Peuter

Demi haar avondritueel (2 jaar & 9 maanden)

Het avondritueel met onze peuter. Eén van de vaste dingen van de dag. En toch is het niet bij iedereen hetzelfde. Ik beschrijf het avondritueel ook pas vanaf kwart voor acht, want het gedeelte daarvoor is wisselend. De ene keer eten we om zes uur, de andere keer ben ik dan net klaar op mijn groep (ik werk op een kinderdagverblijf) en moet ik dan nog Demi ophalen en zeker 20 minuten naar huis rijden. Als ik pech heb moet ik dan ook nog eten klaarmaken. Dit is ook de reden dat Demi “zo laat” naar bed gaat. Wij vinden het niet laat, maar als ik naar de meeste avondrituelen van peuters van haar leeftijd kijk, is dat het wel. Maar Demi doet het er prima op, dus dat is voor ons helemaal prima.

Rond 19.45 uur gaan we met Demi naar boven. Op haar kamer kleden we haar om in haar pyjama en daarna gaan we naar de badkamer. Daar krijgt ze haar vitamine D druppels en poetsen we vervolgens de tanden. Demi heeft een elektrische tandenborstel en als ik haar naar bed breng, maken we gebruik van de Magic Timer app van Oral-B/Disney. Meestal poets ik haar tanden voor het grootste deel van de 2 minuten. Soms laat ik haar zelf poetsen en poets ik nog even kort na.

Een screenshot uit de Magic Timer app.

Na het tandenpoetsen kijkt Demi nog even de app door terwijl ik haar tandenborstel schoon maak, haar gezicht en handen nog even poets. In de app bekijkt ze dan het plaatje wat ze verdiend heeft en kijkt ze in de kalender naar de sterren die ze behaald heeft. Soms kiest ze ook een ander karakter uit waar ze de volgende keer mee wilt tandenpoetsen. Daarna mag ze van mij een boekje uit gaan kiezen.

Demi heeft op haar kamer een aantal boekenplankjes en daar staan verschillende boeken op. Meestal kiest ze een boekje van de plank met bibliotheekboeken, maar als ze daar niet uit kiest, gaat ze voor het Dubbeldikke Voorleesboek van Dikkie Dik. Het uitgezochte boek gaat mee naar “het grote bed” (oftewel: het bed van papa en mama) en daar lees ik haar gezellig nog even voor.

Als het voorlezen klaar is, wilt ze altijd nog even kroelen. Althans: ze zegt kroelen, maar meestal is het tegenwoordig verstoppen onder de dekens en een beetje jakken. Ik houd dit moment vaak kort en vervolgens mag ze kiezen: of ik tel tot 10 of ik zing het “Wist je dat de zon al slaapt?” liedje. Als dat gedaan is, drinken we nog een slokje water en vervolgens leg ik haar in bed. Op haar kamer liggen ook een aantal boekjes met van die stevige kartonnen bladzijdes. Vaak wilt ze er daar nog één van uitzoeken om mee te nemen in bed. Het is ongeveer 20.15 uur als Demi echt op bed ligt.

Sinds een tijdje wilt Demi geen slaapzak meer aan in bed. Ze snapt nu heel goed hoe ze de deken weer over zich heen moet trekken en ik tref haar nu bijna altijd netjes onder de dekens in haar bed. Ik snap dan ook wel dat ze geen behoefte heeft aan haar slaapzak.

Wat sinds een paar dagen ook nieuw is, is dat ze is gaan vragen naar een lampje op haar kamer. Hier begon ze zelf spontaan over. Ik heb nu zo’n lichtsnoer op batterijen op haar kamer gehangen en dat vind ze helemaal super. In eerste instantie dacht ik dat ze dit wilde om haar boekje nog te kunnen lezen, maar sinds de lampjes er hangen, zegt ze steeds vaker dat ze geen boekje mee in bed wilt.

Wat er vervolgens gebeurt, is wisselend. Vaak roept of huilt ze nog wel een keer om te kroelen of voor een slokje drinken, maar meestal valt ze heel makkelijk in slaap. Heel soms heeft ze periodes dat ze rond middernacht nog een keer huilend wakker wordt, maar over het algemeen slaapt Demi gewoon lekker door tot de volgende ochtend. Op z’n vroegst is ze om 8 uur wakker, maar vaak is het ook pas later eer dat ze wakker wordt. Ik besef me heel goed dat we het daar echt mee hebben getroffen.

Zoals jullie lezen heb ik het in dit avondritueel niet over in bad gaan/douchen. Demi gaat gemiddeld twee/drie keer in de week douchen/in bad. Dan begint ons avond ritueel een half uurtje eerder om 19.15 uur. Maar meestal is het dus het bovenstaande ritueel wat wij afwerken.

Hoe ziet het avondritueel van jouw kind(eren) er uit? Of dat van jezelf?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Reactie

  • Reageer Saskia 27 december 2019 op 08:30

    Leuk om een kijkje te krijgen in jullie avond rituelen. Wij gaan dat allemaal nog krijgen haha. Nu hebben we ook wel een ritueel. Deze beschreef ik al uitgebreid op mijn blog over ons nieuwe ritme. Erg blij mee, meneer ligt nu ook nog heerlijk te slapen<3

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge