Tech

SureFlap DualScan microchip kattenluik

Twee katten in huis die graag buiten komen, maar niet iemand in huis die elk moment van de dag de deur voor ze open kan doen. Er zijn vast meer katteneigenaren die dat probleem herkennen. Tel daar bij op dat we ook nog een kat hebben die absoluut niet van de kattenbak houdt en je hebt er een extra probleem bij. De badmat is op dat gebied dan zijn favoriete plek. Niet echt heel fijn en daarom hebben wij een kattenluikje in de achterdeur. Maar wat als je via datzelfde kattenluik ook bezoek krijgt van ongewenste gasten?

Vanaf het moment dat onze twee doerakken zelfstandig naar buiten mochten, hebben wij een kattenluikje in de achterdeur. Niet het meest standaard geval, maar één die je wanneer nodig ook op eenrichtingsverkeer kan zetten. Dus bijvoorbeeld alleen naar binnen en niet naar buiten. Gewoon met een simpele vier standen draaiknop. Als wij dan ‘s avonds wilden dat de jongens binnen bleven, dan zetten we het luikje op de stand dat ze alleen naar binnen konden en niet meer naar buiten. Waren ze dan beide binnen, dan ging het luik helemaal dicht. Prima systeem. Tot het moment dat er een andere kater bij ons op visite kwam.

Deze zeer brutale meneer komt binnen, eet het eten van onze katten op, sproeit op verschillende plekken in ons huis en zorgt er voor dat Charlie en O’Malley toch lichtelijk in de stress raken. Natuurlijk ook met de nodige vechtpartijen als gevolg. Vooral Charlie laat zich niet op zijn kop zitten en dat heeft er al voor gezorgd dat wij een aantal keer in het weekend naar het dierenziekenhuis moesten, omdat hij weer een wond(je) had wat om professionele aandacht vroeg. Na een paar maanden waren we het echt helemaal zat. Ik had weer op diverse plekken de urine van de muur en meubelen af moeten poetsen en O’Malley ging bij elk geluidje in de bijkeuken in de aanvalshouding. Er moest een oplossing komen.

sureflap

En die oplossing zagen wij in een kattenluikje die werkt in combinatie met de microchip van onze katten. Onze katten zijn gechipt en door die chips te koppelen aan het kattenluikje, kunnen alleen onze katten er doorheen. Na wat zoeken op Internet (prijzen bekijken, reviews lezen, opties vergelijken), kwamen we uit bij de SureFlap DualScan. Deze had als extra optie dat de katten niet alleen gescand worden bij het naar binnen gaan, maar ook met het naar buiten gaan. Dat leek ons ideaal. Het komt af en toe wel eens voor dat we één van de twee katten binnen willen houden en de andere moet dan nu ook verplicht binnen blijven. Met dit systeem zou de ander dan gewoon wel naar buiten kunnen.

We bestelden het luikje en toen we hem binnen kregen, ben ik gelijk in de gebruiksaanwijzing gedoken. Voordat je het luikje in de deur installeert, registreer je eerst de verschillende katten (of eigenlijk hun chip). Dit ging op het eerste oog best makkelijk. Kwestie van luikje in de goede modus zetten, kat en luikje bij elkaar en de chip is geregistreerd. Maar goed, zoals je misschien al uit wat ik schreef kon opmaken: we liepen toch ergens tegen aan. Het leek alsof de chips niet goed registreerden, want als ik vervolgens de katten bij het luik hield zoals ze er ook doorheen zouden gaan, dan gebeurde er helemaal niks.

sureflap

Ik wilde niet gelijk opgeven en besloot het luik in de deur te installeren en dan verder te goochelen. Toen kwam ik er achter dat de chips wel goed geregistreerd waren, maar dat er een ander probleem was. De katten konden zonder problemen van buiten naar binnen (uiteraard nadat ze even moesten wennen aan het nieuwe apparaat in/aan de deur), maar van binnen naar buiten was een probleem. Het luikje weigerde van z’n vergrendeling af te gaan. Alleen als ik de katten plat tegen het luikje duwde, ging hij open. Dat moet niet de bedoeling zijn, lijkt me. Ik besloot de fabrikant te bellen. Ik werd vriendelijk te woord gestaan door de dame aan de andere kant van de lijn en ze stelde me wat vragen. Onder andere wat voor kleur onze jongens waren, want ze hadden al eerder ontdekt dat het luikje moeite lijkt te hebben met lichter gekleurde katten. Ze zou me wat instructies mailen en ook werd er een bereikmeter opgestuurd, zodat ik wat testjes kon verrichten.

Ook nadat ik de instructies had uitgevoerd (het kattenluik kwam zo in een modus te staan dat de chiplezer werd uitgeschakeld en het kattenluik open moest gaan als hij de aanwezigheid van een kat registreerde door de sensoren), konden de jongens niet zelfstandig naar buiten. De bereikmeter ontving ik een paar dagen later en deze was om de chiplezer te testen. Op dat gebied geen problemen, dat werkte prima. Het probleem zat hem dus in de detectie van de aanwezigheid van een kat. Er werd een nieuwe versie van het kattenluik opgestuurd en deze zou van te voren nog uitvoerig getest worden.

sureflap

Dit luikje kwam binnen en werd door mij opgehangen. De chips van de katten werden opnieuw geregistreerd en … nog steeds geen succes. Inmiddels begon de moed me toch wel een beetje in de schoenen te zakken. Samen met Kevin overwoog ik om deze dan maar om te ruilen voor de “gewone” variant. Ook werkend op de microchip van een kat, maar dan één die alleen scant van buiten naar binnen. Ik mailde weer met de dame die me al die tijd had geholpen en vertelde haar dat de situatie met nieuw luikje nog steeds ongewijzigd was en dat we overwogen hem te ruilen voor een ander. Ze mailde mij terug met weer een paar vragen en nog één laatste mogelijkheid om het luikje qua instellingen te wijzigen. Ze adviseerde om de frequentie van de DualScan te vergroten en stuurde me de stappen door om dit te kunnen doen.

Ik liep de stappen door, maar geloofde eigenlijk al niet meer dat dit nog zou gaan werken. Ik liep naar buiten met een schoteltje en wat kattenmelk en probeerde de katten op die manier door het luikje te lokken. Als ze ergens namelijk gek op zijn, is het kattenmelk. Charlie verscheen als eerste aan de binnenkant van het luikje. “Klik”, hoorde ik het luikje doen en Charlie stond al van het schoteltje te likken. “Wat?!” Ik pakte hem op en zette hem weer binnen. En ja hoor, hij kwam er weer gewoon doorheen. Drie keer is scheepsrecht, toch? Dus ik zette hem nog één keer binnen en weer kwam hij zonder probleem naar buiten. Zijn broer besloot de gok ook te wagen en ook voor hem ging de vergrendeling nu naar beneden. Ik was blij dat ik mijn telefoon had neergezet om alles te filmen, want Kevin had het anders nooit geloofd.

sureflap

Oké, het had even wat stappen nodig en het heeft toch wel wat frustratie gekost (bij ons en bij de katten die niet zelfstandig naar buiten konden), maar ik ben nu toch wel heel blij met dit kattenluikje. Het kost even wat (€124,99 bij SureFlap / €99,99 bij Doc&Booff waar wij hem bestelde), maar wij hebben geen last meer van ongewenste gasten in huis. En bij deze ook even de complimenten voor de klantenservice: behulpzaam, meedenkend en reageren/handelen snel. Ik hoop dat ze deze ervaring gebruiken in de verdere ontwikkeling van de SureFlap DualScan, want dan zullen er vast nog genoeg baasjes en katten blij van worden.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

34 Reacties

 • Reageer Jenn 21 maart 2016 op 14:52

  Wat fijn dat het nu goed werkt! Het klinkt heel handig. En wat een brutale bezoeker dan zeg!
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Afgelopen week… #63

 • Reageer Veerlez 21 maart 2016 op 16:08

  Ideaal, mijn ouders hebben ook dit kattenluik, ideaal! Als ik ooit een kattenluik neem, weet ik ook zeker dat ik er één met een chip registratie zal nemen! 🙂
  Veerlez heeft onlangs geplaatst..WIN: 1x Hangmat of Hangstoel

 • Reageer Sas 25 maart 2016 op 10:46

  In ons nieuwe huis moeten we er denk ik ook aan geloven. Nu met het balkon hebben we geen kattenluik en ze mogen alleen buiten als ik er zelf ook bij ben… Handig met zo’n chip registratie tegenwoordig.
  Sas heeft onlangs geplaatst..Hoe ik mijn rust (her)vond

 • Reageer Erik 10 juli 2016 op 17:23

  Hi Wendy,
  Wij lopen tegen exact hetzelfde probleem aan, en zijn blij te horen dat er ook en oplossing is! Kun je vertellen hoe je de frequentie verhoogd hebt? Dan kunnen wij dat ook proberen.
  Bedankt!

  • Reageer Wendy 12 juli 2016 op 20:40

   Ik heb je even een mailtje gestuurd. Hopelijk hebben jullie er wat aan.

   • Reageer Jasper 25 november 2016 op 18:20

    Hoi Wendy, ik heb hetzelfde probleem. Kun je mij ook de instructie van de frequentie wijziging mailen?

    Gr

  • Reageer Olga 2 april 2019 op 18:24

   Ik heb echter ook hetzelfde probleem. ! Zou je mij de instructies kunnen sturen om de frequentie te verhogen ? Zou ontzettend fijn zijn!!

 • Reageer Alice 15 september 2016 op 18:00

  Hoi Wendy,
  Wij lopen tegen exact hetzelfde probleem aan, en zijn blij te horen dat er ook en oplossing is! Kun je vertellen hoe je de frequentie verhoogd hebt? Dan kunnen wij dat ook proberen.
  Alvast Bedankt voor de moeite !

 • Reageer Kristiaan 7 oktober 2016 op 22:11

  Goedenavond, hier ook het zelfde probleem, met 1 kat gaat het goed, de andere werkt niet. Kun je mij vertellen hoe je dit hebt opgelost? Alvast bedankt

 • Reageer Nico 22 oktober 2016 op 13:08

  Hallo heeft u ook voor mij het stappenplan
  Om de frequentie te verhogen…
  Alvast bedankt.
  Mvg Nico

 • Reageer Robin en Annemiek 15 januari 2017 op 17:25

  Ben blij te lezen dat we dus niet de enigen zijn die tegen wat probleempjes aanlopen. We hebben drie poezen, en elke poes hebben we kunnen registreren. Soms kunnen ze zelfstandig naar buiten, maar niet naar binnen. En soms is het omgekeerd.
  Vandaag heb ik de deur zowat gesloopt om alle metaal er uit te halen, maar zonder beter resultaat. Het luikje is onbruikbaar.

  Dus dacht ik ook al aan het versterken van het bereik. Kan je me laten weten hoe jij het signaal hebt kunnen versterken of de frequentie hebt kunnen verhogen?

  Alvast bedankt!

 • Reageer Mandy 5 februari 2017 op 21:40

  Hoi Wendy, wil je mij Please vertellen hoe het moet?! Ik heb 2 katten en 1 kan er wel gewoon door maar de andere niet, het is echt zo zielig 🙁

  Alvast super bedankt namens mij en mijn kat!
  Groetjes mandy

  • Reageer Wendy 5 februari 2017 op 21:58

   Ik heb je inmiddels een mailtje gestuurd.

   • Reageer Marcel Martens 23 december 2017 op 10:06

    Hoi Wendy,
    Zou je mij misschien ook de instructies om de frequentie te verhogen kunnen mailen? Alvast hartelijk dank

 • Reageer Marijke 18 februari 2017 op 15:50

  Hoi Wendy,
  Wij zitten met hetzelfde probleem. Zou je mij kunnen vertellen hoe je het probleem hebt opgelost? Alvast bedankt! Groetjes Marijke

 • Reageer jan wagemans 5 april 2017 op 15:01

  Hoi Wendy,

  Wil je mij ook een mailtje sturen waarin staat hoe je de frequency verhoogd van het kattenluikje

  Alvast bedankt
  Jan

 • Reageer sandra Noordzij 7 april 2017 op 17:37

  Hoi Wendy,
  Kun je mij ook het mailtje sturen waarin staat hoe je de frequency verhoogd van het kattenluikje… Ik heb het luik vanmiddag binnen gekregen maar wat ik ook doe, de chip van mijn kat wordt niet geregistreerd. Klantenservice gebeld maar is al gesloten. Ik ben erg gefrustreerd dat het niet lukt.
  Alvast bedankt’

  Grtz Sandra

 • Reageer Mirjam Heij 14 april 2017 op 19:58

  Hoi Wendy,

  Je wordt helemaal gek gevraagd, maar bij een kat werkt hij helemaal top en bij de ander niet, chip laten controleren dierenarts, zat ingekapseld tussen schouderbladen.
  Dus voor 2e x gechipt, en wat denk je…lukt nog niet.
  Wil je mij ook een mail sturen met uitleg hoe de frequentie te verhogen?

 • Reageer Paula 6 mei 2017 op 07:48

  Hallo Wendy, heb ook dit kattenluik aangeschaft, maar de chip wordt niet herkend. Wil je mij doorgeven welke stappen nodig waren? Dank alvast.

 • Reageer Niels Elsing 7 mei 2017 op 10:20

  Hoi Wendy

  Kan je me ook een mailtje sturen met de stappen om de frequentie te verhogen?
  Alvast bedankt

 • Reageer C. Gisolf 25 juni 2017 op 21:09

  Hoi Wendy,
  Ook ik zou heel graag het stappenplan willen hebben.
  Zou je ook mij dit willen maile.

 • Reageer Sander 12 juli 2017 op 23:04

  Hoi Wendy,

  Zou je mij ook willen mailen hoe je het bereik kan vergoten. Wij hebben het luikje ingebouwd en hij registreert de chip wel, maar dat doet hij pas als de kat er met zijn voorpoten doorheen is. Je zou ons super helpen! Alvast bedankt!

 • Reageer Carolin 19 juli 2017 op 19:48

  Hoi wendy,

  Werkt het kattenluik, nu een jaar later, nog steeds naar behoren?

 • Reageer Wendy 22 juli 2017 op 16:09

  Ha Wendy,

  Wil je mij ook een mailtje sturen waarin staat hoe je de frequency verhoogd van het kattenluikje? We zitten met hetzelfde probleem, dus we hopen dat dit voor ons ook de oplossing is.

  Alvast bedankt 🙂

  Groetjes, Wendy

 • Reageer E vanwijk 13 augustus 2017 op 09:29

  Goedemorgen, Wendy net als de mensen hierboven kamp ik met hetzelfde probleem, kan je mij vertellen hoe ik de frequentie verhoogd. Mvg E van wijk.

 • Reageer Patricia Noya 1 september 2017 op 11:01

  Hallo Wendy, hier hetzelfde probleem, makkelijk naar binnen, moeilijker naar buiten. Zou je mij ook het mailtje willen sturen. Alvast bedankt, groetjes Patricia.

 • Reageer Vera 10 september 2017 op 18:13

  Hoi wendy,

  Zou je mij dat stappenplan ook willen sturen?

  Groetjes vera

 • Reageer Milou 3 oktober 2017 op 23:03

  Hoi Wendy, zou je mij ook het stappenplan willen sturen?

 • Reageer arno 22 november 2017 op 19:28

  hoi Wendy
  zou je mij ’t stappenplan willen sturen om frequency te verhogen
  B.v.D.

 • Reageer Charlotte 17 juni 2019 op 19:59

  Hoi wendy! Blijkbaar hebben ze het probleem nog niet opgelost. Zou je mij de aanwijzingen ook kunnen sturen om de frequentie te vergroten? Bedankt!

 • Reageer Micha 18 december 2020 op 14:01

  Het is een oude blog. Maar wellicht dat de instructies nog steeds werken. Ik snap niet zo goed waarom ze niet hier gewoon vermeld worden, want er zijn veel mensen die er naar vragen. Maar goed, kun je ons verblijden met de instructies om bereik te vergroten? Alvast bedankt

 • Reageer Barbara 19 december 2022 op 21:12

  Beste, ook ik heb hetzelfde probleem ! Is het soms mogelijk dat u de instructies om het bereik te vergroten ook even naar mij stuurt ? De chip van mijn ene kat wordt gelezen, maar van de andere helaas niet. Het is zo zielig dat ze haar zusje binnen en buiten ziet gaan terwijl zij nooit meer binnen kan omdat haar chip zo moeilijk gelezen wordt. Ik heb al een email gestuurd naar de firma, maar nog geen respons want het is daar superdruk lijkt mij. Ik wil dit zo snel mogelijk opgelost zien. Belde zelfs al naar de dierenarts of ze een nieuwe chip kon steken, maar dat doen ze natuurlijk niet. Ik zou u zo dankbaar zijn moest je dus ook mij even de instructies mailen ? Dikke merci alvast.

 • Reageer Barbara 19 december 2022 op 21:17

  O ik zie dat uw instructies hierboven in een link staan. TOP ! Sorry dat ik dit niet eerder zag.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge