Travel + Trips

Kos, Griekenland | Turkije & in een vulkaan

De tijd ging veel te snel tijdens onze vakantie naar Kos in Griekenland. De eerste helft van de vakantie was alweer voorbij. Maar op dat momenten dachten we nog niet aan onze terugkeer naar Nederland en genoten met volle teugen van de prachtige uitzichten en het heerlijke weer. Ook deze zondag hadden we een excursie gepland staan. We gingen namelijk naar Bordum in Turkije. Twee werelddelen in één vakantie.

Om 9:10 uur werden we door de bus opgehaald en reden we naar de haven van Kos-stad. Rijdend door Kos-stad bedacht ik me dat we eigenlijk nog geen enkele vluchteling hadden gezien. Onze host Danny had ook wel al gezegd dat er momenteel meer vluchtelingen in Nederland en Duitsland waren dan in Kos, maar het verbaasde me toch een beetje. Wel hadden we op de stranden her en der een verdwaalde reddingsvest gezien, maar daar was het tot toen aan toe bij gebleven. Tot we daadwerkelijk de haven in reden. De boot naar Bodrum bevond zich aan de andere kant van de haven dan de schepen waar we eerder mee weg waren geweest. Aan deze kant zaten de vluchtelingen. Beide kanten van de straat waren veranderd in primitieve slaap- en verblijfplaatsen. Ik ga me op mijn blog niet mengen in de discussie over deze vluchtelingen, maar het was wel heel triest om te zien. Daar waar we moesten uitstappen, zaten ze ook, maar je had er echt absoluut geen last van. Tot zo ver onze ervaring op dat gebied.

Naar Bodrum (Turkije)

Van één van de reisleidsters kregen wij onze visums en de boarding passes voor de veerboot. We gingen door de douane waar legitimatie en tassen gecontroleerd werden en vervolgens konden we aan boord gaan. Een uurtje varen later, legden we aan bij Bodrum en konden we van boord. We werden begeleid naar onze bus om vervolgens een stadstour te krijgen. Als eerste reden we naar een uitzichtpunt waar ook een aantal windmolens te zien waren. Of althans, de resten hiervan.  Vervolgens reden we met de bus naar de ruïnes van de Myndospoort: een monumentale stadspoort die ooit deel uitmaakte van de oude stadsmuur rond de stad. Deze stamt nog uit de tijd dat Bodrum nog de versterkte oude Griekse stad Halicarnassus was. Met de bus reden we vervolgens ook nog langs het amfitheater waar gladiatoren vroeger met elkaar vochten, maar nu in de zomer concerten gehouden worden met bekende plaatselijke artiesten. Helaas was het echt langsrijden, want we stopten daar niet en gingen gelijk door naar het volgende onderdeel van de tour.

We stopten namelijk bij een gebouw waar sieraden werden gemaakt. Dit kon ik me nog goed herinneren van toen ik jaren geleden met mijn ouders in Turkije was en ook dit keer liep het precies zo. We werden in een ruimte gezet waar allerlei sieraden je tegemoet fonkelden en er kwam een verkooppraatje. Vervolgens mochten we dan rondkijken. Ik wist alleen dat je dan belaagd zou worden door verkopers die je van alles zouden proberen te verkopen. Kevin en ik liepen linea recta door naar een hoek van de ruimte waar ik een bordje met ‘exit’ had gespot. Vervolgens moesten we nog zo’n zelfde ruimte door en daarna nog een ruimte met vloerkleden etc. Achter een gordijn was dan uiteindelijk de echte uitgang en daar konden we wachten op de bus terug naar de haven.

Vervolgens hadden we vrije tijd. We mochten zelf invullen wat we gingen doen en dus slenterden we wat langs de vele winkeltjes vol neppe merkspulletjes. We werden nog net niet de winkels ingetrokken door de winkeliers die buiten stonden en daar kunnen Kevin en ik allebei slecht tegen. Zeker als je al meerdere keren hebt aangegeven dat je geen interesse hebt en het ook nog eens erg warm is. Die vrije tijd duurde ons dus echt veel te lang. We hadden liever wat meer van de geschiedenis van de stad gezien.

De dag daarna hadden we geen excursies gepland staan en konden we even bijkomen van de voorgaande drie dagen. Het weer was even weer wat minder: nog steeds goed te doen qua temperatuur, maar bewolkt. We hebben ons echter prima vermaakt op het resort en hadden weer energie voor onze laatste excursie.

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Bodrum

Het vulkaaneiland Nisyros

Vandaag hoefden we niet vroeg op te staan om te kunnen ontbijten en op tijd bij de bus te zijn, want we werden pas om 10:20 uur opgehaald. Vandaag zouden we weer met een boot naar één van de eilanden rondom Kos varen. Dit keer het vulkaaneiland Nisyros.

We reden met de bus naar Kardamena waarnaar we weer op een veerboot stapten voor een uurtje varen. We kwamen aan in het havenstadje Mandráki en stapten daar weer in een bus naar het dorpje Nikiá. Onderweg werd ons verteld dat er op Nisyros geen water was en dat drinkwater per schip naar het eiland werd gebracht. Om het land te kunnen bewerken, maakten ze terrassen op de helling van de vulkaankrater. In Nikiá aangekomen, liepen we door de smalle straatjes naar een uitkijkpunt. Vanaf daar hadden we een prachtig uitzicht over de diepe caldera van de vulkaan, die ongeveer 3 bij 1,5 kilometer groot is.

Na een wandeling door het dorpje, gingen we dan echt naar de grootste subkrater: de Stéfanoskrater. Deze is 350 bij 250 meter groot en bij het uit de bus stappen, kwam de geur van zwavel ons al tegemoet. Via een soort padje kon je afdalen in de krater. De bodem van de krater is heet en uit scheuren en gaten stijgen de zwaveldampen op. Na een rondje beneden te hebben gelopen, gingen we weer naar boven en verzamelden we ons weer bij de bus.

We gingen weer terug naar Mandráki en deden daar nog een stadswandeling met onze gids. We brachten een bezoekje aan een klein kerkje en eindigden het dorpsplein Platía Ilikioméni. Een prachtig plein met een 50 jaar oude, gigantische gomboom. Tijdens onze vrije tijd liepen we door de straatjes van het havenstadje, zaten we op een bankje langs de zee te genieten van het uitzicht en kochten we een klein souvenirtje in één van de winkeltjes.

De boot ging pas om half 7 weer terug naar Kos en vanaf de boot keken we naar de zonsondergang. Om iets over half 8 waren we weer terug in Kos-stad en rond half 9 waren we weer op het resort. Snel even opgefrist en toen nog even een hapje eten in het Griekse restaurant op het resort.

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Nisyros

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

5 Reacties

 • Reageer Manon 5 oktober 2015 op 11:22

  Ik vind vulkanen zo mooi om te zien, in spanje heb ik mijn ogen ook uitgekeken.
  Manon heeft onlangs geplaatst..Oriflame Optimals Body Smoothening & Hydrating Lotion

 • Reageer Tamara - Crazygreatlife 5 oktober 2015 op 13:41

  wat gaaf zo de vulkaan! Die ga ik onthouden. Ik weet niet hoelang je de tijd had in Bodrum stad? Anders was het kasteel wel een aanrader geweest. Zijn wij ook geweest.
  Tamara – Crazygreatlife heeft onlangs geplaatst..Crazygreatlife week 40

 • Reageer Morgaine 5 oktober 2015 op 22:03

  Wat zonde van Bodrum, daar hoef ik dus niet heen te gaan als… Maar die vulkaan, wauw! Prachtig mooi, en wederom heb ik ontzettend genoten van jouw verhaal en de foto’s ook prachtig!

  X
  Morgaine heeft onlangs geplaatst..Het Woonlastenfonds & Langdurigheidstoeslag

 • Reageer Jenn 6 oktober 2015 op 11:10

  Leuk om je verslag te lezen, en mooie foto’s!
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Kilo’s knallen: smoesjes!

 • Reageer Vlijtig Liesje 6 oktober 2015 op 12:47

  Ik sta versteld van die prachtige blauwe luchten zeg!
  Vlijtig Liesje heeft onlangs geplaatst..Sloten op deuren: hoe weet je of je veilig bent?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge