderij waar we wat te horen kregen over hoe de honing gemaakt werd en wat er zo speciaal was aan de tijmhoning. We mochten de honing ook proeven en de sterke smaak sprak bij gelijk aan. Ik heb dan ook een potje van deze honing meegenomen. Erg lekker!

Als laatste reden we naar Agios Stefanos waar we na een korte afdaling op een strandje kwamen met uitzicht op het eilandje Kastri met daarop de Nikolaoskapel. Ook waren daar wat resten te zien van de Agios Stefanos basiliek. Daarna begonnen we aan onze lange terugreis waarbij we bij verschillende hotels stopten om mensen af te zetten.

kos

kos

kos

kos

kos

kos

kos

kos

kos

kos

Kos

Kos

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

6 Reacties

 • Reageer Morgaine 4 oktober 2015 op 12:00

  Super mooi Wendy! Jouw foto’s en het verhaal, de boot, de dolfijnen, wauw!

  De honing met thijm kun je ook hier gewoon kopen in de supermarkt, ik heb hem ook meestal in de kast staan, erg fijne honing is dat ja 😀 Maar hoe verser hoe beter natuurlijk!

  Ik heb wederom genoten van jouw reis ervaringen zover 😀

  X
  Morgaine heeft onlangs geplaatst..10 Tips om zelf kattenspeelgoed te maken

 • Reageer Nicetobeout 4 oktober 2015 op 18:47

  Wat een leuk verslag. Ik ben heel erg Griekenland fan!!
  Nicetobeout heeft onlangs geplaatst..Hanne Tersmette de vloggende boswachter

 • Reageer Saar 4 oktober 2015 op 20:55

  Heerlijke foto’s! Ik zou zo naar Griekenland gaan nu.
  Saar heeft onlangs geplaatst..Zosaars Favorieten Op Zondag Met Søstrense Grene en Dierendag

 • Reageer Jenn 6 oktober 2015 op 12:54

  Leuk om te lezen, mooie foto’s ook! Ik ben jaloers…
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Kilo’s knallen: smoesjes!

 • Reageer Wanda 8 oktober 2015 op 19:25

  Ziet er inderdaad erg mooi uit! Normaal niet direct het type vakantie wat ons trekt, althans, de georganiseerde uitstapjes dan maar aan de andere kant, je ziet natuurlijk wel heel erg veel en krijgt er ook nog eens de nodige uitleg bij, iets wat we nu vaak missen…

 • Reageer Sas 10 oktober 2015 op 11:44

  Wat een prachtige foto’s zeg! Griekenland is echt zó mooi. Ik wil er zeker nog eens naar terug keren… Wij waren in 2008 in Kos, onze eerste echte ‘wij zijn vriendje en vriendinnetje met z’n 2e op vakantie’ … Super mooie herinneringen aan en was echt een prachtig land & hotel waar we zaten!
  Sas heeft onlangs geplaatst..#InspirerendGeluk project – Doen, durf & waarheid

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge