Personal

14 juni – Wereld Bloeddonordag

14 juni is een speciale dag. Misschien wel een dag waarvan heel veel mensen niet weten dat hij überhaupt bestaat. Op 14 juni is het namelijk Wereld Bloeddonordag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Omdat ik zelf bloed(plasma)donor ben, wil ik hier vandaag even extra aandacht aan geven.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik heel uitgebreid heb geschreven over het feit dat ik donor ben. In juni van 2014 ben ik begonnen met mijn eerste bloeddonatie en al snel werd er aan mij gevraagd of ik plasmadonor wilde worden. Inmiddels ben ik 12 donaties verder en hoop ik er nog heel veel te mogen doen. Ik probeer elke maand een afspraak te maken om te doneren en elke maand geeft me dat weer een goed gevoel. Het kost mij maar een uurtje van mijn tijd. Wat is dat nou als je je bedenkt wie ze er allemaal mee kunnen helpen? Zoals ze bij Sanquin zeggen: “Voor jou maar even, voor de patiënt een heel leven.”

11380981_866802040073079_1621698210_n

Waarom 14 juni?

14 juni is de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het AB0 bloedgroepsysteem en daarom is die dag in 2004 door de Wereld Gezondheidsorganisatie gekozen tot Wereld Bloeddonordag. En dit jaar is het een extra bijzonder jaar voor Nederland. Nederland is namelijk gastland van de Wereld Bloeddonordag en Koning Willem Alexander zal de dag, in Amsterdam, officieel openen.

Even een rijtje met feitjes

Wist je dat …

>> … één op de vier Nederlanders ooit bloed nodig heeft?
>> … Nederland bijna 400.000 vrijwillige bloeddonors telt?
>> … op dit moment 62 landen hun bloedvoorziening hebben gebaseerd op volledige vrijwillige en onbetaalde donaties?
>> … dit er in 2002 nog maar 39 waren?
>> … in 72 landen in de wereld 50% van de bloedvoorziening afkomstig is van familie of van betaalde donors?
>> … een betrouwbare bloedvoorziening is gebaseerd op trouwe donors die vrijwillig en onbetaald bloed geven?
>> … 65% van de bloedtransfusies in ontwikkelingslanden, wordt gegeven aan kinderen jonger dan 5 jaar?

“Stel dat de mensen die je hebt gered, weten wie je bent.”

Sanquin heeft samen met de Wereld Gezondheidsorganisatie een campagne opgezet. In de campagne willen ze toevallige ontmoetingen in een alledaagse setting laten zien waarin op een magische manier de donor zich aan de patiënt openbaart. In dit moment herkent de patiënt de donor en krijgt de kans om hem of haar te bedanken.

Ook zag ik een leuke actie voorbij komen die inspeelt op de campagne van Sanquin. Emma van Goshi, een winkel in Alphen a/d Rijn, verzon een actie om de campagne van Sanquin werkelijkheid te laten worden voor donoren en ontvangers. De bedoeling van de actie is dat zowel donoren als ontvangers, op 14 juni een bandana om de arm dragen. Donoren rood en ontvangers blauw. Op deze manier kunnen zij elkaar herkennen, elkaar zien en met elkaar praten. Donoren kunnen zien voor wie ze het doen en zij die ontvangen kunnen de donoren bedanken. Heel erg gaaf! Ik heb nog wel ergens een rode bandana tot mijn beschikking, dus ik denk dat ik deze wel zal dragen.

Meer over mij en het bloeddonorschap

Ik wil bloeddonor worden!
Dichter bij het bloeddonorschap
Bloeddonor: voor het ‘echie’!
Van bloed- naar plasmadonor?
Hallo plasma donor!

Ben jij bloed(plasma)donor? Of heb je juist wel eens bloed ontvangen?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

4 Reacties

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 13 juni 2016 op 18:57

  Ik kreeg laatst nog een oproep, ik moet opnieuw de medische keuring ondergaan omdat ik te lang niet gedoneerd heb. Van al die jaren dat ik donor ben heb ik volgens mij maar 5 keer kunnen geven omdat mijn Hb telkens te laag is. Zo jammer, dus ik heb besloten om er mee te stoppen. Heeft niet veel zin zo helaas.
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Een weekje vrij!

  • Reageer Wendy 13 juni 2016 op 22:04

   Dat is jammer, maar wel begrijpelijk dat je er dan mee stopt. Mijn HB is gelukkig elke keer prima. Mijn bloeddruk daar in tegen doet wel vreemd elke keer. Als ik bij de bloedbank ben, dan is hij namelijk elke keer vrij hoog. Niet te hoog dat ik niet mag doneren, maar wel te hoog wat normaal zou zijn voor een meid van mijn leeftijd. Echter als ik het door de huisarts laat controleren, dan is het steeds normaal. Zelfs een keer 24 uur met meetapparatuur gelopen en heel de dag een prima bloeddruk. Vreemd.

 • Reageer Vlijtig Liesje 14 juni 2016 op 11:50

  Geen van beide eigenlijk. Ik vind het goed dat je er aandacht aan besteed. Ik vind dat ik dit best zou kunnen doen. Maar ik vind het best eng.
  Vlijtig Liesje heeft onlangs geplaatst..Robots om het huishouden makkelijker te maken?

 • Reageer veerle 14 juni 2016 op 15:47

  Wat goed dat je dit doet en hier aandacht aan besteedt! Ik ben zelf nog een bloeddonor en heb er eerlijk gezegd nog niet heel bewust nagedacht over de optie om bloeddonor te worden. Het ligt misschien ook aan je levensfase, ik als fulltime student denk daar nou eenmaal niet zo snel aan geloof ik. Misschien iets voor later, ik ga het in elk geval is overwegen

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge