Books + Movies, Zwangerschap

Mijn 9 maanden dagboek van Pauline Oud

Voordat ik zwanger was of dat we überhaupt bezig waren met zwanger worden, had ik mezelf al één ding voorgenomen: ik wilde graag iets van een boek bijhouden tijdens mijn zwangerschap. Toen ik dus zwanger bleek te zijn, was dit één van de eerste zwangerschapsgerelateerde dingen die ik ging kopen. Maar welke kies je dan? Uiteindelijk koos ik voor “Mijn 9 maanden dagboek” van Pauline Oud en in dit artikel zal ik jullie laten weten wat ik tot nu toe van het boek vind.

Het uiterlijk

De illustraties van Pauline Oud was hetgeen dat mij eigenlijk gelijk aan aantrok. Lekker vrolijk, van buiten en van binnen. De illustraties kwamen me ook bekend voor. Toen ik me verdiepte in Pauline Oud, snapte ik waarom. Pauline Oud is ook degene achter de boekjes van Fien en Milo. Boekjes die ik in de kinderopvang regelmatig voorbij heb zien komen.

De inhoud

Het gaat natuurlijk niet alleen om hoe het boek er uit ziet. De vragen die er in staan en die je gaat beantwoorden/invullen zijn misschien nog wel belangrijker. Aan de hand van die vragen zal jij (of je kindje) later terug kunnen kijken op de zwangerschap.
Het boek begint met wat vragen over jezelf en de aanstaande vader. Beroep, hobby’s en hoe jullie elkaar kennen. Daarna vul je per zwangerschapsweek wat vragen in. De eerste vier weken is dat een pagina per week, daarna twee pagina’s per week. De vragen zijn best goed afgestemd op datgene wat je die week meemaakt qua zwangerschap. De eerste weken gaat het bijvoorbeeld vooral om je zwangerschapswens en alles wat daar mee te maken heeft. De weken daarna gaan de vragen over het doen van de zwangerschapstest, of je last hebt van zwangerschapskwaaltjes en hoe je het de mensen om je heen hebt verteld.

Ook staan er informatieve stukjes in over bijvoorbeeld ziektekiemen waar je op moet letten, de babyuitzet, borst- of flesvoeding, enzovoorts. Niet uitgebreid, want dat is het doel niet van het boek, maar wel een leuke aanvulling. Ook staat er bij elke zwangerschapsweek een stukje over de ontwikkeling van je kindje.

Naast het beantwoorden van vragen, wordt je ook gestimuleerd om foto’s te maken en in te plakken. Elke maand wordt er namelijk gevraagd naar een buikfoto. Maar je kan op die plekken natuurlijk ook wat anders plakken. Ik heb bijvoorbeeld niet elke maand een buikfoto gemaakt. Zeker de eerste maanden zat er amper verschil in mijn buik. Ik vond het dan leuker om bijvoorbeeld de foto’s in te plakken van de bekendmaking van de zwangerschap, het geslacht en extra echofoto’s.

Het boek gaat door tot 42 weken zwangerschap. Het zou dus kunnen zijn dat je de laatste pagina’s niet gaat invullen, maar dat vind ik zelf niet zo erg. Liever dat dan dat je zwangerschap langer duurt dan 40 weken en je de laatste paar weken niets kan invullen.

Na die 42 weken stopt het boek niet. Er volgen wat informatieve pagina’s over de bevalling en vervolgens is er plek voor de eerste foto en het geboortekaartje. Daarna komen er vragen over je kindje, de bevalling (ook in het geval van een keizersnee) en het boek sluit af met nog wat pagina’s waar je foto’s kan plakken van je kindje als het alweer wat ouder is.

Mijn conclusie

Ik vind dit boek een hele fijne manier om mijn zwangerschap vast te leggen. De vragen zijn leuk en divers en er is genoeg plaats om je antwoorden op te schrijven. Het is niet veel werk om bij te houden, maar toch komt er heel veel aan bod. Dit, plus de leuke illustraties, maken het voor mij echt een aanrader voor andere aanstaande moeders. Het “Kraambezoekboek” staat al op mijn verlanglijstje en ik ben ook aan het kijken naar de boeken “Mijn kraamtijd” en “Baby’s eerste jaar”.

Het boek is te koop voor €14,95

Bewaren

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

2 Reacties

 • Reageer Jenn 9 januari 2017 op 10:03

  Leuk! Ik heb ook altijd gezegd dat ik zoiets zou willen bijhouden als ik zwanger word.
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Afgelopen week… #105

 • Reageer Zo simpel is dan geluk 9 januari 2017 op 18:18

  Het ziet er erg leuk uit!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge