Travel + Trips

“Bestaat Het melkmeisje echt?”

“Mama, bestaat Het melkmeisje echt?” Dat was de vraag die mijn 6-jarige dochter mij stelde nadat ze het schilderij wel op heel veel plekken was tegen gekomen. Op school, op de BSO en zelfs in een spelletje op de Nintendo Switch. Ik vertelde haar dat het inderdaad een echt bestaand schilderij was. “Kan ik die dan ook in het echt zien?”, was haar volgende vraag. Ik moest het even checken voordat ik haar echt antwoord kon geven, maar wat ik dacht, klopte: Het melkmeisje van Vermeer is te zien in het Rijksmuseum. Op naar Amsterdam!

Het was de eerste officiële dag van mijn vakantie. De jongste had ik bewust niet afgemeld voor de opvang, omdat ik hem dan nog lekker een dagje daar kon brengen en we dit uitstapje alleen met zijn zus konden doen. Een tripje naar het Rijksmuseum lijkt me nou niet echt heel boeiend voor een knulletje van twee en een half. ’s Ochtends zijn we dus eerst met z’n alle naar de opvang gegaan om hem weg te brengen en vanaf daar zijn we verder gereden naar Amsterdam. We parkeerden de auto bij de RAI en vanaf daar pakten we de metro. Dat is wel een fijne tip trouwens: parkeren op een P+R net buiten de stad en dan het OV nemen. In ons geval kosten het parkeren nu 6 euro voor de hele dag.

Rijksmuseum

Zoals verwacht is het Rijksmuseum wel heel veel voor een meisje van zes. We hadden afgesproken dat we Het melkmeisje en De Nachtwacht sowieso wilden bekijken en de rest zouden we wel zien hoe ver we zouden komen. Omdat we beide de VriendenLoterij VIP-kaart hebben, konden wij gratis naar binnen en Demi was sowieso zo gratis (en anders hebben we voor haar nog een Museumkidskaart die oma voor haar had gekocht). Dat scheelt natuurlijk wel, want dan voelt het minder ‘zonde van het geld’. Maar ondanks wel wat geklaag over het vele lopen, hebben we toch bijna alles gezien. Niet overal uitgebreid gekeken, maar wel overal doorheen gelopen. Eén stukje hebben we overgeslagen: toen was Demi er toch echt helemaal klaar mee. Ze had Het melkmeisje gezien en had echt genoeg van het rondslenteren. Prima meid, dan gaan we lekker door naar onze volgende stop.

Pannenkoekenlunch

Ik had er op gerekend dat we rond lunchtijd weer uit het Rijksmuseum zouden zijn en had gekeken wat er in de buurt wat om misschien even lekker wat te gaan lunchen. Vlakbij de metrohalte die we sowieso moesten hebben, zat pannenkoekenhuis De Carrousel. Dus besloten we daar even lekker wat te eten. Demi een portie poffertjes en wij beide een pannenkoek. Het zag er gezellig uit, we werden snel geholpen en het smaakte prima.

Op de weg naar het pannenkoekenhuis hadden we het met z’n drieën al gehad over wat we nog meer konden doen. Er waren nog wel wat dingen in Amsterdam die ons leuk leken. Gelet op de tijd hadden we voor onszelf nog twee keuzes: Body Worlds of de Lovers Canal Cruise (een rondvaart door de kanalen van Amsterdam). Thuis had ik beide opties al een keer met Demi bekeken en eigenlijk had ze een voorkeur voor Body Worlds. Maar toen ik haar zei dat dat wel weer een museum was en dus weer veel lopen en kijken, besloot ze toch dat ze liever met de boot wilde gaan varen. Tijdens de lunch reserveerde ik voor de vaart van 15.15 uur en dankzij de VIP-kaarten hadden we ook hier een leuke korting van 30%. (Nee, ik word niet gesponsord, maar stel dat je loten hebt, vergeet dan niet gebruik te maken van deze gratis kaart!)

Richting Centraal Station en de rondvaartboten

Na de lunch heeft Demi nog even gespeeld in een speeltuin in het naastgelegen park en daarna gingen we weer op pad met de metro. Op naar Centraal Station, want daar in de buurt was de opstapplaats voor de rondvaartboten van Rederij Lovers. We hebben even rondgelopen op het station en daar even wat te snoepen gekocht voor tussendoor. Rustig aan zijn we naar de rondvaartboten gelopen, want we waren ruim op tijd. Om iets over drie mochten we de boot op en wat later begonnen we met varen. Via koptelefoontjes kon je in allerlei talen een audiotour krijgen en ondanks dat de oortjes bij Demi niet pasten, zat te toch wel mee te luisteren. Het was een leuke rondvaart met leuke en interessante stukjes informatie.

En toen was het hoog tijd om weer richting huis te gaan. Of althans: eerst Milan ophalen bij de opvang en daarna naar huis. En trouwens: voor degene die denken “Wat zielig voor Milan. Jullie een leuke dag en hij gedumpt bij de opvang.” Dat is dus niet waar hè. Hij heeft het daar prima naar zijn zin. Veel leuker voor hem dan in een museum voor volwassen mensen zijn en continu (in een buggy) stil moeten zitten.

Nog een Tip van Flip: als je net als ons wilt gebruik maken van het openbaar vervoer (of het nou met of zonder gebruik van P+R is), kijk dan zeker even naar het Kids Vrij Abonnement van de NS. Dit is gratis en vervolgens kunnen kinderen tot 11 gratis met de trein. Niet alleen van NS, maar ook andere vervoerders. En ze krijgen dan ook automatisch 34% korting op bus, tram en metro.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

Geen Reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge