Tech

10 pc games van vroeger

Ken je dat? Dat je op YouTube zit en van het ene in het andere filmpje beland? Zo kom je soms in de meest gekke hoeken van YouTube terecht, maar soms kom je ook hele leuke dingen tegen. Dingen van vroeger: een top 10 van speelgoed waar ik vroeger ook mee speelde, intro’s van tekenfilms die ik als klein meisje keek, maar ook computerspelletjes die ik speelde toen wij onze eerste computer in huis hadden. Samen met Kevin zit ik dan het ene naar het andere filmpje te kijken: “Ow ja, die speelde ik ook!” of “Ken je deze nog?” Super leuk om dat allemaal weer terug te zien! Vandaag wil ik jullie een kijkje geven in de spellen de ik als jong meisje speelde.

pc games

Freddi Fish

De gele vis met de naam Freddi is de hoofdrolspeler in acht computerspellen. Degene die ik speelde was Freddi Fish en het verhaal van de Verdwenen Zeewierzaadjes. Het spel komt uit 1998 en wij leenden hem van de bibliotheek. Ik kon uren zoet zijn met dit zogenaamde point-and-click spelletje en was steeds weer opzoek naar andere verborgen animaties.

pc games

Putt-Putt

Van dezelfde mensen die Freddi Fish hadden bedacht, kwamen ook de spelletjes van het autootje Putt-Putt. Eigenlijk precies hetzelfde principe als de Freddi Fish spelletjes. Door op verschillende voorwerpen te klikken, kwam je verder in het verhaal. De avonturen games van Putt-Putt heb ik nooit gespeeld, maar wel het arcadespel Putt-Putt en Peps Ballon-O-Rama (1996). Ook deze leende we van de bibliotheek.

pc games

LEGO Friends

Dit spelletje was eigenlijk niet eens van mij, maar van mijn zusje. Maar ik mijn herinnering speelde ik het vaker dan zij. Of misschien denk ik dat alleen maar. Over dit spelletje kan ik eigenlijk maar heel weinig online vinden en toch kwam ik één YouTube filmpje tegen. Het spel was van 1999 en het ging over vijf vriendinnen die een band beginnen. In het spel maak je liedjes, dansjes en zorg je voor de verlichting tijdens hun shows. Grappig detail van dit spel van LEGO: er komt werkelijk waar helemaal niks van LEGO in voor.

RedCat

“RedCat is de naam van deze kat. De kat die geen vijand snel vergat!” Van deze rode jonge stoere kat hadden wij meerdere spelletjes in huis. Het waren educatieve spelletje voor de basisschool en wij hadden de versies voor taal, rekenen en topografie. Maar naast dat we er wat van leerden, vond ik ze ook gewoon heel erg leuk. Grappig ook dat toen ik de intro van de Razende Rekenrace tegen kwam op YouTube, dat ik hem gelijk mee kon zingen. Altijd al geroepen dat ze de lesstof op school in een liedje moeten stoppen. Dan had ik alles vast beter onthouden.

pc games

SimCity

Meerdere versies van SimCity heb ik gespeeld. Zelfs het allereerste SimCity spel (1989) heb ik nog gespeeld. Deze stond namelijk geïnstalleerd op de computers op de middelbare school en als je klaar was met je opdrachten van informatica, dan mocht je dat altijd spelen. En aangezien informatica één van de lessen was waar ik altijd enorm snel mee klaar was, heb ik het veel gespeeld. Daarna speelde ik ook nog met SimCity 2000, SimCity 3000 en SimCity 4.

pc games

Rollercoaster

Volgens mij ken ik bijna niemand in mijn omgeving die dit spelletje niet speelde. Ik kreeg een kopie van de vader van mijn toenmalig beste vriendinnetje en heb er echt uren en uren aan versleten. En zelf nu heb ik af en toe van die dagen dat ik weer uren met dit spel kan spelen. De originele versie van 1999 dan wel, want de versies daarna heb ik toch altijd minder leuk gevonden. Ik vond het spel met het oneindige budget altijd het leukst, maar het spel had ook één ding wat ik echt heel erg stom vond: de poppetjes in het spel vonden mijn zelf bedachte achtbanen altijd véél te eng.

pc games

Petz/Babyz

Virtuele huisdieren en baby’s: ik was er gek op. De baby’s waren meer mijn zusjes ding, maar de huisdieren vond ik echt top! Ik weet niet meer precies welke versies van deze spellen ik allemaal gedaan heb, maar het is volgens mij niet alleen bij de eerste gebleven. Ik weet ook nog heel goed dat ik een spel had gekocht bij de Bart Smit, maar dat dit niet bleek te werken op onze pc. Ik mocht hem toen ruilen voor een ander spel van dezelfde waarde en zo kwam ik aan één van de versies van Petz. Achteraf een goede ruil.

pc games

The Sims

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst las over het spel The Sims. Ik was lid van het blad CompuKids en daar stond een kleine review over dit spel. Ik vond het zo leuk en interessant klinken, dat ik het spel eigenlijk gelijk wilde hebben. Maar onze buurjongen (die toen alle technische dingen rondom onze computer fikste), vertelde me dat dat spel waarschijnlijk niet lekker zou draaien op onze computer. Grote teleurstelling natuurlijk. Mijn beste vriend (dezelfde als van het Rollercoaster spel), had het spel een tijd later gekregen en ik wilde het toch eens proberen. En jawel, ik moest wel geduld hebben met het inladen, maar hij deed het! Het nadeel was dat je altijd de cd-rom van het laatst geïnstalleerde spel moest gebruiken tijdens het spelen. Maar daar hadden wij (ik en mijn beste vriendin) onze trucjes voor: om de beurt kochten we één van de uitbreidingspakketen en we installeerde het zo dat we allebei met een andere versie als laatste eindigden. Inmiddels zijn we alweer een anderhalf jaar bezig met The Sims 4 en ik speel het nog steeds. Niet zo vaak als toen, maar zo af en toe.

pc games

Zoo Tycoon

Het is wel een beetje te merken wat voor soort spelletjes ik leuk vond, niet? In Zoo Tycoon bouwde je je eigen dierentuin en moest je zorgen dat bezoekers en dieren tevreden zijn. Dit spel uit 2001 vond ik ook ontzettend leuk. Vooral als het dan uiteindelijk lukte om baby dieren te fokken. En af en toe was het ook best grappig om bijvoorbeeld een hert bij de leeuwen te zetten of het hek van het tijgerverblijf open te zetten. Hahaha, erg hè?

pc games

Barbie Storymaker

Weer een heel oud spelletje wat volgens mij niet eens helemaal voor mij bedoeld was, maar meer voor mijn zusje. Eigenlijk was het niet eens een spelletje maar gewoon een Barbie MovieMaker. Je koos een achtergrond, gooide wat karakters er op die je kon laten bewegen en zo maakte je je eigen Barbie verhalen. Digitaal spelen met je Barbies dus eigenlijk. Als ik er nu op terug kijk, wat het eigenlijk maar een erg slecht ‘spel’, maar toen was ik ook hier uren zoet mee. Tja, als meisje van een jaar of negen kijk je blijkbaar niet zo nauw. En ja, Barbies waren nou eenmaal het einde.

divider.png

Herken jij spelletjes uit mijn lijst?
Welk spelletje speelde jij vroeger op de computer?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

5 Reacties

 • Reageer Jenn 4 maart 2016 op 09:27

  Jaaa, Redcat, simcity en the sims, die speelde ik ook. Van Redcat had ik trouwens ook twee spellen die nog ouder waren dan de educatieve spellen, een soort van platformspelletje waarmee je als redcat de wereld moest redden van de kwaadaardige muizen.
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Films gezien in februari

 • Reageer Veerlez 4 maart 2016 op 10:02

  Ik geloof dat ik dan toch net een tikkeltje ouder ben, ik heb alleen de eerste Simcity gespeeld. 🙂
  Veerlez heeft onlangs geplaatst..Tag: Been there, done that

 • Reageer Jantine 4 maart 2016 op 10:33

  Oh ja, de allereerste Sim City (mijn broertje had een oude playstation van een vriendje overgenomen, en daar zat die bij. Net als het spel van The Lion King, en Donkey Kong …) heb ik erg veel gespeeld. The Sims speelde ik ook veel, heerlijk! En Normality, een ontzettend vaag, maar ook heel grappig spel uit 1996.Verder had ik op de computer nog Alladin, en Broken Sword – waarbij je de ‘hoofdpersonen’ naar een maya-tempel moest leiden.

  Spelletjes als Empire Earth speelde ik uren achter elkaar met mijn broertjes en zusje, in ons eigen netwerkje (het geweldige van een hoop siblings hebben haha). Oh en ik was gek op The Elder Scrolls, waar Skyrim op gebaseerd is – en die hebben we tegenwoordig op de computer staan, en ik speel hem best wel weer veel.
  Jantine heeft onlangs geplaatst..Hoeveel mensen in jouw buurt ken jij?

 • Reageer Sylvia 4 maart 2016 op 20:09

  Jaah, Freddi Fish, RedCat, Rollercoaster. Zoo Tycoon, en Sims speelde ik ook 🙂

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 4 maart 2016 op 22:23

  Ergens is er bij mij iets misgegaan geloof ik. Ik speelde alleen de Sims en Rollercoaster. 🙂
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Vriendschap is goud waard

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge