Lifestyle, Travel + Trips

Een jaar lang naar de Wereld vol Wonderen

Al jaren ben ikzelf een enorme Efteling fan. Ik kom er eigenlijk gemiddeld genomen wel 1x per jaar. En terwijl sommige zeggen: “Dan heb je het toch wel gezien daar?” Nee, zo voelt dat niet voor mij. En gelukkig voor mij voelt dat ook niet zo voor mijn gezin. Althans: tot nu toe zijn mijn kinderen nog elke keer net zo enthousiast als ik wanneer ze het Huis van de Vijf Zintuigen zien. Wordt het dan niet eens tijd om een abonnement te nemen?

Het antwoord op die vraag was eigenlijk gewoon direct “JA”. In het begin van 2020 hadden wij eigenlijk besloten lekker een Efteling abonnement te nemen. Demi zou dan haar laatste jaar dat ze gratis naar binnen mocht en daar wilden we extra van genieten. Het idee was om met haar 3e verjaardag de abonnementen af te sluiten. Maar toen kwam corona om de hoek kijken, moest ook de Efteling zijn deuren sluiten en was het allemaal erg onduidelijk hoe en wat met abonnementhouders. Wel of geen compensatie? In welke vorm? Het was allemaal afwachten. Dus besloten wij toch maar van de abonnementen af te zien.

Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en knaagde het nog steeds aan ons dat we toch wel graag een abonnement zouden willen. Maar ja, toch twijfels. Demi was inmiddels niet meer gratis, dus werden het nu 3 betaalde abonnementen. De prijzen waren hoger. En na corona, energiecrisis, hogere brandstofprijzen en alles wat wel 10x duurder lijkt te zijn geworden, moeten we ook gewoon wat meer op de centen letten. Niet leuk, maar wel de harde waarheid. Dus werd de beslissing steeds verder voor ons uit geschoven.

Maar aan het begin van afgelopen zomer was ik er klaar mee. Met een zomervakantie in het vooruitzicht waarbij we waarschijnlijk niet op vakantie zouden gaan (want alles is schreeuwend duur), maakte ik de overweging. Een paar duizend euro neerleggen voor 2 weken op een camping in Frankrijk? Of voor veel minder een heel jaar lang met het hele gezin naar de Efteling kunnen? De knoop werd doorgehakt, de abonnementen werden besteld en sinds begin juli hebben wij de pasjes in huis. Inmiddels is het september en als ik goed reken hebben we de abonnementen er al bijna uit. Tijdens de zomer zijn we een aantal keer geweest. Met z’n vieren, maar ik ook een keer alleen met de kinderen en ook ben ik een keer een avondje samen met Demi en mijn zusje gegaan. Nu de zomer(vakantie) voorbij is, zullen we vast wat minder vaak gaan, maar met nog 10 maanden te gaan zullen er vast nog zat bezoekjes aan de Wereld vol Wonderen volgen.

En hoe relaxt voelt een dagje Efteling nu. Ik loop zoveel meer op mijn gemak rond. Normaal wilden we in een dagje Efteling zoveel mogelijk attracties doen. Je wilde natuurlijk wel waar voor je geld. Bij open van het park er zijn, blijven tot sluit en plannen welke attractie wanneer en welke route het snelst was. Tot we er bij neer vielen. En nu: zijn we het zat? Dan gaan we gewoon weer naar huis. Is er ergens een lange wachtrij? Nou, dan komt die attractie de volgende keer wel. Niet kijken naar waar de kortste wachtrij is op dat moment, maar gewoon doen waar we zin in hebben. Zo heb ik, toen ik alleen was met de kinderen, eigenlijk bijna alleen maar rondgelopen in het sprookjesbos. Lekker de kinderen de tijd gegeven om het sprookje te bekijken en hun besloten wanneer we naar de volgende liepen. Zonder continu op de klok kijken, omdat je ook nog perse 10 andere attracties wilt bezoeken. Heerlijk!

Wat dat betreft: woon je niet heel ver bij de Efteling vandaan en kan je ook zo genieten van het park? Dan is een abonnement echt wel het overwegen waard.

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

2 Reacties

 • Reageer Jenn 6 september 2023 op 19:41

  Leuk! Het is al heel lang geleden dat ik daar geweest ben
  Jenn heeft onlangs geplaatst..Fotoblog | Een verlaten spuiterij, of toch niet?

 • Reageer heidi 8 maart 2024 op 10:16

  O, de Efteling is super leuk steeds.
  heidi heeft onlangs geplaatst..Mijn geluk moment van verleden maand #47.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge