Baby, Books + Movies

Baby’s eerste jaar van Pauline Oud

Mijn moeder heeft in de eerste maanden van mijn leven hier en daar wel eens wat op geschreven over hoe het met mij ging. Mijn eerste tandjes (ik kreeg mijn boven tanden eerder dan mijn onder tanden), mijn eerste keer ziek zijn, dat ik voor het eerst kusjes ging geven, enzovoorts. Super leuk om terug te lezen. Dat wilde ik ook gaan doen als ik ooit een kindje zou krijgen. Tijdens mijn zwangerschap had ik het “Mijn 9 maanden dagboek” van Pauline Oud bijgehouden en toen Demi geboren was, kreeg ik het “Baby’s eerste jaar” van dezelfde schrijfster als kraamcadeautje.

Het uiterlijk

Net zoals bij het 9 maanden boek, spreekt het uiterlijk mij ontzettend aan. Ik houd van de illustraties van Pauline Oud. Fijne printjes en leuke plaatjes. Het kan zijn dat je de illustraties bekend voorkomen, want Pauline Oud heeft meer dan alleen deze invulboeken op haar naam staan. Bijvoorbeeld de boekjes van Fien en Milo, maar ook Saar, Kas en kleine Billy-Bob. Of misschien heb je haar illustraties wel eens voorbij zien komen bij Sesamstraat.

De inhoud

Het boek begint met een paar gegevens van de baby (geboortedatum, -tijd, naam, lengte, enzovoorts) en een plek om het geboortekaartje te plakken. Daarna zijn er pagina’s waar mama en papa zich voor kunnen stellen en wat vragen beantwoorden over de zwangerschap en de bevalling.

Vervolgens begint datgene waar het boek om draait: de pagina’s waar je wekelijks (de eerste vier weken) /maandelijks een aantal vragen beantwoord over de kleine. Waar slaapt de baby? Wat krijgt hij/zij te drinken en hoe vaak? Waar speelt hij/zij het liefste mee? Ook is er elke periode een plekje voor bijzondere momenten. Na elke maand is er plek voor een foto (“Dit ben ik nu!”) en is er een pagina genaamd “Om ook niet te vergeten”. Ik beantwoord aan het einde van een maand de bijbehorende pagina’s, maar tussen gebruik ik de “niet te vergeten” pagina om allerlei ditjes en datjes in te vullen van die lopende maand. Allerlei eerste keren, maar ook grappige of bijzondere momenten die ik niet wil vergeten.

Naast deze elkaar opvolgende pagina’s, zijn er ook pagina’s waar je steeds naar vooruit of terug bladert. Bijvoorbeeld de pagina “Hoeveel drink ik?”, “Hoeveel groei ik?” en de verschillende “Wanneer?” pagina’s waarop je het eerste lachje, de eerste keer kruipen of de eerste stapjes kan vastleggen. Ook is er gedacht aan feestdagen, uitstapjes, kinderziektes en de kinderopvang.

Als laatste zijn er dan ook nog her en der wat informatieve pagina’s met daarop kleine stukjes tekst over wat je kindje bij een bepaalde leeftijd waarschijnlijk al kan of gaat leren.

Mijn conclusie

Demi is inmiddels 9,5 maand oud en het boek is tot nu toe helemaal bijgewerkt. Als ik naar het consultatiebureau ben geweest, dan schrijf ik gelijk haar nieuwe gewicht en lengte op en als het weer de 14e van een maand is geweest, dan wordt gelijk de bijbehorende maand door mij ingevuld. Hooguit één of twee dagen later. Dat is voornamelijk omdat ik het boek zo ontzettend leuk vind. Foto’s zitten er helaas nog niet in, maar dat komt omdat ik nog steeds geen foto’s heb laten afdrukken. Ik ben ooit wel begonnen met uitzoeken van de foto’s, maar verder ben ik toen niet meer gekomen. Daar ben ik dus iets minder secuur mee, hahaha.

Wat ik wel een beetje jammer vind is dat de “Wanneer?” pagina’s voor mij gevoel niet op logische plekken zitten. Soms kom ik er opeens achter dat ik iets wat verder op in het boek staat, allang had in kunnen vullen. Het overkomt me dan wel eens dat ik moet gokken wanneer iets ongeveer was. Maar dat ligt er misschien ook net aan hoe vlot je kind zich ontwikkeld.

Ondanks dat is het boek wat mij betreft echt een aanrader. Het boek is op diverse plekken te koop voor €14,95

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

Geen Reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge