Peuter

tiptoi starterset ‘Prentenboek Bij ons thuis’

Een aantal jaar geleden maakte kennis met de tiptoi van Ravensburger. Ik was als leidster aan het werk op de buitenschoolse opvang tijdens één van de schoolvakanties. Eén van de kinderen had de tiptoi van thuis meegenomen om daar op de BSO mee te kunnen spelen met zijn vriendjes. Hij had de starterset ‘Mijn lichaam’ en vroeg mij of ik met hem mee wilde spelen. De tiptoi maakte indruk op me: ontzettend leerzaam, maar dat heel spelenderwijs. Het was interactief en ik vond het gewoon ontzettend hoe in elkaar zitten. Ik zei toen al tegen mezelf: als ik ooit kinderen mag krijgen, dan krijgen ze dit leuke spel.

Ik heb mezelf aan die belofte gehouden, want toen ik voor Demi’s tweede verjaardag opzoek ging naar cadeautjes, heb ik ook even gekeken naar de tiptoi. Ik ging er niet vanuit dat het al voor haar leeftijd was, maar ik wilde me wel alvast een beetje oriënteren. Ik vond een heleboel van tiptoi, maar ik zag ook dat het pas voor kinderen vanaf minimaal 4 jaar was. We zouden dus nog een tijdje moeten wachten voor dit geschikt was voor Demi. Wat later kwam ik er achter dat ze een nieuwe starterset hadden. Speciaal voor kindjes vanaf 3 jaar.

Tegen de tijd van Sinterklaas en kerst was Demi alweer 2 jaar en 9 maanden. Bijna 3 jaar zullen we maar zeggen. Ik merk aan haar dat ze heel veel dingen snel oppakt en interesse heeft voor dingen die eigenlijk voor oudere kindjes zijn bedoeld. Zo is ze bijvoorbeeld ook al een tijdje bezig met strijkkralen (de MAXI versie voor kinderen vanaf 3 jaar). Het leek me dus leuk om de tiptoi te geven als kerstcadeautje. Tijdens één van de bezoekjes aan de speelgoedwinkel, zag ik een demo staan van de tiptoi en heb ik Demi er even naar laten kijken. Ze vond het meteen leuk en snapte na één keer voordoen al wat ze er mee kon.

Tijdens de kerst lag voor Demi de tiptoi starterset ‘Prentenboek Bij ons thuis’ onder de boom. In dit boek ben je op bezoek bij de familie Hofman in de Fonteinstraat. De familie bestaat uit de kinderen Lara, David en Baby Finn, hun ouders, opa en oma en de hond Rocky. Met de tiptoi stift kan je het huis van de familie tot leven laten komen. Er is vanalles te ontdekken. Met de tiptoi stift kun je overal op klikken en dan krijg je iets te horen. Een geluidje (bijvoorbeeld de blaffende hond), wat iemand zegt (David die vraagt of hij op zijn loopfiets mag) of je krijgt uitleg/ een weetje over datgene wat je aanklikt.

Naast de optie van ontdekken, staan er nog andere icoontjes onder aan de bladzijdes van het boek. Je hebt bijvoorbeeld het muzieknootje en als je deze aanklikt, wordt er een liedje gezongen passend bij de pagina waar je bij bent. De dobbelsteen bijvoorbeeld activeert een spelletje. De pen geeft je een opdracht en je moet het juiste antwoord dan aantikken met de pen. Bijvoorbeeld op de pagina van de kinderkamer. De pen vraag welke kleur de bureaustoel is. Je moet daar dan antwoord op geven door die kleur aan te tikken op de vlaggenlijn die op de pagina staat. Of in de keuken vraagt de pen of je de eieren kan vinden. Het is veelzijdig en Demi kan er al best zelfstandig mee spelen. Soms heeft ze wat hulp nodig, maar dat is dan meer omdat ze dan bepaalde woorden nog niet kent. Denk bijvoorbeeld eierwekker of specifiek een bureaulamp.

Nu zijn wij begonnen met dit prentenboek, maar doordat we nu de tiptoi pen hebben, kunnen we blijven uitbreiden. Je hebt allerlei boeken en spellen om te kopen. Bijvoorbeeld het spel wat ik in het begin noemde: mijn lichaam. Maar je hebt ook het boek ‘Op de boerderij’. De onderwerpen lopen enorm uiteen. Dino’s, muziek, de Engelse taal, op de bouwplaats, dieren, enzovoorts. Ik kwam er zelfs achter dat er losse dieren/speelfiguren te koop zijn die werken met de tiptoi.

Hopelijk vind Demi het minstens net zo leuk als haar moeder, want dan kunnen we hier nog heel wat jaartjes mee vooruit. De tiptoi starterset – Prentenboek Bij ons thuis kostte ons ongeveer €40,-. Andere tiptoi producten variëren in prijs tussen de €9,- en €40,-.

Had jij al eens van de tiptoi van Ravensburger gehoord?

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Reactie

  • Reageer Saskia 10 januari 2020 op 08:06

    Oh wat leuk, dit ga ik onthouden voor als Noa ouder is<3

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge