Travel + Trips

Onze vakantie naar de Jura (Frankrijk)

Aan het begin van de zomer vertrokken wij voor twee weken naar de Jura in Frankrijk. Voor het eerst een grote vakantie met Demi, maar wel naar een vertrouwde plek. Samen met mijn ouders ben ik 10 jaar lang naar de Jura gegaan en ook met Kevin was ik er al eens geweest. In dit artikel vertel ik jullie over hoe de reis (heen en terug) verliep en wat voor uitstapjes we hebben gedaan. In een apart artikel zal ik later nog vertellen over de camping waar wij verbleven.

De heenreis

Wat was het spannend. De eerste keer zo’n lange reis met Demi in de auto. We hadden van alles voorbereid om het zo leuk mogelijk te maken voor haar (en zo dus ook voor ons). Kleine snacks voor tussendoor, we kochten een soort tafeltje voor op haar autostoel en ik had allerlei kleine cadeautjes voor haar klaar liggen. De reis duurde alles bij elkaar 9,5 uur en Demi deed het echt super. Ze deed twee slaapjes en was eigenlijk maar twee keer een beetje aan het mopperen. Voor ons was dat mopperen een teken dat we er even uit moesten om te bewegen. Het was half 5 toen we aan kwamen op de camping en we konden gelijk onze stacaravan in. Een succesvolle eerste vakantiedag.

Uitstapjes in de omgeving

De omgeving was voor ons niet nieuw en dus deden we qua uitstapjes bijna alleen maar dingen die we al eens eerder hadden gedaan/gezien. Maar voor Demi was alles natuurlijk wel nieuw en dus genoten we er alsnog heel erg van. Alles aan Demi laten zien en het nu beleven als ouders, was geweldig. Ik zal hieronder even vertellen waar we geweest zijn.

Grottes de Baume les Messieurs

Eén van de grotten die je in de Jura kunt vinden. Via een spleet in de bergwand ga je naar binnen en vervolgens maak je een wandeling binnen in de berg. Makkelijk toegankelijk en dus uitstekend geschikt als gezinsuitje. Demi zat bij mij op de rug in de draagzak en dat was goed te doen. Er waren wel twee stukken waar ik flink moest bukken en dus ook rekening moest houden met die kleine op mijn rug, maar ook dat ging prima. De grot, ontdekt in 1610, is ongeveer 30 miljoen jaar oud. Is ontstaan doordat water zich een weg baande door de spleten van het Jura plateau, en deze geleidelijk met de jaren uitgehold heeft. De grot bestaat uit meerdere grote zalen, waarvan het plafond tot 80 meter hoog kan zijn. Hij ligt 120 meter diep en strekt zich uit over 2500 meter. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

Dit was Demi haar eerste kennismaking met een grot en ze heeft haar ogen uitgekeken. Heeft ook geen moment gemopperd dat ze uit de draagzak wilde, zo onder de indruk was ze.

Cascades du Hérisson

De rivier Hérisson begint bij de waterval Saut Girard en vanaf daar gaat hij via nog zes andere watervallen en een heleboel stroomversnellingen, naar beneden. De hoogste waterval is l’Eventail en deze is wel 65 meter hoog. Als je alle watervallen wilt zien, maak je een wandeling van bijna 7,5 km (je moet natuurlijk heen en terug). Dat is ongeveer 3 uur wandelen.

Ook hier ging de draagzak weer mee (want het is niet wandelwagen/buggy geschikt), maar Demi heeft ook een hoop zelf gewandeld. Uiteraard duurt het met zo’n kleintje die ook veel zelf wilt lopen, wel wat langer dan 3 uur. Het is een prachtig stuk natuur en bij elke waterval wil je natuurlijk wel even stil staan. Echt een aanrader!

Parc Dino-Zoo

Zo rond de zomervakantie had Demi echt iets met dino’s. Waarschijnlijk bij de opvang vandaan, want daar zijn meerder kids gek van dino’s. Dus wat is er dan leuker dan een uitje naar een Dino-Zoo. Een mooi ingericht park van 12 hectares waar het dinosaurus tijdperk weer tot leven komt. Je maakt een wandeling van 2,5 km en komt daarbij lang wel 80 (levensgrote) beelden van verschillende dinosauriërs. Overal staan informatieborden bij en de teksten zijn ook in het Nederlands.

Ook is er nog een gedeelte over de eerste mensen en hoe zij toen leefden en zijn er ook diverse kleine attracties zoals een baantje waar je op een dino een rondje kunt rijden en een mini boomstamattractie.

Gouffre de Poudrey

Dit uitstapje combineerden wij met de Dino-Zoo. Ze liggen namelijk bijna naast elkaar en als je bij de ene geweest ben, kan je bij de ander met korting naar binnen.

Het is weer een grot. Of eigenlijk een kloof/afgrond. Via een hele lange trap ga je 70 meter naar beneden en kom je uit in een grote ondergrondse zaal. Deze is met zijn volume van 1 miljoen kubieke meter de grootste van Frankrijk en staat daarmee ook in de top 10 van Europa. De rondleiding duurt in totaal ongeveer een uur en daarbij word je ook getrakteerd op een licht- en geluidshow. In deze show wordt verteld over het ontstaan van het universum en over de legende van de grot.

Mont Rond (uitzicht op de Mont Blanc)

De Mont Blanc is met zijn ruim 4800 meter de hoogste berg in de Alpen. Deze “witte berg” is met goed weer vanaf de Mont Rond te zien. Dat is een afstand van 90 km. Ook heb je vanaf de Mont Rond uitzicht op het meer van Genève.

Met de Télécombi du Mont-Rond (een kabelbaan die in het winterseizoen ook voor de wintersport wordt gebruikt) ga je naar boven. Dat was voor Demi natuurlijk al een geweldige ervaring. Je kan ook wandelend naar boven als je dat liever wilt. Eenmaal boven kan je meteen genieten van het geweldige uitzicht. Adembenemend. Helaas was het net wat te bewolkt en hebben wij de Mont Blanc dit keer niet kunnen zien, maar dat maakt het er niet minder om. Heerlijk om daarboven bijvoorbeeld lekker te gaan zitten picknicken.

Barrage de Vouglans

Ooit wel eens op een stuwdam gestaan? Toen ik nog klein was, was Barrage de Vouglans nog toegankelijk voor toeristen. Dan kon je aan de ene kant over de rand kijken en zag je water, maar aan de andere kant keek je zo’n 130 meter naar beneden.

Tegenwoordig is de dam afgesloten voor bezoekers. Je kan nu alleen nog vanaf de weg de dam zien. Voor mensen die zo’n stuwdam nooit van dichtbij hebben gezien, zal het nog steeds wel een imposant bouwwerk zijn, maar voor mij is het spectaculaire er wel een beetje vanaf. Demi vond het ook niet zo heel interessant volgens mij.

Het weer

We hadden gedurende die twee weken eind juni/begin juli echt prachtig weer. Het was zo rond de 30 graden en heerlijk zonnig. Het is een enkel dagje wat minder geweest, maar dan was het nog prima weer. ’s Avonds/ ’s nachts heeft het wel eens flink geonweerd, maar dat is heel normaal volgens mij voor deze regio. Ik kan het me namelijk ook nog goed herinneren van toen ik met mijn ouders op vakantie was.

De terugreis

Hebben jullie dat ook? Dat de terugreis altijd veel korter lijkt dan de heenreis? Ook nu was dat bij ons ook weer echt het geval. Wel hadden we wat pech rondom het onderwerp plassen. Dit klinkt heel gek, maar laat het me uitleggen. Ten eerste dronk Demi onderweg echt enorm veel water met als gevolg dat we haar tot drie keer toe helemaal om konden kleden en we een handdoek in haar autostoel moesten leggen. Overvolle luiers en helemaal doorgelekt. Gelukkig alleen plas.

Ten tweede moest ik op den duur ook wel een plasje plegen. Bij de eerste mogelijk was het enorm druk met parkeren. We reden maar door en door langs alle volle parkeerplekken en opeens hadden we nog maar één keuze: terug de rijksweg op. Nou kan ik aardig goed mijn plas ophouden, dus -hup- door naar de volgende. Toen we daar aan kwamen rijden moest ik toch wel echt nodig plassen. Dus snel de shop in en … ik loop tegen rood met wit afzetlint aan. De wc’s zijn buiten gebruik door een verstopping. ARHG!! Chagrijnig weer de auto in en snel naar de volgende. En ja, ik heb overwogen om wild te plassen, maar het was overal zo druk en open dat ik dat niet zag zitten. Uiteindelijk bij de derde poging kon ik wel naar de wc, wat een opluchting was dat!

Verder ging de terugreis gewoon voorspoedig. De spanning van de heenreis hadden we nu niet, omdat Demi al bewezen had dat ze dit kon. En ondanks dat we nu geen cadeautjes voor haar hadden om uit te pakken, hadden we genoeg vermaak voor haar op de achterbank.

Ben jij wel eens naar de Jura in Frankrijk geweest?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

2 Reacties

 • Reageer linda 5 januari 2020 op 12:48

  De omgeving ziet er prachtig uit! Dino world onthoud ik. Hier een kleuter die momenteel weg is van dino’s!
  Fijn dat de reis (op het dingetje plassen na) goed verlopen is! Altijd afwachten hoe die kleintjes het gaan doen. Gelukkig kunnen ze dmv ‘mopperen’ zelf aangeven dat het tijd is om de benen te strekken.

  • Reageer Wendy 5 januari 2020 op 21:23

   De omgeving is ook echt prachtig. De foto’s laten dat naar mijn mening niet eens goed genoeg zien. Maar binnenkort wil ik ook nog een los artikel schrijven over de camping en misschien kan ik daar nog wat meer omgevingsfoto’s bij delen.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge