Peuter

Het persoontje Demi (2 jaar)

Wat kan een kind veranderen in twee jaar tijd. En allemaal doe ze dat weer op een andere manier. Dat vind ik echt reuze interessant en leuk om te zien. Niet om Demi met andere te vergelijken (of andersom) of er een label aan te hangen, maar gewoon om te zien hoeveel verschillende dingen die kleine kids allemaal al ontwikkelen.

Daarom leek het me leuk om hier wat te vertellen over hoe Demi is nu ze 2 jaar oud is en een echt peutertje is geworden.

Karakter

Ze zeggen wel eens “Ik ben twee en ik zeg nee.”, maar bij Demi is dat al zo’n beetje begonnen toen ze anderhalf was. Gelukkig is het vaak “Nee” en gaat ze dan gewoon mee in wat ik van haar vraag/wil/verlang. Het lijkt wat dat betreft meer op een stopwoordje dan dat ze echt dwars doet. Maar goed, uiteraard zijn er ook momenten dat ze gewoon wel heel erg dwars kan doen. Mevrouw heeft dan duidelijk een eigen mening en haar wil is wet. Inclusief huilen, op de grond gaan liggen, stampvoeten. Soms als ze boos is, dan loopt ze naar het halletje, trekt de deur achter zich dicht en gaat in een hoekje zitten en huilen. “En de Oscar voor beste actrice gaat naar … DEMI!”, want vaak is er naar een minuutje huilen alweer niks aan de hand.

Maar meestal is ze gewoon een lief, aardig en vrolijk meisje. Als we ergens zijn waar veel (onbekende) mensen zijn die haar aandacht geven, dan kruipt ze even helemaal in papa en/of mama, maar geef haar even de tijd en ze komt weer helemaal los. Als er mensen vertrekken, roept ze uit zichzelf gedag en voor de meeste mensen zit er ook nog wel een (hand)kusje in.

Eten en drinken

Demi eet best aardig vind ik zelf. Ze is geen grote eter, maar dat ben ik zelf ook niet. Ze eet als ontbijt en lunch lekker brood. We beginnen met hartig beleg en daarna mag ze zoet beleg als ze dat wilt. Meestal eet ze 2 of 3 boterhammen op een dag. Korstjes zijn wel een dingetje: soms gaan die vanzelf naar binnen, maar meestal moet ik ze toch een beetje proberen “te verkopen” aan haar. Ik maak er kleine stukjes van, smeer er nog een beetje beleg op of ze krijgt wat strooibeleg (vruchtenhagel, vlokken, etc.) en dan mag ze haar korstjes daar in dippen. Meestal krijg ik op deze manier de korstjes er toch wel in, maar soms ook niet. Ik maak er maar niet te veel strijd van.

Als avond eten zijn wij toch wel van het AVG’tje: Aardappelen, Vlees en Groenten. Althans: ik en Demi, want papa maken we stiekem blijer met een pasta of rijst maaltijd. Maar ja, dat eet Demi dus weer helemaal niet. Geef Demi maar snijbonen, wortelen, broccoli of bloemkool en ze eet met gemak 100 gram op. Daarnaast nog een beetje aardappel en vlees. Die twee gingen eerst beter dan nu, maar toen at ze juist de groenten een stuk minder. Ik heb het liever zo denk ik.

Zet ik een bord met pasta voor haar neus, dan zit ze er naar te kijken zo van “Wat moet ik hier mee?” of ze gaat er mee zitten spelen. Ik blijf het wel af en toe proberen hoor, maar ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Ergens zegt mijn gevoel dat het vanzelf wel komt. Net als soep eten, dat doen wij zelf eigenlijk ook nooit, dus geen idee wat ze hier mee zal doen.

Fruit eten gaat prima. Ze eet minstens één stuk fruit per dag, maar meestal wel wat meer. Druiven zijn favoriet en ook een banaan gaat er razendsnel in. Maar ook peer, mandarijnen, blauwe bessen, aardbeien komen wel eens voorbij.

Slapen

Demi slaapt ’s avonds/’s nachts heel erg goed. Rond kwart voor 8/ 8 uur gaat ze richting bed en ze wordt ’s ochtends tussen 8 uur en half 9 weer wakker. Tussendoor wordt ze eigenlijk nooit wakker. Als het toch eens gebeurt, is even kroelen op het bed van papa en mama vaak al genoeg om daarna weer lekker in haar eigen bed verder te slapen.

Overdag slaapt Demi nog maar één keer. Ze doet meestal een slaapje van anderhalf uur, maar soms wilt ze er ook nog wel eens twee uur van maken.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van Demi gaat goed. Ze rent, klimt, danst en springt en dat gaat allemaal steeds gecontroleerder. Ze vind puzzelen heel erg leuk en kan een legpuzzel van 12 stukjes al zelf in elkaar leggen. Ze kan al best hoge blokkentorens maken en kan ook heel erg precies en fijntjes te werk gaan. Ze kan drinken uit een open beker en eten met een lepel. Ook eten met een vork is ze goed aan het proberen.

Ook wordt haar woordenschat met de dag groter en probeert ze al van alles te vertellen. Ze maakt zinnen van 2 woorden, maar soms komen er ook al 3 woorden voorbij (“Papa weg auto”). Meestal snappen we haar wel, maar soms ook even niet. Dat kan soms best wel een beetje frustratie geven.

Spelen kan ze heel goed zelfstandig. Natuurlijk spelen we ook zeker vaak met haar, maar het is niet zo dat ze anders niet weet hoe ze moet spelen. Ze is minutenlang zoet met haar puzzels, keukentje of Zoef Zoef dieren. Ook houdt ze er van om lekker creatief bezig te zijn. Lekker verven, kleuren of gewoon simpel wat stickertjes plakken op een vel papier.

Dagritme

Een dag is nooit hetzelfde, maar we proberen in grote lijnen wel een bepaald ritme aan te houden. In ieder geval qua eten/drinken en slapen. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

8.00 – 8.30
Demi wordt wakker. Soms ben ik dan al aangekleed, maar als we geen plannen hebben, lig ik soms ook nog lekker te luieren in bed. We gaan tandenpoetsen en aankleden en daarna gaan we naar beneden voor een ontbijtje.

9.00
Rond deze tijd word er dus ontbeten. Lekker brood met een wat thee of water. Vaak kijken we daarbij lekker samen naar BabyTV. Wat we daarna gaan doen is heel wisselend. Net waar we zin in hebben of wat er gedaan moet worden.

12.00 – 12.30
Het is tijd voor de lunch. We eten weer lekker een boterham en dit keer met wat melk.

13.00
Rond 1 uur probeer ik Demi in bed te hebben voor haar middagdutje. Soms valt ze heel snel in slaap, maar soms ligt ze gerust een kwartier of half uur te draaien/spelen/kletsen in bed.

14.30 – 15.30
Ergens tussen half 3 en half 4 wordt Demi weer wakker van haar middagdutje. Ligt er net aan hoe snel ze is gaan slapen en hoe lang ze vervolgens slaapt. Gelijk na het slapen krijgt ze wat fruit en sap. Daarna is de invulling tot het avond eten weer heel wisselend, net zoals in de ochtend.

17.30 – 18.30
Tijd voor het avondeten met een beker melk. Het streven is dat wij om 6 uur aan tafel zitten, maar helaas is dat niet altijd. Kevin komt soms wat later thuis van zijn werk en dan kan het best zijn dat we pas rond half 7 aan tafel zitten. Meestal geef ik Demi voor dat we echt aan tafel gaan al wat groenten. Ze eet dan vaak beter dan als ik wacht tot we allemaal aan tafel zitten.

Tussen het avondeten en naar bed gaan, spelen we nog even met haar (vooral papa probeert dan even zijn tijd met haar te spenderen, aangezien hij de hele dag weg is geweest) of ze gaat lekker in bad/onder de douche.

19.45 – 20.00
Demi krijgt haar vitaminedruppeltjes en we vertrekken naar boven. Daar kleden we haar om in haar pyjama en poetsen we haar tanden. Daarna trekken we haar slaapzak aan en mag ze een boekje uitzoeken. Deze lezen we voor op ons bed en daarna gaat ze naar haar eigen bedje

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Reactie

  • Reageer Tamarah 2 april 2019 op 20:40

    Wat ontzettend leuk om te lezen zeg! En veel herkenning ook met de ontwikkeling van ons zoontje. Ons zoontje is 2,5 jaar en heeft een soortgelijk ritme. Al leg ik hem om 19:00 uur in bed en wordt hij tussen 06:00 en 07:00 uur wakker. En dat komt eigenlijk wel heel gunstig uit omdat hij 3 dagen per week naar het KDV gaat waar we rond 07:30/07:45 uur zijn. We ontbijten dan ook om 07:00 uur en hebben dan om 10:00 uur een fruitmomentje en om 12:00 uur de lunch en om 13:00 uur bedtijd wat ook ca. 1,5 tot 2 uur duurt. En dan na het middagslaapje iets lekkers en dan probeer ik tegen 17:00/17:30 uur met hem avond te eten.

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge