Zwangerschap

Ik deed mee aan Moeders voor Moeders

“Dat is best snel gegaan dan”, was de reactie van de verloskundige toen ze hoorde hoelang wij bezig waren geweest met zwanger worden. En alhoewel ik in die tijd zelf vond dat het veel te lang duurde, ben ik me er nu ook wel echt van bewust dat het gewoon heel snel is gelukt. Dat geluk heeft niet iedereen. Er zijn ook genoeg stellen die de medische wereld in moeten stappen omdat ze vruchtbaarheidsproblemen hebben en niet zomaar vanzelf zwanger worden. Daarom had ik lang geleden al eens een besluit voor mezelf genomen: als ik zwanger zou worden, dan wilde ik meedoen met Moeders voor Moeders.

Moeders voor Moeders? Wie/wat is dat?

Moeders voor Moeders is een landelijk organisatie die urine verzamelt van zwangere vrouwen. De urine van zwangere vrouwen bevat het hCG-hormoon. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt om geneesmiddelen te maken die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Hoe werkt dat dan?

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap, kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders. Meedoen kan van de 6e week tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk de meeste hCG-hormoon. Je kan je aanmelden via de website, maar je kan ze ook bellen.

Vervolgens zal je gebeld worden door één van de informatrices van Moeders voor Moeders en plan je samen een afspraak. Zij komt dan bij je langs en zal precies vertellen hoe het meedoen werkt. Ook zal ze je urine testen op de aanwezigheid van het hCG-hormoon en neemt ze wat voorwaarden met je door. Bepaald medicijngebruik kan bijvoorbeeld een reden zijn waardoor je niet mee kan doen.

Vervolgens krijg je van de informatrice je eerste twee blauwe kratjes met vier flessen om je urine in te verzamelen. Ook krijg je daar nog één of meer opvangkannetjes bij. Deze kratjes worden één keer per week opgehaald, dus je kan elke dag een nieuwe fles gebruiken. Super simpel eigenlijk.

En dat ophalen? Moet ik daar elke keer voor thuis zijn?

Nee, dat hoeft niet. Met de informatrice spreek je een plek rondom je huis af waar de chauffeur je kratjes kan ophalen en neerzetten. Dit kan dus gewoon naast de voordeur zijn, maar bijvoorbeeld ook in het zijpad of in de achtertuin. Je kan er zelfs voor kiezen om groene plastic tassen bij je kratjes te krijgen, zodat ze nog minder opvallen. De bestelauto die de kratjes komt halen, is er één zonder reclame, dus eigenlijk gaat alles heel discreet. Iemand die niet bekend is met Moeders voor Moeders, zal wellicht denk dat je momenteel wel veel online besteld. Je kan er eventueel ook voor kiezen om de kratjes ergens anders te laten ophalen of om ze zelf bij een afleveradres te brengen.

Mijn ervaring

Ik heb er voor gekozen om alleen thuis mijn urine op te vangen. Ik had er geen zin in om bijvoorbeeld elke dag een fles mee naar mijn werk te moeten slepen. Daarbij wisten mijn collega’s in het begin natuurlijk nog niet van mijn zwangerschap, dus hoe had ik dan moeten verklaren dat ik steeds met een kannetje en een fles de wc in dook. Ook thuis had ik wel eens mijn “pfff, geen zin in” momenten. Bijvoorbeeld tijdens de nachtelijke plasmomenten. Ik wilde dan gewoon weer zo snel mogelijk in mijn bedje liggen en me niet druk hoeven te maken om het feit dat ik in een kannetje moest plassen, dat in een fles moest gieten en dan de kan weer schoon moest spoelen. Soms voelde ik me schuldig als ik een plasje gewoon door de wc spoelde, maar het merendeel ging gewoon netjes naar Moeders voor Moeders. Ik wilde het niet als een lastige opgaven zien en daarmee het risico lopen dat ik ooit bij een tweede zwangerschap niet meer mee zou willen doen.

Het is mij ook een keer overkomen dat ik op de ophaaldag de kratten was vergeten buiten te zetten. Halverwege de dag kwam ik daar achter en ik belde het informatie nummer van Moeders voor Moeders. Het was gelukkig helemaal geen probleem. In de flessen zit een klein beetje conserveringsmiddel en daardoor zou de urine gewoon bruikbaar blijven. De chauffeur had gewoon twee nieuwe kratjes neergezet en de volgende keer kon ik de vergeten kratjes er gewoon bij zetten.

Wat ik ook opvallend vond was dat er eigenlijk nog genoeg mensen zijn die nooit van Moeders voor Moeders gehoord hebben. En dat terwijl het al 85 jaar bestaat! Maar goed, ik moet eerlijk bekennen dat ik er tot een tijd geleden ook nog nooit van had gehoord. Ik leerde het kennen door een zwangere medeblogger die er wat over schreef. Dat mijn moeder tijdens haar zwangerschappen ook had gedoneerd, weet ik nu achteraf pas. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om dit stuk te schrijven. Om meer mensen (vrouwen) bewust te maken van dit prachtige initiatief. Ikzelf ken alleen al op mijn werk meerdere mensen die gebruik maken of hebben gemaakt van de medicijnen die gemaakt worden van de ingezamelde urine. Ik vind het super dat ik een bijdrage heb kunnen doen en misschien wel een stel heb kunnen helpen met zwanger worden.

Ben je zwanger en wil je meedoen? Dan kan je je hier online aanmelden. Ben je zelf niet zwanger, maar heb je een vriendin of collega die nog geen 12 weken zwanger is en misschien wel mee zou willen doen? Dan kun je haar via deze weg attenderen op Moeders voor Moeders.

Wil je nog iets weten of mijn ervaring met Moeders voor Moeders? Stel je vraag dan in de reacties en ik zal deze zeker (proberen te) beantwoorden.

Edit// Na het online komen van dit artikel, kwam ik er achter dat mijn lieve collega haar verhaal heeft gedeeld met Moeders voor Moeders. Ik raad je aan om dit verhaal eens te lezen. Ten eerste om te lezen wat je voor een vrouw zoals haar kan betekenen als je mee doet aan Moeders voor Moeders. Ten tweede als steuntje in de rug voor als het ook bij jou/jullie niet makkelijk gaat: geef vooral niet op!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

3 Reacties

 • Reageer angelique hagendijk 5 oktober 2016 op 13:18

  Ik heb het ook gedaan toen ik zwanger was van Jonathan!
  Totaal geen probleem en een kleine moeitr waar je een ander dolgelukkig mee kunt maken!
  Goed dat je mee doet

 • Reageer Saar 5 oktober 2016 op 22:17

  Goed van je!

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 6 oktober 2016 op 16:35

  Super goed dat je hierover schrijft en dat je hier aan mee doet. Top!
  Zo simpel is dan geluk heeft onlangs geplaatst..Hoe ga ik om met onbegrip?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge