Personal

Beleef je eigen leven en niet die van een ander.

Mijn zusje en ik staan in de eerste kamer van de Villa Volta in de Efteling. Het verhaal wat wordt verteld, kunnen we inmiddels dromen en daardoor hebben we meer tijd om eens om ons heen te kijken. Elke keer vallen ons weer kleine dingen op in de voorkamer van Hugo’s huis. Maar nu valt ons oog op twee jongens. Jong, begin middelbare school en waarschijnlijk hier met een schoolreisje. In de donkere kamer valt het gezicht van hun beide erg op: het wordt namelijk door het schermpje van hun mobiel volledig opgelicht.

We observeren het een tijdje. Eén van de jongens lijkt op Instagram te zitten, want ik zie hem de ene naar de andere foto voorbij scrollen terwijl hij af en toe een like uitdeelt. Ze zijn samen, maar hebben totaal geen aandacht voor elkaar of voor het verhaal wat wordt verteld. Als de deuren naar de volgende kamer open gaan en de mensen in beweging komen, kijken ze verschrikt op.

De jongens in de Villa Volta zijn geen uitzondering. Op heel veel plekken in de Efteling zijn de kids drukker met hun mobiel dan met de wereld om hun heen. En niet alleen de jeugd, maar ook ouders maken zich er ‘schuldig’ aan. Een klein jongetje rent rondjes om zijn moeder heen en heeft de grootste lol. Zijn moeder ziet er helaas niks van, want zij is druk bezig met hetgeen wat er op haar mobiel afspeelt.

Ik snap het niet. Zeker niet als je samen een dagje uit bent naar een attractiepark zoals de Efteling. Geniet van de mooie omgeving van het park en de prachtige decoraties. Kijk naar hoe mensen reageren als ze loodrecht naar beneden storten in de Baron 1898: sommige gezichten zijn echt priceless om te zien. Maar vooral: praat en wees gezellig met het gezelschap waarmee je bent.

En nee, ik zal niet ontkennen dat ik niet ook af en toe mijn mobiel in mijn handen had. Maar de voornaamste reden was om te kijken welke kant we op moesten lopen voor de dichtstbijzijnde wc of om te kijken welke wachtrij op dat moment het langst was. Ik heb heel even Kevin geappt en misschien tijdens de lunch even door Facebook gescrolled. Maar ik stond zeker niet in een attractie of wachtrij de hele tijd met mijn ogen gericht op mijn mobiel. Op zo’n moment vind ik het veel waardevoller om de wereld te beleven waarin ik me op dat moment bevind, dan het bekijken van het leven van andere.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

8 Reacties

 • Reageer Nicky 12 juni 2016 op 08:46

  Het valt me ook steeds vaker op. Mensen hebben simpelweg geen oog meer voor elkaar lijkt het. Alleen het bakje in hun handen telt. Jammer. Ik draag omwille van het arbeidsreglement mijn gsm niet bij me op het werk, en ik kan je vertellen dat dat een enorme verademing is! Ook thuis laat ik hem vaak op een plaats liggen. En weet je wat vriendlief (toevallig) gisteren zei? Dat het soms een wonder is als ik meteen opneem, omdat ik vaak te laat ben. Ik vind dat een compliment! 😉
  Nicky heeft onlangs geplaatst..Gepolierde natuurbeton met boenwas

 • Reageer Leonie van Mil 12 juni 2016 op 10:33

  Ja jammer is dat. Vooral als je inderdaad gezellig er op uit bent. De rest van de wereld doet er dan toch niet meer toe. Zou je zeggen
  Leonie van Mil heeft onlangs geplaatst..Voor het eerst verkouden #1

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 12 juni 2016 op 15:39

  Echt zonde dat mensen regelmatig meer oog voor hun telefoon hebben dan voor wat er om hen heem gebeurt. Ik doe er niet aan mee!
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Een weekje vrij!

 • Reageer Saar 12 juni 2016 op 18:49

  Ja tegenwoordig is er veel afleiding. Je ziet het ook vaak in restaurant ofzo. Best jammer!

 • Reageer Rachel Kromdijk 14 juni 2016 op 15:44

  Ik vind het heel irritant moet ik je zeggen, soms had ik zoiets was er maar geen internet en telefoon..

 • Reageer Sanne 15 juni 2016 op 16:43

  Je ziet het inderdaad tegenwoordig bijna alleen maar. Op de een of andere manier bestaat er geen leven meer zonde mobiel. En ik doe het eerlijk gezegd zelf ook. Zeker omdat ik ook blogger ben wil ik overal en op elk moment foto’s maken. Soms word ik zelf gek van mezelf, haha

 • Reageer Sas 21 juni 2016 op 10:26

  Ja zo zonde die smartphones. Ik ben me zeker bewust van alles om me heen en laat mijn mobieltje dan met rust 🙂
  Sas heeft onlangs geplaatst..Waarom ik me totaal niet druk maak om statistieken

 • Reageer Monique 12 juli 2016 op 21:42

  Het zal met die Pokémon Go hype van het moment wel helemaal bijzondere vormen aan gaan nemen vrees ik. Ik stoor me steeds meer aan het bel, app & check gedrag van mensen. Zit je gezellig samen met wat vrienden te borrelen, is er meer dan de helft met de telefoon bezig. Het lijkt inderdaad niet meer om de echte beleving te gaan, maar hoe het virtueel overkomt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge