Personal

“Kijk, ik heb prinsessentanden!” (2)

“Ze heeft een gaatje…”, zei de tandarts tijdens de halfjaarlijkse controle toen hij Demi op de stoel had. In mijn vorige artikel kon je lezen hoe het ging met röntgenfoto’s maken en wat de vervolg stappen (de HALL techniek) gingen zijn. Ook vertelde ik over hoe enthousiast Demi er over was en hoe ik me er in eerste instantie bij voelde. In dit artikel gaan we verder waar we gebleven waren: de voorbereiding op en het plaatsen van de ‘prinsessentanden’.

Ruimte maken met elastiekjes

Een kleine week na de afspraak waarin we te horen kregen dat ze kinderkronen (a.k.a. ‘prinsessenkronen’) zou krijgen, lag Demi weer in de stoel bij de tandarts. Helemaal happy was ze. Ze sprong zowat de stoel in. Tijdens deze afspraak zouden ze kleine elastiekjes tussen de kiezen plaatsen. Deze elastiekjes zorgen voor ruimte tussen de kiezen, wat nodig is voor het plaatsen van de kinderkronen. Demi vertelde dat het geen pijn deed. Alleen bij één elastiekje een klein beetje. Wat kon kloppen, want bij één elastiekje had de tandarts wat meer moeite met het tussen de kiezen krijgen.

Demi haar tanden schijnen lekker dicht op elkaar te staan. Wat ook waarschijnlijk de oorzaak is van haar gaatje. Met tandenpoetsen kom je dan niet lekker tussen de kleine ruimte aan de onderkant van haar kiezen. We moeten nu dus met van die ragers aan de gang bij Demi.

De ‘prinsessentanden’

De volgende dag stond de (hopelijk) laatste afspraak gepland. Ze gingen de elastiekjes er weer uit halen en de kinderkronen plaatsen. De zilverkleurige tanden werden gepast om de juiste maat te bepalen. Toen dat was gebeurd, vulden ze deze met speciale tandenlijm en werden ze over de kiezen heen gedrukt. Even hard duwen en hard dicht bijten en de ‘prinsessentanden’ zaten op hun plek. Het overtollige aan lijm werd weggehaald en na 5 minuten was de lijm hard en zat alles netjes op zijn plek. Volgens Demi weer geen centje pijn en ze was zo trots als een pauw.

Wel hebben we Demi vriendelijk verzocht om het bij deze twee kiezen te laten. Want ook al vinden we haar natuurlijk super stoer dat ze het zo goed heeft gedaan bij de tandarts en ook al staat het haar super mooi… We hoeven geen mond vol met zilverkleurige tanden.

Melkgebit wisselen

Deze kinderkronen zullen niet voor altijd in haar mond blijven zitten. Het zijn immers nog de kiezen van haar melkgebit. Ooit zal ze die gewoon gaan wisselen (mits ze niet de afwijking van haar vader heeft geërfd: odonto-onycho-dermale dysplasie). Het kan dan zijn dat de kinderkroon eerst los laat, maar dat is dan niet erg. De kies zal dan niet lang daarna volgen. Maar goed, dat zal nog wel wat jaartjes duren. Gemiddeld worden deze kiezen gewisseld met ongeveer 9 – 11 jaar.

Konden jullie deze HALL techniek al? Oftewel de kinderkronen?

Vorige artikel

Dit vind je misschien ook wel leuk

3 Reacties

 • Reageer nicole orriens 22 september 2023 op 12:54

  Ze ligt er ontspannen bij zeg!

  • Reageer Wendy 27 september 2023 op 21:51

   Nou hè? Ze vond het dus echt niet eng ofzo. Hooguit wat gezonde spanning. Hulde wat dat betreft aan de tandarts.

 • Reageer Heidi 8 maart 2024 op 10:12

  Wat een stoere meisje is het.
  Mijn zoon heeft er 7 gehad en hebben ze dan onder volledige verdoving allemaal van die kroontjes op gedaan.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge