Personal, Zwangerschap

Zwanger, bevallen en kraamperiode tijdens de pandemie

In mijn vorige artikel schreef ik over het feit dat eind 2020 ons zoontje is geboren. Het jaar 2020 is natuurlijk getekend door de pandemie. Niet gek dus dat ik onderstaande reactie/vraag kreeg.

Wat een pracht mannetje om te zien! Het lijkt me wel zo vreemd om in deze tijden te bevallen en je kraam periode te hebben. Hoe was dat voor jou?

– Reactie van Annouska –

Allereerst dankjewel Annouska. Ik ben natuurlijk hartstikke bevooroordeeld als zijn moeder zijnde, maar ik vind Milan ook een ontzettend knap kind. Hij is precies zijn zus, maar dan in jongensvorm. Maar goed, terug naar jouw vraag: Hoe was het voor mij om in deze tijden te bevallen en mijn kraamperiode te hebben?

Zwanger tijdens pandemie

Het was 9 maart toen ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had. De eerste coronapatiënt was niet lang daarvoor overleden en die avond was de eerste persconferentie omtrent corona. We moesten de handen (kapot) wassen, in de ellenboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken. Ook werden er vanaf dat moment geen handen meer geschud. Wat voor mij het begin was van mijn zwangerschap, was voor de rest van Nederland het begin van landelijke maatregelen.

Wat voor gevolgen had dat voor mij tijdens mijn zwangerschap? Allereerst onzekerheid: eerst waren zwangeren een risicogroep, toen weer niet en uiteindelijk kwam het voor mijn gevoel er op neer dat ze het eigenlijk gewoon niet wisten. Logisch ook, want het was een nieuw virus. Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang ging mijn werk gewoon door. Onder andere voor die mensen in de zorg die te maken hadden met besmette personen. En alhoewel we afstand hielden van de ouders: niemand wist in hoeverre het virus via hen en hun kinderen toch bij ons kon komen.

Daarnaast waren de bezoekjes aan de verloskundige ook heel anders. Gelukkig is het bij de praktijk waar ik heen ging nooit héél streng geweest. De eerste afspraak moest ik alleen komen. Vre-se-lijk! Die eerste spannende echo: “Klopt het hartje?”, en dan moet je helemaal alleen. Gelukkig mocht Kevin de afspraken en echo’s daarna wel mee, zolang hij maar geen corona gerelateerde klachten had. Zelfs Demi mocht op den duur mee naar de afspraken. Super fijn, want dat maakte het voor haar ook allemaal net wat echter en duidelijker. Maar ik weet dat het in andere praktijken anders is geweest. Alle echo’s in je eentje moeten doen. De vader die hooguit mee kan kijken via beeldbellen. Afspraken die alleen maar telefonisch werden gedaan. Nee, wat dat betreft ben ik blij met hoe het bij ons ging.

Wat ook door de pandemie heel anders was: lekker kleertjes/spulletjes neuzen voor die kleine deed ik niet. Ook al waren de winkels gewoon open en was het mogelijk, het voelde gewoon niet goed om “gezellig en voor de lol te gaan shoppen”. Dus hebben we er één dag voor uitgetrokken om heel gericht te gaan winkelen. Kopen wat we nodig hebben en meer niet. Dus bijvoorbeeld niet gezellig met mijn moeder van winkel naar winkel slenteren en lekker al die leuke kinderkleertjes bekijken. En dat heb ik dan toch wel een beetje gemist.

Bevallen tijdens de pandemie

Het was de bedoeling dat ik thuis zou bevallen, maar uiteindelijk moesten we naar het ziekenhuis. En hoewel dat sowieso twee totaal verschillende werelden zijn, was dat het nu nog meer.

De periode thuis was voor mijn beleving niet anders dan toen bij Demi. Ik heb het even na moeten vragen bij Kevin (iets met tijdens de bevalling was ik in mijn eigen bubbel en kreeg ik weinig mee van om mij heen), maar alleen de kraamzorg die kwam assisteren had een mondkapje op en dat was het enige wat voor mijn gevoel daadwerkelijk anders was.

Toen we bij het ziekenhuis aan kwamen zat ik al een tijdje met flinke pijn en zat ik midden in de persweeën. Ik was dus helemaal niet blij met dat mondkapje wat ik op moest. Normaal maakt het me echt niet uit, maar nu was het gewoon kort gezegd ruk. Toen we op de verloskamer waren, vroeg ik dan ook gelijk of “dat ding” weer af mocht. Kevin en de met ons meegekomen verloskundige moesten hun mondkapje op houden, de rest van het zorgpersoneel had ook hun beschermende materiaal op/aan, maar ik mocht mijn mondkapje gelukkig af.

Kraamperiode tijdens de pandemie

De kraamperiode was nog het meest onder invloed van corona maatregelen. In het ziekenhuis was één volwassen bezoeker welkom tijdens bezoekuren en eventueel mocht er ook één kind meekomen. Kevin mocht trouwens wel dag en nacht bij mij en Milan blijven.

Toen we thuis waren, kwam natuurlijk de kraamverzorgende. Zij vroeg ons wat we prettig vonden wat betreft het dragen van een mondkapje. Wij hebben aangegeven dat ze het bij ons echt niet heel de tijd hoefde te dragen, tenzij zij zichzelf daar prettiger bij voelde. Ze droeg hem dan ook alleen als ze binnen anderhalf meter van mij moest zijn. Dus bijvoorbeeld bij het meekijken met de borstvoeding, als ze mij ondersteunde/hielp bij de verzorging van Milan of het meten van mijn hartslag.

Het ontvangen van kraambezoek was nog het meest anders dan bij Demi. Tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende mochten we geen visite ontvangen. In die periode kwam alleen onze naaste familie bijvoorbeeld ’s avonds even langs. Na die eerste dagen is er eigenlijk maar één vriendin langsgekomen en verder niemand. Er zijn wel wat mensen geweest die gezegd hebben nog wel langs te willen komen, maar tot op heden is dat verder niet gebeurd. En dat heeft twee kanten. Aan de ene kant is het natuurlijk wel heerlijk rustig zo zonder die overvloed aan kraamvisite, maar aan de andere kant vind ik het stiekem toch ook heel leuk om mijn kind te showen. De gezelligheid van die periode heb ik dan ook wel echt gemist.

Al met al zijn het vooral de gezellige dingen die ik heb gemist tijdens de hele periode. Gezellig shoppen voor de baby, bezoekjes tijdens de verlofperiode (zowel voor als na de bevalling) of (wat wij bijvoorbeeld nog hadden willen doen) nog lekker een midweek weg met z’n drieën. Maar goed, dat was niet alleen ik als zwangere vrouw die dat heeft moeten missen.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

Geen Reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge