postcrossing
Overige

Het stof van Postcrossing blazen

Zeven jaar geleden besloot ik me aan te melden op postcrossing.com en verstuurde ik het allereerste kaartje voor een reis van 1886 kilometer naar Finland. Niet veel later ontving ik ook mijn eerste kaartje terug. Deze kaart had 6708 kilometer afgelegd om bij ons door de brievenbus te vallen, want hij kwam helemaal vanuit Illinois, VS. Er volgden nog heel veel kaartjes, maar in de zomer van 2013 kwam het helemaal stil te liggen.

Waarom?

Het werd me te duur. Steeds weer nieuwe kaartjes kopen, de prijzen van postzegels die steeds verder omhoog gingen. Eén kaartje sturen naar een adres buiten Nederland kostte toen al snel twee euro (kaartje + postzegel). En als je bedenkt dat ik toen vaak wel 10 kaartjes tegelijk verstuurde, loopt het best snel op qua kosten. Daarbij gunde ik mezelf ook steeds minder tijd om de kaartjes te schrijven. Toen mijn postzegels op waren, besloot ik geen kaartjes meer te sturen en mijn account bij Postcrossing.com op inactief te zetten.

postcrossing

Maar…?

Ik zou er nu natuurlijk niet een heel artikel over gaan schrijven als er niks nieuws te vertellen is op dit gebied. Degene die mij volgen op Twitter hebben het als eerste voorbij zien komen en in mijn “2 Weeks with Wendy” vertelde ik er ook al over: ik ben weer begonnen met kaartjes schrijven. Ik kwam mijn oude ontvangen kaartjes weer tegen en vond het eigenlijk wel jammer dat ik er mee gestopt was. Zoals ik al veel vaker op mijn blog heb verteld: ik vind het heel leuk om post te ontvangen. Ik baal dan ook als een stekker dat steeds minder mensen een kerstkaartje sturen en met mijn verjaardag ontvang ik eigenlijk helemaal geen kaarten meer.

Kevin vroeg me waarom ik er dan gewoon niet weer mee begon. Mijn struikelblok: de prijs van de postzegels tegenwoordig. Inmiddels moet je voor €1,25 op een kaartje plakken met een internationale bestemming. Daar komt de prijs van je ansichtkaart nog bij. Maar ja, andere kant is wel: eigenlijk kost elke hobby wel geld. Ik besloot voor mezelf gewoon een budget te bepalen: zoveel euro per maand of week of iets dergelijks. Of bijvoorbeeld één kaartje per week.

postcrossing

Dus…?!

En eigenlijk was dat het enige struikelblok wat ik kon verzinnen op dit moment en dat woog niet op tegen het plezier wat ik er vervolgens aan beleef. Dus ik activeerde mijn Postcrossing account weer, bestelde een setje postzegels op Postzegelsmetkorting.nl en de eerste vijf adressen werden aangevraagd. Ik begin even met een paar kaarten tegelijk en vervolgens ga ik er bepaalde frequentie aan geven. Mijn eerste kaartjes gaan naar Canada, Taiwan, Rusland, Duitsland en de VS. En nu is het afwachten wanneer ik mijn eerste kaartje weer mag ontvangen.

Het lijkt me heel leuk om ergens een grote kaart van de wereld op te hangen en daar door middel van kopspelden aan te geven waar mijn ontvangen kaarten allemaal vandaan komen, dus ik ga kijken of ik dat ook nog mogelijk kan maken. Als er toevallig nog iemand is die weet waar ik een grote wereldkaart kan vinden: laat het me weten!

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

10 Reacties

 • Reageer Nicky 4 april 2016 op 09:12

  Oh, wat leuk! Ik heb zo een keer snailmail gedaan; dat is ook leuk! En een swap is ook leuk!
  Er gaat niets boven oldfashion post; zonder dat het facturen zijn, hihi!
  Nicky heeft onlangs geplaatst..Ons droomhuis: afwerking #1

 • Reageer Manon 4 april 2016 op 11:12

  Ik vind het zo jammer dat er tegenwoordig zo weinig kaarten en normale post word verstuurd. Call me old fashion, maar ik hou ervan!
  Manon heeft onlangs geplaatst..Ik heb mijn nagelstash opgeruimd en deze lakken heb ik over

  • Reageer Wendy 5 april 2016 op 11:07

   Ik sluit me daar helemaal bij aan!

 • Reageer Veerlez 4 april 2016 op 13:22

  Ik hou heel erg van post ontvangen, maar merk dat ik te weinig stuur. Ik vind Postcrossing toch te groot en daardoor te anoniem. Ik zit bij een nederlandse post club en dat vind ik wel echt heel erg leuk! 🙂
  Veerlez heeft onlangs geplaatst..Weekoverzicht #3: Taart bakken en de Dom beklimmen

  • Reageer Wendy 5 april 2016 op 11:06

   Juist dat stukje anonimiteit vind wel weer fijn. Maar tijdens het kiezen en schrijven van de kaart let ik wel heel erg op de wensen van de ontvanger en wat hij/zij over zichzelf geschreven heeft op het profiel. En in het verleden merkte ik dat de meeste dat ook deden als ze mijn adres kregen. Dus dat maakt het weer minder anoniem voor mijn gevoel. En het feit dat dit van over de wereld gaat vind ik juist een pluspunt. Bijzonder om kaartjes te ontvangen van zo ver weg.

 • Reageer Wanda 4 april 2016 op 18:47

  Leuk dat je het nu toch weer oppakt! Ik heb het in het verleden ook een tijdje gedaan maar het vooral opgegeven omdat er eigenlijk best wel veel tijd in ging zitten en ik eigenlijk niks deed met de kaarten die ik zelf ontving, dus vandaar toen maar gestopt.
  Wanda heeft onlangs geplaatst..Op de Koffie | Zon, Duitsland & Max

  • Reageer Wendy 5 april 2016 op 11:02

   De kaarten hingen bij ons altijd in de gang op een zelfgemaakt memobord. Zoiets wil ik nu ook weer gaan doen en dan in combinatie met die wereldkaart er bij.

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 4 april 2016 op 19:04

  Super leuk! Ik heb ook wel eens zitten twijfelen of ik wel/geen account aan wilde maken. Uiteindelijk niet gedaan en nu zou ik er ook geen tijd meer voor hebben.
  Misschien heb je wat aan deze site trouwens. http://www.wereldkaart-winkel.nl/
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Online daten. Vind ik de ware liefde?

  • Reageer Wendy 5 april 2016 op 11:01

   Bedankt voor je tip! Jeetje wat een prijzen zeg. Zeker als je het kant en klaar op een prikbord zou willen hebben.

 • Reageer Jenn 5 april 2016 op 12:34

  Leuk! Ik ben om dezelfde reden min of meer gestopt, iedere keer wel met het voornemen om het weer op te gaan pakken maar het kwam er nooit van. Ik heb ook nooit de stap genomen om mijn account op inactief te zetten, maar misschien is dat inmiddels automatisch gebeurd. En dat voornemen om het weer op te gaan pakken is er nog steeds, dus wie weet!
  Jenn heeft onlangs geplaatst..De minimaliseer-challenge: laatste update

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge