Cats

Start vuurwerkverkoop = kattenhuisarrest

De verkoop van vuurwerk is weer begonnen en dat heeft gevolgen voor een tweetal bewoners van ons huis. Onze katten hebben nu namelijk huisarrest en dat vinden ze alles behalve leuk. Kon ik ze maar uitleggen dat het voor hun eigen bestwil is. Dat we deze keuze maken, omdat we van ze houden en willen dat hun niks overkomt. Maar ja, hoe slim ze ook zijn en hoe veel ze ook lijken te begrijpen af en toe, dit snappen ze niet.

Op woensdagavond draai ik het kattenluik op slot en deze zal dicht blijven tot na enkele dagen in het nieuwe jaar. Op dat moment hebben Charlie en O’Malley nog niet echt iets door. Het luikje is wel vaker ’s avonds/’s nachts dicht. Dat zijn ze gewend. De volgende ochtend gaan ze alleen in protest. Vanaf het moment dat Kevin ze eten heeft gegeten en naar zijn werk is vertrokken, staan ze om de paar seconden voor het microchip gestuurde kattenluik. *Klik klik* hoor je de automatische vergrendeling doen. Het teken voor de katten dat de weg vrij is om naar buiten te gaan. De handmatige vergrendeling houdt dit echter tegen. Ze duwen er tegen met hun kopje, gaan er met hun voorpoten tegenaan staan en proberen zelfs met hun nageltjes het luikje naar binnen toe open te maken. Maar het helpt helemaal niks. Zenuwachtig lopen ze heen en weer tussen mij en het kattenluik. De blik op hun gezicht is vragend en er komt een klagend miauwtje uit. En dit houden ze zeker een uur vol. Ook rennen ze een paar keer naar boven om daar even klagend te miauwen: “Is hier dan ook niemand die het luikje voor ons open wilt doen?” Uiteindelijk geven ze het op. O’Malley doet zijn behoefte op de door hem gehate kattenbak en gaat boven liggen slapen. Charlie zoekt een slaapplekje bij de eettafel. Het is weer rustig in huis… voor nu…

“Kat in Grootebroek mishandeld met vuurwerk”
“Opnieuw kat op gruwelijke wijze vermoord met vuurwerk”
“Dierenbeulen binden vuurwerk aan staart hond”
“Kat mishandeld met vuurwerk in achterwerk”

Het zijn zomaar een paar koppen van nieuwsitems waar een dierenliefhebber van gruwelt. Elk jaar komen er weer een paar van die berichten bij en elk jaar denk ik weer hoe het toch kan dat mensen zo ziek in hun hoofd zijn, dat ze zoiets doen. Ik snap best dat niet iedereen van dieren houdt, maar dit doe je toch gewoon niet? Als ik kinderen niet leuk zou vinden, bind ik toch ook geen rotje om hun nek om het vervolgens aan te steken?

Tijdens het typen loopt O’Malley voorbij, geeft mij een kopje in het gezicht en gaat in de vensterbank zitten. Een aantal minuten lang staart hij naar buiten. Vervolgens zoekt hij een plekje naast mijn laptop, krult zich op en begint aan zijn volgende dutje. “Sorry schat, over een paar dagen mag je weer naar buiten…”

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

6 Reacties

 • Reageer Jenn 30 december 2016 op 10:20

  Zielig, maar idd beter voor de katten! Ik zou ze ook binnenhouden als ik katten zou hebben, vreselijk wat dierenbeulen ieder jaar weer uithalen, ik word daar zo boos en verdrietig van :'( Onze konijnen gaan ook naar binnen, niet vanwege mishandeling want ze zitten natuurlijk gewoon veilig in de tuin, maar omdat ze hartstikke bang zijn van de flitsen en de knallen.
  Ik heb vroeger ook wel vuurwerk afgestoken, maar tegenwoordig heb ik die behoefte totaal niet meer. Ik vind het mooi om te zien, maar ik zou het geen enkel probleem vinden als particulier vuurwerk verboden zou worden.
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Tag: terugblik op 2016

  • Reageer Wendy 2 januari 2017 op 21:15

   Wij steken eigenlijk ook helemaal geen vuurwerk meer af, dus zoals we er nu voor staan zou ik het ook geen probleem vinden als ze het verbieden. Maar aan de andere kant zou ik het stiekem wel jammer vinden als ik over een aantal jaar niet samen met mijn kind een sterretje kan aansteken tijdens oud en nieuw. Of tellen sterretjes niet mee als vuurwerk?

 • Reageer manon 30 december 2016 op 16:57

  Bij ons zijn de katten toch bijna altijd al binnen, soms gaan ze de tuin in maar durven niet verder, Ik laat ze nu deze dagen wel lekker binnen want als ze schrikken dan zijn ze weg

 • Reageer Nienke 30 december 2016 op 17:55

  Veel beter zo hoor! Ik zou mijn huisdieren ook binnen houden. Voor je het weet stopt iemand vuurwerk in je kat, of gooien ze het naar hem toe. Super zielig! Uit voorzorg moet je ze hiervoor beschermen. Mijn hond vind al die knallen ook dood eng.

 • Reageer Nikki 2 januari 2017 op 16:01

  Heel verstandig! Die van mij hebben ook een paar dagen huisarrest gehad. Vandaag weer naar buiten, maar net het luik weer dichtgedaan toen ik rotjes hoorde. Veel te bang dat ze iets overkomt! Hier moet het luik trouwens gebarricadeerd worden met een zware mand tijdschriften, anders wordt het compleet gedemonteerd door onze monsters…

  • Reageer Wendy 2 januari 2017 op 21:12

   Herkenbaar dat laatste. Bij ons vorige luikje trokken ze ook uit boosheid dat hele ding uit elkaar. Gelukkig valt het bij deze mee. Hij heeft wel wat schade aan de zijkanten, omdat ze geprobeerd hebben hem uit elkaar te trekken, maar het luik heeft tot nu toe nog niet toegegeven.
   Die van ons mochten vandaag ook weer naar buiten. Hier bleef het gelukkig stil qua vuurwerk.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge